Hoe bouw ik een terrarium?

Veel mensen die reptielen houden als een huisdier, denken eraan om de terraria zelf te bouwen. Dit kost vaak minder geld, maar neemt wel wat tijd in beslag. In dit artikel worden de voornaamste zaken besproken waarmee men rekening moet houden bij het bouwen van een terrarium en wat zeker aanwezig moet zijn om een terrarium geslaagd te kunnen bouwen.

Biotoop

Het biotoop is de natuurlijke leefomgeving waar een dier in zijn leven te maken heeft. De meesten reptielen worden tegenwoordig in gevangenschap geboren en ook verkocht. Toch is het belangrijk om eerst na te gaan in welke leefomgeving uw nieuw huisdier leeft. Zo zal een baardagaam geplaatst moeten worden in een woestijnterrarium en zal een wateragaam in een vochtig terrarium geplaatst moeten worden. Zoek dus eerst op wat de natuurlijke habitat is van het reptiel. Dit kan je heel gemakkelijk vinden via te googelen, of wikipedia.

Terrariumbouw

Glas

Het eerste wat je nodig hebt om een terrarium te bouwen, is glas. Je kan beter te dik glas kopen, dan te dun glas. Des te beter is het bestend tegen barsten. Voordat je alles begint te snijden en te lijmen, moet je eerst een goede planning maken en een tekening. Teken alles tot de millimeter uit en hou rekening met de dikte van het glas. Dit is zeer belangrijk om niet voor verassingen komen te staan. Ga uit van ongeveer 6mm glas voor 50 tot 100cm lange of hoge terraria en 8mm glas voor 150 tot 200cm lange of hoge terraria. Hou ook rekening met ongeveer een 1mm dikke kitlaag. Het glas kan aan elkaar worden gelijmd met een transparante siliconenkit op azijnzuurbasis. Let op de houdbaarheidsdatum. Het is belangrijk om de zijwanden niet op de bodem te plaatsen, maar de bodem tussen de zijwanden en de voor- en achterkant tegen de zijkanten van de terrarium.

Grootte

De grootte van het terrarium is afhankelijk van welk reptiel u wil gaan houden of al houdt. Dit kan je weer gemakkelijk opzoeken op het internet of in boeken. Ik raad je dan ook aan om eerst voldoende informatie op te zoeken over het reptiel dat je van plan bent om te houden. Zo ben je goed voorbereid en neem je geen te snelle beslissingen.

Opening

Je hebt twee mogelijkheden bij het plaatsen van een opening in het terrarium. Als je de opening langs boven plaatst lijkt de hand die van boven komt op een roofvogel. Dit brengt stress met zich mee voor het dier. Wat het beste is voor het dier is als je de opening langs voor plaatst. Schuifdeurtjes zijn makkelijk te maken. Maak U-profielen. Het diepste U-profiel wordt aan de bovenzijde gemonteerd, zodat de ruiten in de profielen kunnen worden gestoken. Meet de schuifruiten dus pas nadat de U-profielen zijn gemonteerd.

Ventilatie

Elk terrarium moet voorzien worden van ventilatie. Je kan een metalen ventilatieroosterstje op de bovenkant van het terrarium plaatsen.

Verlichting

De activiteit van de meeste reptielen is grotendeels afhankelijk van het dag-nachtritme. Gloeilampen geven veel warmte, maar weinig licht. Spotlampen richten al de warmte en licht op één plaats. Dit is dus ideaal om een zonplekje te creëren in het terrarium. TL- buizn geven veel licht, maar weinig ruimte. In combinatie met spots zijn ze een ideaal duo om te gebruiken in een terrarium. Een goede tip is om de verlichting aan te sluiten aan een tijdschakelelaar. Zo kunt u het dag-en nachtritme dat bij uw reptiel past, zo goed mogelijk nabootsen.

Planten

U kan best geen natuurlijke planten in uw terrarium. Ze zouden wel eens giftig kunnen zijn voor het reptiel. Koop dus altijd plastic planten voor de veiligheid.
© 2010 - 2024 Ben_lodewijks, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dieren: kopen van een terrariumDieren: kopen van een terrariumEen terrarium kan vrij goedkoop worden gekocht. Er zijn verschillende manieren waarop dat kan, zoals via het internet. O…
Parasieten bij reptielen en amfibieënDe meest voorkomende ziektes bij amfibieën en reptielen zijn parasitaire infecties. Nakweekdieren hebben minder last van…
Brachylophus fasciatus of de fiji-leguaanDe Fijileguaan is een prachtige blauwgroengekleurde leguaan die erg bedreigd is. Hier wat meer info in verband met deze…
De baardagaam, wat meer uitlegDe baardagaam, wat meer uitlegVan de meeste reptielen die gehouden worden, is waarschijnlijk de baardagaam wel een van de populairste. Het zijn erg ta…

Een bengaal aanschaffenEen bengaal aanschaffenHet is een ontzettend mooie kat, de Bengaal. De laatste jaren zijn ze erg in trek. Helaas zien veel mensen een aantal di…
Het houden van landschildpadden en de wetLandschildpadden mag je niet zomaar in je bezit hebben. De landschildpadden die in Nederland het meest als huisdieren ge…
Bronnen en referenties
  • Geïllustreerde terrariumencyclopedie, Eugène Bruins
Ben_lodewijks (10 artikelen)
Laatste update: 27-07-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.