Alles over de Maltezer

Alles over de Maltezer De Maltezer, een klein hondje met een lange witte vacht dat erg populair is als gezelschapsdier en speelvriendje, werd ten tijde van Aristoteles opgemerkt in het Centrale Middellandse Zee gebied. Hier kreeg het de naam "Canes Melitenses". Later was de Maltezer in het oude Rome vooral favoriet bij de matrones.

Herkomst

Ten tijde van Aristoteles werd er in het Centrale Middellandse Zee gebied melding gemaakt van wat later de Maltezer werd genoemd.

Type hond

De Maltezer is een gezelschapsdier en speelvriendje, waardoor hij uiterst geschikt is als huisdier.

Uiterlijk

De Maltezer is een kleine hond met een vrij lang lichaam dat bedekt is met een lange witte vacht. Tevens maakt de Maltezer een zeer elegante indruk door een trotse houding van het hoofd.

Maten

Reuen hebben een lengte van 21 tot 25 centimeter. Teven hebben een lengte van 20 tot 23 centimeter.
Het gewicht van een Maltezer in ongeveer 3 tot 4 kilo.

Vacht

Het haar van de Maltezer is vergelijkbaar met mensenhaar, ze krijgen lange witte zijdeachtige haren en hebben geen ondervacht. De vacht van de Maltezer verdient dan ook de nodige aandacht te krijgen, het is dan ook van belang om de vacht dagelijks te borstelen. Na het borstelen is het aan te raden om nog een keer met een kam door de vacht heen te gaan om eventuele klitten die zijn blijven zitten ook te verwijderen. Bij het borstelen is het van belang om ook de buik, pootjes, oksels en de haren bij de kont goed door te kammen.

Verzorging

  • Poten: het is van belang om de poten van de Maltezer dagelijks te controleren op vuil en dit te verwijderen. Tevens is het van belang om het haar dat tussen de pootjes groeit regelmatig te verwijderen met een stompe schaar. Dit kan gedaan worden door het pootje op te tillen, de tenen te spreiden en door dan op het midden van de voetzool te drukken.
  • Nagels knippen: indien de slijtage van de tenen minder is dan de groei, zullen ze erg lang gaan worden. Het is dan van belang om de nagels bij te knippen omdat deze anders in de huid kunnen gaan groeien en daar een ontsteking veroorzaken. Voor het knippen van de nagels is een speciale nageltang nodig, deze is verkrijgbaar in een dierenspeciaalzaak. Bij het knippen is het van belang om de nagels een paar millimeter van het leven af te knippen (te herkennen aan het roze gedeelte). Is dit roze gedeelte niet duidelijk zichtbaar dan is het wenselijk om de nagel stukje voor stukje te knippen zodat u in de nagel kunt kijken. Wanneer u daar een klein rondje zit moet u stoppen, omdat het leven dan vlakbij is. Het duimpje wordt vaak door de hond zelf afgebeten wanneer hij hier last van heeft, toch is het wenselijk om ook deze nagel te controleren.
  • Gebit: vers vlees en speciaal kauwmateriaal (runderstaafjes of kauwkluiven) leveren een bijdrage aan een gezond gebit van de Maltezer. Tevens is het van belang om dagelijks de tanden van de Maltezer te poetsen. Dit kan gedaan worden met een kindertandenborstel (soft/medium) of een speciale hondentandenborstel in combinatie met hondentandpasta of leverpastei. Het gaat bij het poetsen voornamelijk om de poetsbeweging. Het is van belang om alle zijden van de tanden (binnenkant, buitenkant en het snijoppervlak) goed te poetsen.

Voeding

Voor de Maltezer is het aan te raden om vers vlees te combineren met hondenbrokken.

Sociale aanleg / karakter

De Maltezer is over het algemeen levendig, aanhankelijk, volgzaam en intelligent. Met betrekking tot het karakter van een hond is het van belang om een onderscheid te maken tussen reuen en teven. Maar bij de Maltezer is hier nauwelijks een verschil in op te merken. Ze zijn ook beiden makkelijk te trainen, zeer aanhankelijk en leergierig. Wel kan hierbij opgemerkt worden dat de reu in contact met andere honden veel van een teef accepteert. Zo zal een reu die door een teef gecorrigeerd wordt dit ook accepteren. Maar indien de reu een andere onbekende reu tegenkomt op straat zullen ze waarschijnlijk willen bepalen wie hoger in rang staat, wat soms tot gevechten kan leiden. Maar wanneer de honden goed gesocialiseerd zijn zullen er waarschijnlijk geen problemen optreden.

Preventieve verzorging van de Maltezer

het wormvrijhouden is voor de Maltezer van groot belang. Een ontworminsmiddel dient bij pups toegedient te worden op een leeftijd van 2-4-6-8 weken, daarna dient dit maandelijks tot een half jaar (3-4-5-6 maanden) gedaan te worden. Daarna kan volstaan worden met vier keer per jaar (1 x per kwartaal).
© 2010 - 2024 Redflower, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondenras: de MaltezerHondenras: de MaltezerDe Maltezer is de laatste tijd een erg populair ras. De Maltezers worden ook wel eens Malthezer Leeuwtje genoemd, maar d…
De maltezer, het ideale gezelschapshondje!Al jaren op zoek naar de ideale hond? Waar moet jouw perfecte pup aan voldoen? Hou je van een handzaam hondje die makkel…
Hondenrassen: De populaire MaltezerHondenrassen: De populaire MaltezerDe kleine gezelschapshondjes zijn populair, want het is een handzaam maatje en deze kleine hondjes hebben bijna altijd o…
Rashonden: Bolognezer, een vrolijk en energiek hondjeRashonden: Bolognezer, een vrolijk en energiek hondjeDe Bolognezer is een vrolijk en energiek hondje afkomstig uit Italië. HIj is vernoemd naar de stad Bologna. Dit kleine h…

Zelf kippen houdenZelf kippen houdenKippen zijn gezellige en eenvoudig te houden huisdieren. Ook in de achtertuin. Ze verlevendigen de tuin, zijn makkelijk…
Wat doet een dierenasiel en hoe kan je zelf helpen?Wat doet een dierenasiel en hoe kan je zelf helpen?Veel mensen die een huisdier willen nemen denken gelijk aan een puppy of een kitten. Dit terwijl de dierenasiels overvol…
Bronnen en referenties
Reactie

Chantal de Beule, 07-08-2011
Hoeveel mag een maltezer eten per dag? Reactie infoteur, 01-09-2011
Hoi Chantal,

Dat zal per Maltezer verschillend zijn (grootte, gewicht, activiteit, e.d.). Dit is een vraag die de diererenarts goed voor je zal kunnen beantwoorden.Succes!

Redflower (13 artikelen)
Gepubliceerd: 22-08-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.