Het behandelen van oorontsteking bij de hond

Het behandelen van oorontsteking bij de hond Honden kunnen last krijgen van oorontsteking. Sommige honden hebben er nooit last van, andere honden heel vaak. In dit artikel wordt kort en simpel beschreven hoe je een oorontsteking herkent, wat de oorzaken van oorontsteking kunnen zijn en hoe je het kunt behandelen en voorkomen.

De symptomen van oorontsteking bij de hond

Honden die last hebben van oorontsteking kunnen verschillende gedragingen laten zien: Ze kunnen het oor laten hangen, met het oor over de grond of voorwerpen schuren, aan het oor krabben, met zijn kop schudden, piepen of de kop scheef laten hangen. Soms zie je aan de buitenkant helemaal niks vreemds aan het oor of de oren. Soms zie je dat één of beide oren rood zijn of dat er bruin of zwart oorsmeer uitkomt. Ook kan het oor of de oorflap helemaal dik zijn.

Oorzaken van oorontsteking

Er zijn verschillende soorten oorontsteking. De hond kan oorontsteking krijgen door een bacteriële infectie, door een infectie met bijvoorbeeld gisten of schimmels, oormijt, door vreemde voorwerpen in het oor, of door allergieën. Hieronder wordt op elke oorzaak kort ingegaan.

Oorontsteking door een bacteriële infectie

De meeste oorontstekingen worden veroorzaakt door een bacteriële infectie. Deze bacteriën kunnen op verschillende manieren in het oor terecht komen, bijvoorbeeld doordat de hond een keer aan zijn oor krabt en de bacteriën via zijn nagels in het oor komen. Door het krabben maakt de hond soms een klein wondje in zijn oor en hier kunnen de bacteriën lekker gaan groeien. De oren zijn vaak erg warm, dus de omgeving is prima voor de bacteriën. Ook zie je regelmatig oorontsteking nadat de hond gezwommen heeft. Vooral als hij in vies water heeft gezwommen en er water in zijn oren is gekomen.

Oorontsteking door gisten of schimmels

Naast bacteriën kunnen ook gisten of schimmels voor een oorontsteking zorgen. Dit zijn, net als bacteriën, ook kleine parasieten die op dezelfde manier in een oor terecht kunnen komen. Wel moeten ze op een andere manier behandeld worden.

Oorontsteking door oormijt

Oormijt is een klein beestje dat in het oor kan leven. Hij veroorzaakt erg veel jeuk. Meestal zijn beide oren aangetast door het beestje. Je herkent aan de buitenkant van het oor de oormijt aan zwart, korrelig oorsmeer. Oormijt komt vaak voor bij puppies. Ze kunnen het meenemen uit het nest. De oormijten zijn door de dierenarts te zien als hij met de otoscoop in het oor van de hond kijkt.

Oorontsteking door een vreemd voorwerp

Ook een vreemd voorwerp kan voor een oorontsteking zorgen. Onder vreemd voorwerp wordt verstaan: Een voorwerp dat normaal niet in het oor van de hond hoort te zitten. Vaak zijn dit grasaren. Als een hond lekker gespeeld en gerend heeft door het lange gras, kan er een stukje van dit gras in zijn gehoorgang terecht komen. Aan grasaren zitten scherpe delen en deze graven zich vast in het oor.

Oorontsteking door overgevoeligheden of allergieën

Als een hond overgevoelig is voor iets, kan hij daardoor ook een oorontsteking ontwikkelen. Je ziet vaak oorontstekingen optreden naast voedselallergieën. Meestal heeft de hond dan ook andere klachten, zoals jeuk of roodheid op meerdere plekken op zijn lichaam.

Wat kunt u zelf doen aan een oorontsteking bij uw hond?

