Een bengaal aanschaffen

Een bengaal aanschaffen Het is een ontzettend mooie kat, de Bengaal. De laatste jaren zijn ze erg in trek. Helaas zien veel mensen een aantal dingen over het hoofd als ze een Bengaal aanschaffen.

De aanschaf

Een bengaal is een raskat. Als je een raskat wil kopen kun je dit het best bij een geregistreerde cattery doen. Deze hebben een vergunning om raskatten te mogen fokken, vaak worden de ouders en kittens regelmatig gecontroleerd op ziektes. Als je bij een cattery een Bengaal aanschaft krijg je daar vaak ook bijvoorbeeld een stamboom bij.

Ook op bijvoorbeeld marktplaats staan wel eens bengalen. Ook dit kunnen 100% raskatten zijn, al weet je dat niet altijd zeker. Op het moment dat dit een nestje is van een niet geregistreerde cattery mag er geen stamboom bij gegeven worden. Je ziet ook regelmatig "slipnestjes", vaak zijn deze kittens halve raskatten. Ze hebben dan bijvoorbeeld wel een Bengaalse moeder, maar de vader is onbekend.

Het is een goed idee, op het moment dat je een kitten op het oog hebt, eerst 1 of 2 keer te gaan kijken. Ze kun je ook zien waar de katten opgroeien, want helaas zijn er ook nog steeds broodfokkers.

Veel mensen vinden de katten bij een broodfokker zielig en nemen er dan uit medelijden vaak eentje mee naar huis. In principe is daar natuurlijk niks mis mee, maar vaak zie je dat deze katten ziek zijn of erg slecht gesocialiseerd. Er wordt beloofd dat de katten in 'huishoudelijke kring' opgroeien, maar vaak zie je dat ze niks gewend zijn. Zo willen ze helemaal niet aangehaald worden en zijn ze schuw.

Het karakter en de gevolgen daarvan

De Bengaal heeft een kenmerkend karakter. Er zitten veel aantrekkelijke dingen in, maar als je niks van het ras weet kunnen zich ook grote nadelen voordoen.

Ten eerste, als je graag een schootkat wil hebben kun je beter niet voor een Bengaal gaan. De Bengaal is namelijk geen typische schootkat. Ze komen meestal gewoon niet bij je op schoot liggen, ze vinden het dan bijvoorbeeld niet fijn of hebben er geen rust voor. Wel zitten ze vaak in de buurt, maar echt op schoot liggen doen ze vaak niet. Ze zijn wel dol op aandacht, worden graag een keer over het kopje geaaid, maar dat is dan ook wel genoeg.

Ten tweede zijn ze erg druk. Vaak denken mensen dat het wel meevalt, maar dat kan vies tegenvallen. Waar een normale kat de 'gekke 5 minuten' heeft, heeft een Bengaal dat meestal veel langer en vaker. Ze moeten kunnen rennen en de ruimte hebben.
Doordat ze meestal zo druk zijn en zo hard kunnen rennen kan er regelmatig wat stuk gaan in huis. Ze kunnen bijvoorbeeld planten van de vensterbank en glazen van tafel gooien. Ze doen dit dan niet bewust, maar ze hebben het gewoon niet in de gaten. Zeker als ze bijvoorbeeld aan het spelen zijn of een vlieg achtervolgen. Ze worden dan volledig in beslag genomen door dat wat ze doen, dat ze verder nergens meer oog voor hebben. Dit kan erg charmant zijn, behalve als je een hele dure vaas in de vensterbank hebt staan. Ze zijn vaak 'wild', vandaar dat ze ook meestal geen schootkatten zijn. Ze willen graag op avontuur en zullen, al ze naar buiten mogen (in bijvoorbeeld een afgesloten tuin) vaak met een prooi thuiskomen.

De verzorging van een Bengaal

Je leest vaak dat een Bengaal weinig verzorging nodig heeft. Op het gebied van uiterlijke verzorging is dit ook zo. Je hoeft ze niet te borstelen. Te vaak borstelen is zelfs slecht voor de vacht van een Bengaal. Daarentegen eisen ze wel wat aanpassingen in je huis. Je zal je huis "Bengaalproof" moeten maken.

Zoals gezegd zijn ze soms nogal onbenullig omdat ze volledig in beslag genomen worden door dat ze ook aan het doen zijn. Als je veel waarde hecht aan je spullen (fotolijstjes, bloempotten, beeldjes) zijn Bengalen niet handig. Dit soort dingen zullen vroeg of laat in 1000 stukjes op de grond liggen.

Daarnaast moet je ze uitdagen. Je kunt ruimte maken door bijvoorbeeld een grote krabpaal te kopen. Ze kunnen erin klimmen, slapen en rennen. Het is ook een goed idee om bijvoorbeeld wat planken aan de muur te maken op verschillende hoogtes, zo kunnen ze hoog zitten en ook op deze manier geef je ze extra ruimte. Het is wel handig om aan de planken (kunnen gewoon boekenplanken zijn) bijvoorbeeld een stukje tapijt aan de randen te plakken. Als een Bengaal aan het rennen is willen ze nog wel eens missen als ze springen. Met een stukje tapijt aan de rand hebben ze nog iets om zich aan vast te houden.

Bij de dierenspeciaalzaak zijn krabplanken te koop. Ook deze zijn geliefd bij de Bengaal. Als je een aantal van deze krabpalen boven elkaar hangt kunnen ze ook nog omhoog klimmen.

Bij een aantal woningwinkels zijn vloerkleden te koop. Vaak hebben zij ook sisalvloerkleden. Sisal wordt gebruikt om onder andere krabpalen mee aan te kleden. Katten, en dus ook de Bengaal, vinden het heerlijk hier aan te krabben. Je kan zo'n stuk vloerkleed dan voor je kat op de grond leggen, of zelfs tegen de muur hangen.

