De aanschaf van een kitten

De aanschaf van een kitten Een huisdier is een waardevolle toevoeging aan ieder huishouden. Liefde, verzorging en aandacht betalen zich terug in gezelschap, warmte en gezelligheid. Indien u ervoor kiest een kitten in huis te nemen, zijn er verschillende zaken waar u bij de aanschaf rekening mee moet houden.

Waar koopt u het katje?

Dierenwinkel

Er zijn verschillende manieren waarop u aan een kitten kunt komen. In Nederland worden nauwelijks nog katjes verkocht in dierenwinkels. Indien u een dierenwinkel heeft gevonden waar dat nog wel gebeurt, is het niet aan te raden deze katjes aan te schaffen. Deze zijn vaak ver doorgefokt en onder slechte omstandigheden opgegroeid.

Particulier

Regelmatig zijn er particulieren die zelf een poes hebben met een nestje. Hiervan kunt u een kitten aanschaffen, mits deze uiteraard in goede omstandigheden is grootgebracht. Denk er hierbij aan dat een kitten op zijn vroegst pas bij zijn moeder weg mag als hij acht weken oud is. Wanneer dit al eerder gebeurt, kunnen er problemen ontstaan in de ontwikkeling en het gedrag van het katje.

Asiel

Een andere goede plaats voor het halen van een kitten is het asiel. Deze zitten vaak vol met katjes, van alle leeftijden en in alle soorten en maten. Achtergelaten door hun baasje, gevonden op straat of in een container, al deze katjes verdienen een nieuw thuis! Over het algemeen betaalt u bij het asiel een kleine bijdrage voor de kitten. Deze krijgt u dan wel ontwormt, ingeënt en vaak ook gechipt mee naar huis. Als u de kosten voor deze behandelingen bij elkaar op zou tellen, bent u vaak duurder uit dan de prijs die u in het asiel voor uw katje betaalt.

Wat moet u in huis halen?

Aankopen

De volgende zaken kunt u aanschaffen voor u het katje op gaat halen, zodat alles klaarstaat wanneer de nieuwe bewoner arriveert:

  • mandje / kussentje om op te slapen
  • kattenbak met vulling
  • reismandje
  • krabpaal
  • eet- en drinkbakje
  • droogvoer

Plaatsing

Zorg dat de slaapplek, kattenbak en voerbakjes niet te dicht bij elkaar staan. Een kat zal misschien niet meer eten of op de kattenbak gaan wanneer hij moet eten en/of slapen in de buurt van zijn toilet.

De aankomst

Ophalen

Wanneer u uw katje gaat ophalen, leg dan een zacht kussen of kleedje in de reismand. Zet zodra u thuis bent het deurtje van de mand open, de kitten zal er uit zichzelf uitkomen. Dit kan even duren, maar heb geduld...

Rondleiden

Laat wanneer de kitten uit zijn reismandje is het huis aan hem zien. Vooral de kattenbak is belangrijk, zet hem hier als eerst op. Hij weet dan waar hij zijn behoefte moet doen. Vervolgens kan hij zelf het huis ontdekken, eventueel kamer voor kamer.

Angstig

Als de kitten nog een beetje bang is in het begin, kan hij zich verstoppen onder een bank of kast. Laat hem daar rustig even zitten, zodat hij op zijn eigen tempo de omgeving kan verkennen. Misschien komt hij er zelfs pas 's nachts onder vandaan, als er niemand meer in de buurt is. Zorg er in ieder geval voor dat zijn eten en drinken in de buurt staan.

Tot slot

De kitten zal zich met de juiste zorg en aandacht snel helemaal thuis voelen en een jarenlange fijne huisgenoot zijn!
© 2007 - 2024 Magali, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kittens (jonge katjes), waar je op moet letten bij aanschafKittens (jonge katjes), waar je op moet letten bij aanschafWie valt er nou niet voor zo een jong, klein en lief kitten! Voor je het weet heb je het aangeschaft. Niet zo slim dus.…
Je kitten en haar nieuwe omgevingAls je een kitten in huis neemt, dan is dit een overweldigende gebeurtenis voor dit kleine katje. Volg een paar eenvoudi…
Opvoeding van kittensOpvoeding van kittensJe hebt net een kitten gekocht, maar je weet niet precies hoe je een kitten moet opvoeden. Vind in dit artikel de inform…
Een kitten opvoedenEen kitten opvoedenAls je een kitten hebt gekocht, dan zal je deze ook moeten opvoeren. Het is nodig om je nieuwe huisdier bekend te laten…

Botbreuken bij katten borstbeen gebrokenBotbreuken bij katten borstbeen gebrokenEen botbreuk bij een kat of poes. Vaak is een breuk moeilijk te behandelen. Vooral als dit een breuk betreft waar geen g…
Geschiedenis van de caviaGeschiedenis van de caviaDe cavia (cavia porcellus)is het kleine dikke ronde knaagdiertje dat zo'n grote aantrekkingskracht op kinderen heeft. Ie…
Reactie

Hava, 17-04-2008
Hallo, leuke site!
Ik wil graag een kitten uit een asiel omdat ik vaak lees en hoor dat dat het verstandigst is.
Nu is mijn vraag ik wil graag een kitten maar ook omdat er soms muizen in huis zijn (wilde muizen) dus ongedierte wat ik heel goor vind. Ik wil graag een kat die jaagt op muizen binnenshuis, hoe zal dat lukken in het praktijk? Alvast bedankt.

Met vriendelijke groet,
Hava Reactie infoteur, 21-04-2008
Hallo Hava,

Ik denk dat het een beetje van de kat zelf afhangt of ie achter de muizen aan zal gaan of niet. Maar waarschijnlijk helpt het sowieso al tegen de muizen om een kat in huis te hebben. Het zal de muizen zeker afschrikken, zelfs al ligt je kat de hele dag te slapen ;o)

Groetjes,
Magali

Magali (4 artikelen)
Gepubliceerd: 02-11-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.