Inentingen voor konijnen, heel belangrijk!

Inentingen voor konijnen, heel belangrijk! Het is heel gewoon dat honden en katten hun inentingen krijgen, maar konijnen hebben deze ook nodig. Veel mensen weten niet dat konijnen ook inentingen nodig hebben of zij vinden het niet noodzakelijk omdat een konijn bijvoorbeeld niet in contact komt met andere dieren. Dit is echter geen bescherming tegen ziekten en een konijn moet wel degelijk inentingen hebben om een gezond leven te garanderen.

Besmetting van konijnenziekten

Veel konijnenhouders denken dat het niet nodig is hun dier in te enten, omdat deze niet van het eigen terrein af komt en geen contact heeft met andere dieren. Dit is echter een verkeerde gedachte en het konijn loopt wel degelijk risico ziekten op te lopen. Veroorzakers van ernstige ziekten worden niet alleen van dier op dier verspreid, maar ook via insectenbeten, voedsel en in sommige gevallen zelfs door de lucht. Hierdoor zijn alle konijnen vatbaar, ook de konijnen die alleen binnenshuis leven, en lopen alle konijnen het risico ernstig ziek te worden en te overlijden aan een ziekte waartegen ze een inenting hadden kunnen krijgen.

Dodelijke ziekten

Er zijn twee ziekten te noemen die erg besmettelijk zijn voor konijnen en die bijna altijd een dodelijke afloop hebben. Alleen een inenting kan het dier beschermen tegen besmetting. Deze twee ziekten, myxomatose en VHS, worden door virussen overgebracht en besmetten door middel van vliegen, vlooien, mijten, muggen en vuil voedsel het konijn. VHS, Viraal Haemorragische Syndroom, wordt ook wel eens VHD of RHD genoemd. Een inenting zorgt ervoor dat een konijn volledig beschermd is tegen beide ziekten, maar wanneer een konijn geen inenting heeft gehad en de ziekte krijgt is het te laat. Er bestaan geen behandelingen voor bij dierenartsen en de ziekten hebben een dodelijke afloop.

Gaat ieder besmet konijn dood?

Konijnen die besmet zijn gaan gelukkig niet altijd dood, maar in de meeste gevallen redden zij het helaas niet. Het enige wat een dierenarts nog kan doen is met medicijnen de symptomen bestrijden en de natuurlijke afweerkrachten in het lichaam van het konijn versterken. Met een beetje geluk weet het konijn de ziekte dan zelf af te weren en hersteld het zich. Helaas overlijden bijna alle konijnen, ondanks de behandeling van de dierenarts.

Wanneer moet je inenten?

Wie de gezondheid van een konijn wil beschermen tegen deze twee ziekten, moet inenten. Dat is de enige manier om besmetting te voorkomen. Inenten kan vanaf een leeftijd van vier weken en zou door moeten lopen tot een zeer hoge leeftijd. De basisinenting voor zowel VHS als myxomatose moet eigenlijk worden gegeven wanneer het konijn vier tot zes weken oud is. De herhaling moet worden gegeven op een leeftijd tussen de acht en tien weken. Vervolgens moet de inenting tegen VHS ieder jaar worden herhaald en die tegen myxomatose elk half jaar. Het konijn moet wel gezond zijn op het moment van toedienen van de inentingen, anders reageert het immuunsysteem niet op de prikkels van het vaccin en worden er geen antilichamen aangemaakt.

De basisintentingen tegelijk of apart?

Je hebt zelf de keuze of je de basis- en de vervolginentingen van de vaccins op dezelfde dag doet of met een tussenpose. Wel is het belangrijk hierbij te denken aan het welzijn van het konijn. Veel mensen denken dat een konijn veel last heeft van de prikken en kiezen er daarom voor het in twee bezoeken aan de dierenarts te doen, om het konijn de tweede prik direct na de eerste te besparen. Dit is een lieve gedachte, maar compleet verkeerd. De inentingen kunnen op dezelfde dag worden gegeven en het is aan te raden dit ook te doen, juist voor het welzijn van het konijn. Een konijn ervaart ontzettend veel stress tijdens een bezoek aan de dierenarts en dit zorgt ervoor dat het immuunsysteem verzwakt. Het is dus beter het konijn eenmaal in zo'n stresssituatie te brengen dan twee maal. Zo loop je ook niet het risico dat het konijn met de andere ziekte wordt besmet in de stressperiode waarin het immuunsysteem verzwakt is.

Inentingsdagen

Veel dierenartsen houden twee maal per jaar een inentingsdag voor konijnen. Het is voordeliger dan te gaan. Met een flesje vloeistof kunnen 10 konijnen worden behandeld. Wanneer je tussendoor met een konijn komt, moet je vaak het hele flesje betalen, omdat de vloeistof niet lang houdbaar is, terwijl je alleen het beetje vloeistof betaalt wat door jouw konijn gebruikt wordt wanneer er meerdere konijnen tegelijk worden gedaan. Dit scheelt enorm in de kosten. Inentingsdagen vinden plaats in het voor- en het najaar.
© 2010 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snotneus bij konijnen, wat te doen?Snotneus bij konijnen, wat te doen?Een snotneus bij konijnen moet je gelijk behandelen. Een konijn kan hieraan dood gaan. Ga altijd naar de dierenarts om v…
Coccidiose bij konijnenCoccidien zijn eencellige parasieten. Coccidien dragen konijnen vrijwel altijd bij zich. Ze kunnen geen schade zolang he…
Konijnenziekte: GasKonijnenziekte: GasKonijnen hebben een erg gevoelig maag en darmstelsel. Wanneer je konijn erg rusteloos is, steeds een andere plek in zijn…
De taal van het konijnElk dier heeft zo z'n eigen taal en het konijn is hier geen uitzondering op. Hieronder de beschrijving met wat konijnen…

Britse KorthaarDe Britse Korthaar, een vriendelijke kat, ontstaan uit de britse 'huis, tuin en keukenkatten' leer meer over dit vriende…
Hoe kies je de juiste hondenschool?Hoe kies je de juiste hondenschool?Veel honden hebben training nodig om het gedrag te verbeteren. In sommige gevallen kan de eigenaar dit zelf, maar hier i…
Reactie

Dennis, 28-05-2013
Wanneer is er weer inentingsdag voor konijnen en wat is de prijs? Reactie infoteur, 29-05-2013
Beste Dennis,

er is geen nationale inentingsdag voor konijnen. Veel dierenartsen organiseren een intentingsdag, zodat zij een hele dag kunnen besteden aan het enten van konijnen. Dit is sneller werken voor de dierenarts en het herinnert mensen eraan de inenting inderdaad te halen. De ene intenting moet eenmaal per jaar, de andere eenmaal per zes maanden. De dierenartsen in Nederland houden geen vaste inentingsdata aan. Je kunt het best even naar je eigen dierenarts bellen om te vragen of hij/zij speciale inentingsdagen heeft en wat de data daarvan zijn. Als deze dagen daar niet georganiseerd worden, dan kun je altijd een afspraak maken voor de inenting. De inenting is vrij goedkoop, maar ook hierbij geldt dat het helemaal afhankelijk is van je dierenarts. Rekent deze een half consult, een heel consult of brengt deze alleen het spuitje en de vloeistof in rekening? Alle dierenartsen gaan hier anders mee om. Je kunt altijd vrijblijvend vragen naar de prijs die jouw dierenarts rekent.
Persoonlijk betaal ik bij mijn dierenarts 17,50 euro per konijn.

Groetjes, Marensa

Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 27-04-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.