De langharige vacht van de Perzische kat

De langharige vacht van de Perzische kat De kleuren van deze langharige katten lopen sterk uiteen, het is sterk van iemands voorkeur afhankelijk wat je mooi en niet mooi vindt. De langharige katten zijn wel allemaal bewerkelijk, maar als je de vacht bij kunt houden, ziet iedere pers er prachtig en vooral statig uit. Welke kleuren en kleurcombinaties herkennen we als vacht, de structuur van de vacht en dit in combinatie met de ogen.

Kleuren

De kleuren bij de pers die we herkennen zijn:
  • Klassieke kleuren te weten zwart, blauw, chocolate, lilac, rood, creme, wit en schildpad.
  • Particolours zijn bestaande kleuren klassieke kleuren of tabby gemengd met wit
  • Tabby’s zijn katten die een specifiek patroon hebben, t.w. blotched, spotted, Abessijns en gestreept.
  • Silverszijn in te delen in de smoke groep en de chinchilla, shaded (silver en golden)
  • Silvertabby zijn de eerdergenoemde patronen op de kat maar dan bij de silvers.
  • Colourpoints lijken qua tekening op die van de Siamees (waar de vergelijking dan ook meteen weer stopt)

Uitgelicht worden de silvers, want het lijken toch de vreemde eenden in de bijt. De perzen zijn over het algemeen kort op de poten en robuust en de silvers zijn wat kleiner en fijner, hebben andere ogen en zijn zachter qua karakter. Daarmee niet gezegd dat de andere perzen dat niet zijn, perzen zijn per definitie rustige katten. Maar de silvers zijn nu eenmaal anders. Naast de chinchilla, met de zilverwitte vacht met zilvere puntjes die nauwelijks zichtbaar zijn, is er de shaded silver die tot 1/3 zilvere puntjes heeft. De golden is hetzelfde alleen praten we dan over een goudkleurige vacht met diepbruine uiteinden aan de vacht. De vacht voelt ook zijdeachtig aan en is qua structuur anders als de klassieke kleuren.

Ogen

Bij de specifieke vachten horen over het algemeen koperkleurige ogen. Alleen de silvers (m.u.v. de smoke), hebben groene ogen. Er kan, omdat er ergens in de lijn een kat met andere oogkleur gekruist is geweest, een afwijkende oogkleur voorkomen. Dit wordt als fout gezien als het gaat om fokken. Verder kan de klassieke witte kat 1 of 2 blauwe ogen hebben. De kat met een blauw en een koperkleur oog, oogt wat vreemd, maar is verder goed. 2 blauwe ogen kan in principe ook, alleen komt het nogal eens voor dat deze kat doof is.

Nog los van eventueel doorgefokte katten, hebben de persen korte traanbuisjes en is het geen overbodige luxe om dagelijks even de oogjes schoon te maken met een watje. Dat voorkomt dat er van die zwarte lelijke strepen over het kopje gaan lopen.

Doorfokken

De fokker wil altijd het mooiste katje produceren, qua kleur, fijnheid van de vacht, karakter en de platte kop. De norm van de pers is dat deze een waarachtig platte kop heeft, waarbij sommige katten doorgefokt zijn en problemen bij de luchtwegen ondervinden. Let hierop als je een jong katje aanschaft.

Onderhoud

Over het onderhoud van de vacht wordt veel geschreven, maar waar het op neem komt is dat de vacht veel gekamd en geborsteld moet worden. De vacht is erg dik en klit heel snel. Als er bij de opvoeding van de kat tijdens de eerste weken, al tijd gespendeerd wordt aan het borstelen, dan zal de kat er ook voor willen blijven zitten. Mocht het toch niet lukken, dan kan de trimsalon mogelijk uitkomst bieden of het haar gaat vervilten en zal er enig moment afgeschoren of geknipt moeten worden. De kat zal er dan even minder fraai uitzien, maar slecht voor de huid is het niet. De doorbloeding wordt zo namelijk gestimuleerd.

Voeding

Spreekt voor zich dat iedere kat recht heeft op goede voeding, maar de bekende merken leveren bijna geen van allen nog slechte voeding. Wat bij de langharige kat als de pers wel speelt is dat door het schoonlikken er eerder een haarbal zal ontstaan. Deze moet er uit en het beste werkt dit door de kat gras te laten eten. Speciale polletjes bij de dierenwinkel, het gras in de tuin, het maakt allemaal niet uit.

Tot slot

De pers is geen andere kat dan andere, is speels, heeft een eigen willetje maar is vooral ook erg statig en dat heeft ze aan haar fraaie jasje te danken. Leef met de leefregels voor de pers en het gaat allemaal goed.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over Perzische kattenAlles over Perzische kattenKatten zijn geliefde huisdieren, maar als men bewust kiest voor een raskat dan staan de meningen vaak ver uit elkaar. De…
Raskat: Perzisch colourpointRaskat: Perzisch colourpointDe Perzische kat is razend populair, maar de colourpoint komt er binnen de Perzen redelijk bekaaid af. Misschien maakt o…
De aanschaf van een kittenDe aanschaf van een kittenEen huisdier is een waardevolle toevoeging aan ieder huishouden. Liefde, verzorging en aandacht betalen zich terug in ge…
Raskat: De witte PersRaskat: De witte PersDe een is er bang van en de ander vindt ze fascinerend… de kat. De uitersten zijn groot als het gaat om het huisdier wat…

Verzorging van hondenVerzorging van hondenEen hond heeft natuurlijk ook verzorging nodig, de nagels, oren, ogen, vacht enz. Het is belangrijk voor de gezondheid v…
De Australian LabradoodleEind jaren tachtig werd gezocht naar een hondenras dat aan twee kenmerken moest voldoen: de hond moest in de eerste plaa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen kat - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 19-04-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.