Druiven en rozijnen: levensgevaarlijke snacks voor honden

Druiven en rozijnen: levensgevaarlijke snacks voor honden Sinds 1989 worden er bij het Amerikaanse vergiftigingencentrum voor dieren APCC gevallen beschreven van honden die vergiftigingsverschijnselen vertoonden na het eten van druiven en/of rozijnen. Deze, op het eerste gezicht zo onschuldige snacks kunnen levensgevaarlijk voor honden zijn en daarom wordt ten zeerste afgeraden deze lekkernijen aan honden te geven. Ook bij het hebben van druiven in de tuin of onmiddellijke omgeving, is het zaak voor een hondeneigenaar om goed op te letten: honden hebben er een handje van om laaghangende of door vogels afgepikte en gevallen bijna rijpe druiven snel op te eten. Het is vooralsnog onbekend welke stof in of op de druiven en/of rozijnen giftig is voor honden. De vergiftiging veroorzaakt nierfalen, dat dodelijk kan aflopen. Het eerste symptoom van een vergiftiging is braken, veelal binnen enkele uren na het eten van de druiven of rozijnen.

Achtergrond

Al zo vroeg als in 1989 worden er bij het Amerikaanse vergiftigingencentrum voor dieren APCC gevallen beschreven van honden die vergiftigingsverschijnselen vertoonden na het eten van druiven en/of rozijnen. In een jaar tijd documenteerde de Animal Poison Control Centre (APCC) maar liefst 140 gevallen, waarvan 50 honden klinische symptomen vertoonden en 7 dieren kwamen te overlijden. De beschreven gevallen vonden plaats in de VS en het Verenigd Koninkrijk.

Klinische symptomen

Aangedane honden vertonen maagdarmproblemen gevolgd door nierfalen. Het eerste symptoom van een druiven- of rozijnenvergiftiging is braken, veelal binnen enkele uren na het eten ervan. De hond wordt vervolgens sloom, zijn eetlust verdwijnt, het dier krijgt diarree en buikpijn, het kan atactisch (ongecontroleerd) bewegen en wordt slap. In de meeste gevallen treedt het braken, de diarree, sloomheid en de verminderde eetlust binnen 24 uur na het eten van de druiven of rozijnen op. Braken kan zelfs al na enkele uren optreden. De problemen aan de nieren kunnen 24 uur tot zelfs enkele dagen later pas zichtbaar worden. Bij bloedonderzoek blijken de bloedwaarden (ureum, kreatinine, fosforgehalte en totaal calciumgehalte) afwijkend. Bij een verslechtering van de situatie kan de hond op een gegeven moment zelfs niet meer plassen. In dit stadium zijn de vooruitzichten slecht en is euthanasie van het dier geïndiceerd. Gelukkig zijn er veel honden die na het eten van druiven en/of rozijnen geen nierfalen oplopen.

Oorzaak

Het is nog steeds onbekend welke stof op of in de druiven of rozijnen de vergiftigingsverschijnselen precies veroorzaakt. Schimmels, bestrijdingsmiddelen, zware metalen, pitten (of pitloos), een overdosering aan vitamine D3 en zelfs suikeroverdosis zijn genoemd als mogelijke oorzaken, maar na onderzoek afgewezen. Druivenextract blijkt niet giftig, de druif of rozijn zelf kan alleen bovengenoemde verschijnselen verwekken. Het is ook zaak op te letten met andere voedingswaren waar rozijnen of druiven in verwerkt kunnen zijn, zoals krenten- of rozijnenbrood, sultana's, et cetera.

Hoeveelheid

De laagste dosis gegeten rozijnen waarvan gedocumenteerd is dat deze een vergiftiging heeft veroorzaakt is 2,8 gram rozijnen per kilogram lichaamsgewicht van de hond. Voor druiven staat deze laagste dosis op 19,6 gram druiven per kilogram lichaamsgewicht. Van één hond is zelfs bekend dat deze ziek geworden is na het eten van zo’n 10 a 12 druiven. De ernst van de vergiftiging blijkt niet afhankelijk van de hoeveelheid gegeten druiven en/of rozijnen.

Behandeling

Wat de doen als een hond druiven of rozijnen heeft gegeten? Neem het zekere voor het onzekere en neem meteen telefonisch contact op met de (dienstdoende) dierenarts. Een snelle behandeling omvat het opwekken van braken, eventueel het spoelen van de maag en/of het toedienen van actieve kool om de gifopname te beperken en te inactiveren. Vloeistoftherapie (infusen) zal de overlevingskans doen toenemen, mits lang genoeg toegediend (tenminste 48 uur).
© 2012 - 2024 Dierendokter, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Druiven en rozijnen zijn levensgevaarlijk voor uw hondDruiven en rozijnen zijn levensgevaarlijk voor uw hondDat chocolade giftig is voor uw hond dat weten de meeste mensen wel maar wist u dat druiven en rozijnen ook levensgevaar…
Gezondheidsproblemen bij honden: vergiftigingVergif kan het lichaam binnendringen door de huid, door inademen, door opeten. Als echte aaseters lopen honden veel geva…
Welk eten is giftig voor honden?Welk eten is giftig voor honden?Wat is giftig voor honden? Honden zijn scharelaars en eten van alles op wat ze tegenkomen. Zowel voedsel als andere zake…
Ui is levensgevaarlijk voor je hondUi is levensgevaarlijk voor je hondWaarschijnlijk heb je wel eens gehoord chocolade giftig is voor je hond. Maar wist je ook dat je hond ook vergiftiging o…

Uw hond in de zomerzonZodra in het voorjaar en de zomer de zon meer en meer gaat schijnen, krijgen we zin om er op uit te gaan. Het heerlijke…
De American CurlDe American CurlVele mensen hebben nog nooit gehoord van de American Curl. Dit is jammer, want de American Curl is een wel heel opmerkel…
Bronnen en referenties
  • ASPCA. (2004) Raisins and grapes can be toxic to dogs. ASPCA Animal Poison Control Centre Issues Nationwide Update, 6 July.
  • FEDIAF nutrional guidelines
  • Toxicology brief - Veterinary Technician
Reacties

Yvonne Hoornweg, 29-04-2017
Mijn hond heeft een week geleden een makro verpakking met 35 doosjes rozijnen gepakt en er zeker 20 doosjes van opgegeten.
Ze is niet ziek geworden. Wat kan ik er nu nog aan doen? Reactie infoteur, 08-05-2017
Gelukkig lijkt jouw hond er niet ziek van geworden. Nu is er ook niets meer aan te doen en hoef je het ook niet als je hond gewoon zichzelf lijkt.
Het is ook niet helemaal bekend waarom honden soms ziek worden, de een heeft het over een schimmel de ander over bestrijdingsmiddelen, maar niemand die het weet. Voor jouw hond is het met een sisser afgelopen dus. Gelukkig maar!

Jannie, 20-03-2016
Ik ben erg geschrokken van dat een hond doodziek kan worden van druiven eten en heb die fout begaan
als ik druiven eet eet mijn hond ook een paar mee. hij is er gelukkig nog niet echt ziek van geweest.
kan het zo zijn dat niet elke hond er last van heeft. of is het iets van nee geen driuiven meer Reactie infoteur, 23-03-2016
Gelukkig dat jouw hond er (nog) geen last van heeft gehad. Om problemen te voorkomen zou ik echter vanaf nu geen druiven of rozijnen en krenten aan je hond voeren. Betere het zekere voor het onzekere!

Dierendokter (46 artikelen)
Gepubliceerd: 30-08-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.