Krabmogelijkheden voorkomen ook dat je kat aan het bankstel gaat krabben. Daarnaast hebben sommige katten voorkeur voor verticaal of horizontaal krabben, dus is het handig om allebei de mogelijkheden in huis te hebben.

Voeding

Natuurlijk kan je een Bengaal gewoon brokken geven. Maar er bestaat nog een alternatief voor brokken, namelijk vers voer. Vers voeren kan op 2 manieren. Met KVV (Kantenklaar Vers Voer) dat verkocht wordt in rollen. Dit is gemalen vlees. Of je kan ze BARF (Bones en Raw Food) geven. Dit betekend dat je ze gewoon een stuk vlees en bot geeft. Veel mensen moeten erg aan dit idee wennen, hoewel het vroeger normaal was je kat vlees te geven, want dat is tenslotte wat ze van nature eten.
Doordat de Bengaal nog veel wild in zich hebben zijn het bij uitstek de katten om vers te voeren. Ze zullen het je in dank afnemen.

Het is gezonder, katten die vers krijgen worden minder ziek, de vacht wordt zachter en gaat meer glazen en ze krijgen (nog) meer energie. Vers voeren is geen vereiste, maar voor Bengalen (en eigenlijk voor iedere kat) een aanrader. Als je er over denkt je Bengaal, of je andere kat, vers te voeren, is het een goed idee om je eerst in te lezen. Er zitten namelijk een paar haken en ogen aan. Maar als je het eenmaal door hebt, en je kat ook, is het een peulenschil om te doen.
© 2010 - 2020 Lonaa, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Raskat: de BengaalRaskat: de BengaalDe Bengaal heeft een heel natuurlijk uiterlijk, alsof ze zo uit de natuur bij de mens ingetrokken is. Niets is echter mi…
Rasbeschrijving van de bengaalRasbeschrijving van de bengaalDit artikel bevat de verkorte versie van de algemene rasbeschrijving van de raskat de bengaal, overgenomen van mijn beng…
De Bengaalse katDe Bengaalse katEen klein tijgertje lijkt het wel, zo'n bengaalse kat. Maar wat voor katten zijn het eigenlijk en wat valt er over het r…
De aanschaf van een kittenDe aanschaf van een kittenEen huisdier is een waardevolle toevoeging aan ieder huishouden. Liefde, verzorging en aandacht betalen zich terug in ge…

Wormen bij de katWormen bij de katHet hoort er nu eenmaal bij en hoe vervelend dan ook, je ontkomt er niet aan om je kat periodiek een ontwormingskuur te…
Hoe bouw ik een terrarium?Veel mensen die reptielen houden als een huisdier, denken eraan om de terraria zelf te bouwen. Dit kost vaak minder geld…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Een bengaal aanschaffen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Mark, 11-05-2019 08:40 #4
Grappig om te zien dat er reacties komen van mensen die het er niet mee eens zijn en eigenlijk de stelling die gebaseerd is op basis van ervaring onderuit willen trekken. Vraag me af wat ze hiermee willen bereiken, een riskant kun je niet zonder meer gewoon even aanschaffen, daar moet je over nadenken. Maar eigenlijk geldt dat voor elk huisdier, ook al is het een goed in de maatschappij en wetgeving en daarmee voor veel eigenaren van huisdieren.

Ik heb ook Bengalen gehad en ben aan het overwegen ze weer te nemen en zal dus bepaalde zaken in huis moeten veranderen. Het niet op schoot liggen is bij mij ook het geval geweest, ieder beest heeft zo zijn of haar eigen voorkeur. Afhankelijk wat je wilt kun je pech hebben want dit weet je niet van te voren waar de kat/poes prettig vindt.

Graag zie ik dat eenieder goed nadenkt wat de gevolgen zijn van de aanschaf van huisdieren en dat niet alles vast te stellen is van te voren. Je zult ook niet idee mens aardig vinden, voor dieren geldt dit ook. Ze zijn niet allemaal in hun ‘baasje’ geïnteresseerd zoals je dat zou willen.

Meijer, 06-08-2016 09:33 #3
Hier nog een lekkere schoot bengaal! Hij ligt het liefst helemaal in m'n nek gekropen als hij daar de kans voor krijgt. Is enorm aanhankelijk en spint de hele dag door.

Debbie, 18-07-2016 22:20 #2
Ik heb ook een bengaal en ben het ook niet met je eens dat het geen schoot katten zijn, in tegendeel, meneer ligt het liefst heel de dag op schoot. Kopjes geven, spinnen en vooral lekker knuffelen. Waar mijn andere katten buiten in de ren zitten kruipt hij op schoot wanneer hij de kans heeft.

Rosa, 11-06-2012 12:09 #1
Ik heb 3 Bengalen, allemaal raszuiver met stamboom. Maar ze zijn alle 3 dol op knuffelen en liggen iedere dag (soms met z'n allen tegelijk) op schoot. Dus dat een Bengaal geen schootkat zou zijn ben ik het niet mee eens.
Ze zijn inderdaad erg actief maar kunnen ook heerlijk luieren. Ook op bed liggen ze het liefste zo dicht mogelijk bij je, bijvoorbeeld op je kussen of onder de dekens.
Ook zijn ze stapel op water. Die van mij gaan iedere morgen mee onder de douche en ook gewassen worden vinden ze zalig!
Voor mij het mooiste ras dat er bestaat! Maar dat geldt zeker niet voor iedereen, het ras moet echt bij je passen.

Infoteur: Lonaa
Gepubliceerd: 26-07-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 4
Schrijf mee!