Soms is een oor maar heel licht ontstoken. In dit geval kunt u eerst proberen om gedurende enkele dagen met een oorcleaner (bv Cleanaural, Otoclean) het probleem op te lossen. Een oorcleaner kunt u kopen in de dierenwinkel of bij de dierenarts. Dit werkt echter alleen bij bacteriële infecties (welke wel het meest voorkomen). Voor alle andere genoemde oorzaken dient u naar de dierenarts te gaan. Dit gaat meestal niet vanzelf over.
Veel mensen hebben nog ergens een oud restje oorzalf van een vorige oorontsteking staan. Pas hiermee op, want iedere oorontsteking kan een andere soort zijn dan de vorige. Met sommige zalfjes richt u nog meer schade aan in plaats van dat het beter wordt. Belangrijk is om te weten of het trommelvlies van het oor nog intact is. Als dit niet het geval is en je doet zalf in het oor, dan is de schade soms niet te overzien. De hond kan dan een middenoorontsteking krijgen en kan dan scheef gaan lopen. Deze ontsteking kan gevaarlijk zijn. Ook is het niet verstandig om zalf te gebruiken die over datum is. Het is niet zo dat de zalf echt schadelijk is, maar de werking is niet goed meer. Gebruik ook geen zalf van kennissen, elke ontsteking is anders. Het kan zelfs zo zijn dat in het flesje van die kennissen een bacteriepoel van het oor van hun hond zit en die brengt u daarna in het oor van uw hond.

Wanneer met uw hond naar de dierenarts?

Heeft de hond erg veel last van zijn oor of oren, dan is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan. Wacht niet te lang! Door te lang zelf aan te modderen doet u meer kwaad dan goed. Buiten dat het erg vervelend en pijnlijk is voor de hond, kunnen er, als u te lang wacht, verschillende dingen gebeuren: Het trommelvlies van het oor kan kapot gaan, de oorontsteking wordt zo erg dat het oor helemaal dicht gaat zitten door de zwelling, of er ontstaat door het schudden een bloedoor oftewel othaematoom. Een bloedoor is te herkennen aan dat de buitenkant van het oor, de oorflap, helemaal dik wordt. Hij loopt op en staat bol. Er is een andertje gesprongen in het oor. Als u hiermee niet naar de dierenarts gaat, zal de hond bij het indrogen veel pijn hebben en krijgt hij een zogenoemd "schrompeloor". Othaematomen kunnen leeggezogen worden en als dit onvoldoende helpt, wordt de hond geopereerd. Bij vreemde voorwerpen probeert de hond door met zijn kop te schudden het vreemde voorwerp kwijt te raken, maar dit lukt vaak niet.

De behandeling van de verschillende soorten oorontsteking

Een bacteriële infectie en een infectie met gisten of schimmels worden meestal behandeld met oorzalf. Deze zalfjes zijn per aandoening anders. Enkele voorbeelden van oorzalf: Surolan, Aurizon, Easotic, Otifin PD en Otiderm (uit de handel). Ieder zalfje werkt tegen een andere (groep) bacteriën. Is de infectie heel erg of is de hond niet te zalven, dan kan ook gekozen worden voor andere vormen van behandeling, of meerdere vormen naast elkaar. Bijvoorbeeld antbiotica in tabletvorm, drankje, of per injectie. Keert een oorontsteking vaak terug, dan kan de dierenarts besluiten om een kweekje te maken van het oor. Hij neemt dan met een swab wat ontstekingsmateriaal af en laat het laboratorium uitzoeken welke bacterie de boosdoener is en voor welke antibiotica hij gevoelig is.
Oormijt kan ook door zalven worden behandeld, maar ook met pipetten in de nek. Deze pipetten (bv Stronghold of Advocate) zijn vrij verkrijgbaar, u hoeft dan niet persé naar de dierenarts. U moet dan wel zeker weten dat het om oormijt gaat natuurlijk.
De behandeling bij vreemde voorwerpen bestaat uit onder een roesje het voorwerp verwijderen uit het oor.
Bij overgevoeligheden en allergieën zal de behandeling van alleen de oren niet volstaan. Er zal gekeken moeten worden naar de oorzaak. Dit is vaak een lang proces. Veel honden reageren goed op een hypoallergeen dieet, de oorontstekingen verminderen hierdoor dan ook.

Voorkomen van oorontsteking bij de hond

Oorontsteking is niet altijd te voorkomen, maar u kunt het wel proberen. U kunt uw hond bijvoorbeeld niet meer laten zwemmen of in het hoge gras laten spelen. Verder kunt u bij honden die gevoelig zijn voor oorontstekingen, zoals honden met hangende oren, preventief een oorcleaner gebruiken, bijvoorbeeld eens per week. Ook bij honden die veel oorsmeer aanmaken kunt u dit doen. Voor honden met hangende oren zou het goed zijn de oren af en toe eens even te "luchten", zodat er eens lekker zuurstof bij kan komen. Veel bacteriën houden namelijk van een omgeving waar weinig of geen zuurstof is. Er zijn mensen die de oren van de hond eens even omhoog binden op zijn kop...

Nog enkele weetjes

  • Je kunt met de cleaner en de oorzalf het trommelvlies van een hond nooit raken, omdat deze in een bocht loopt. Het hele "tuutje" kan in het oor.Trek tijdens het zalven het oor omhoog, je maakt hiermee de gehoorgang open en recht, dit vergemakkelijkt het zalven.
  • Zalf met twee personen. De één houdt de hond vast en de andere zalft. Dit scheelt een heleboel geworstel. Beloon de hond altijd.
  • Oefen met uw puppy al het "oortjes kijken", zodat u later altijd aan zijn oren kunt komen en u zichzelf en de hond veel ellende en traumatische ervaringen bespaart.
  • Ga zelf nooit met wattenstaafjes in het oor peuteren. Hiermee duwt u het oorsmeer aan en wordt de ontsteking alleen maar erger. U kunt wel met een vochtige doek de buitenkant van het oor schoonmaken.
  • Enkele rassen die erg gevoelig zijn voor oorontstekingen: Labradors, Golden Retrievers, Engelse Bulldogs, Duitse herders, Beagles, Bloedhonden, en alle andere rassen met hangende oren
© 2010 - 2024 Natuurlijk, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorproblemen bij de hond: Oormijt en oorontstekingOorproblemen bij de hond: Oormijt en oorontstekingAlle honden kunnen soms last krijgen van hun oren. De ene hond is er wel gevoeliger voor dan de andere hond. Er zal vloe…
Oorontsteking bij hondenOorontsteking is een probleem dat helaas redelijk vaak voor komt bij honden. Alle honden kunnen oorontsteking krijgen, m…
Aandoeningen hond: oorproblemenAandoeningen hond: oorproblemenDierenartsen zien regelmatig honden met oorklachten. Meestal gaat het om een uitwendige ontsteking van de gehoorgang, ma…
Een othaematoom of bloedoor bij de hondEen othaematoom of bloedoor bij de hondSoms kan je hond een kleine verdikking of bultje op de oorflap vertonen. Meestal is dit onschuldig en verdwijnt dit weer…

American ShorthairAmerican Shorthair katten werden rond het jaar 1500 meegenomen door ontdekkingsreizigers en kolonisten naar het huidige…
Chartreux (Karthuizer)De Karthuizer, of, traditioneel genoemd, de Chartreux, vindt zijn oorsprong vermoedelijk in de kloosters van de monniken…
Bronnen en referenties
  • Kennis en ervaring dierenartsenpraktijk
Reacties

M. Deliege, 22-04-2017
Ik heb een vraag. Ik heb een duitse herder van bijna 12 jaar, al 2 dagen hoort ze niets meer en reageert ook niet op haar naam. Wat zou dat kunnen zijn? Ze kan niet plotseling doof zijn? Reactie infoteur, 08-05-2017
Misschien heeft ze een flinke oorontsteking te pakken? Ik zou voor de zekerheid even naar de dietenarts gaan om dit te checken.

M., 17-06-2013
Helaas is Stronghold niet meer vrij verkrijgbaar en wordt je dus ''gedwongen'' om naar een dierenarts te gaan. Moet zeggen dat Advocate dezelfde werking heeft en dus naar onze tevredenheid wordt gebruikt. Reactie infoteur, 08-05-2017
Advocate is inderdaad ook een heel fijn middel!

Plonie van Marwijk, 14-05-2012
Hallo ik heb een vraag, onze cockerspaniél van 11 jaar oud, heeft al lange tijd last van een oorontsteking.
Wij zijn bij de dierenarts geweest, en die heeft ons surolan voorgeschreven.
wij moesten iedere dag 2 maal daags wat druppelen en dan rustig inmasseren.
Tot nu toe heeft het helemaal geen resultaat gehad.
Ook zijn haar oren vreselijk vies, met veel zwarte oorsmeer die er niet uitkomt.
Als ze met haar koppie schud dan hoor je het gewoon een soort van klotsen.
Ik zou graag willen weten hoe we dat schoon kunnen krijgen.
Ik doe de voorste gehoorgang wel een beetje met een nat doekje maar het blijft zo vies en het stinkt ook erg.
Ik hoop u een tip voor ons heeft, want mss kan ik zelf iets doen voordat ik weer naar de dierenarts moet en weer een middeltje krijg wat niks helpt.
Vriendelijke groet, Plonie van Marwijk, Reactie infoteur, 16-05-2012
Beste Plonie,

Wat een lastig probleem! Surolan werkt over het algemeen goed, maar is natuurlijk niet op alle soorten bacterien gericht. Wel weer op gisten bijvoorbeeld. Ook doet het wat tegen oormijt. Het kan goed zijn dat je Cocker een andere bacteriekolonie in zijn oor heeft dan waar de Surolan tegen werkt. Als u iets zelf wilt doen is het misschien een idee om een oorcleaner (of sla-olie) te gebruiken en zijn oren hier vol mee te gieten. Het oorsmeer lost hiermee op of wordt losgeweekt, waardoor hij het er beter uit kan klapperen. Het zou kunnen zijn dat hij een oorsmeerprop in zijn gehoorgang heeft zitten en als u daar dan Surolan opgiet, dat dit middel niet op de juiste plek komt (de ontsteking). Soms moeten oren gespoeld worden of moet er een kweek worden genomen om te kijken welk antibiotica wel werkt. U mag inderdaad de oorschelp wel wat schoonmaken, maar in het oor gaan met iets is niet aan te raden, omdat u dan het oorsmeer alleen maar aanduwt ipv verwijdert. Zorg ook dat u de Surolan heel diep inbrengt en goed inmasseert. Het beste idee lijkt me om eerst een cleaner te gebruiken om het overtollige oorsmeer te verwijderen en daarna de Surolan te gebruiken. Trek bij de behandeling het oor flink omhoog, zodat de gehoorgang lang wordt. Sommige mensen binden de oren van de hond tijdelijk vast op hun hoofd, zodat er lucht bij kan. Er zijn bacterien die in oren zitten die niet tegen zuurstof kunnen. Probeer dit nog eens enkele dagen (mits uw hond niet te veel pijn of jeuk heeft natuurlijk) en kijk dan hoe het is. Misschien kunt u vragen of een assistente (gratis) even in het oor wil kijken hoe het er nu uitziet, dus of u op de goede weg bent. Of vraag enkele tabletten Rimadyl bij de balie (pijnstiller en ontstekingremmer, mag zonder tussenkomst van een dierenarts). Beter is om te lang te zalven dan te kort. Alle bacterien moeten dood zijn, anders komt de ontsteking snel weer terug. Ook zou ik standaard 1 of 2 keer per week een cleaner gebruiken als onderhoud, om een volgende ontsteking uit te stellen of te voorkomen. Veel succes ermee!

Natuurlijk (19 artikelen)
Laatste update: 28-05-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.