Wat kost het houden van een hond?

Wat kost het houden van een hond? Nederland kent duizenden hondenliefhebbers. Steeds meer honden, puppy's en asielhonden, vinden een goed thuis en dat is een goed teken. Wanneer je voor het eerst een hond wil nemen, is het aan te raden goed na te denken over de kosten dat dit met zich mee brengt. Veel honden belanden in het asiel omdat het baasje de verzorging niet meer kan betalen. Honden zijn een kostbaar bezit, in alle opzichten.

Het aanschaffen van een hond

Wanneer je besluit een hond een goed thuis te geven, zijn er bepaalde dingen waar je goed over na moet denken. uiteraard is het heel belangrijk dat je voor een hond kunt zorgen, deze genoeg liefde en aandacht kunt geven en dat hond het thuis krijgt wat deze verdient. Daarnaast is het ook belangrijk na te denken over de kosten die een hond met zich mee brengt. Wanneer je zeker weet een hond te willen, heb je diverse opties. Je kunt een puppy nemen, een hond uit het asiel of een hond particulier kopen. De kosten verschillen hierbij erg.

Aanschaf van de hond

Een puppy kost over het algemeen het minst, tenzij het om een rashond gaat. Bastaard puppy's worden vaak particulier verkocht voor een paar tientjes of ze worden gratis weg gegeven. We is het aan te raden hierbij op te letten of deze alle inentingen al heeft gehad, al is gesteriliseerd/gecastreerd en gechipt. Zo niet, dan komen deze kosten nog voor jouw rekening. Honden uit het asiel zijn over het algemeen allemaal even duur. De prijzen van een asielhond liggen veelal tussen de 100 en 200 euro. Dit is een vergoeding voor de zorg die de hond in het asiel heeft gehad en met dit bedrag kan een andere hond weer verzorgd worden. Rashonden zijn het duurst. Voor kruisingen betaal je gemiddeld 150 tot 500 euro, voor echte rashonden bij een goede fokker vandaan kun je wat dieper in de buidel tasten. Deze honden kosten meestal tussen de
900 en 2000 euro. De aanschaf van een hond is in alle gevallen goedkoper dan het totaalbedrag dat je kwijt bent aan levensonderhoud.

Accessoires en eerste dierenartsbezoek

Natuurlijk heeft een hond heel wat nodig. Denk aan een mand, een riem, een eet- en drinkbak, kluifjes, speeltjes en een halsband. Om dit allemaal aan te schaffen moet je rekenen op een bedrag tussen de 100 en 400 euro. Dit is afhankelijk van de kwaliteit en het merk van de producten, maar bijvoorbeeld ook van de verkoper. De ene winkel is tientallen euro's duurder dan de ander. Wanneer de hond nog niet bij een dierenarts is geweest, is het belangrijk deze te bezoeken. Het is aan te raden de hond te laten chippen, zodat deze weer bij je terug wordt gebracht wanneer hij of zij wegloopt. Het chippen van een hond kost gemiddeld 30 euro. Inentingen en ontwormingskuren kosten gemiddeld 100 euro. Een castratie (mannetje) kost tussen de 150 en 350 euro en een sterilisatie (vrouwtje) kost tussen de 300 en 600 euro.

Maandelijks terugkerende kosten

Een hond eet over het algemeen graag. Je hebt zelf de keuze of je de hond droge brokken of nat voer geeft. Ook kun je deze beide varianten geven. Hondenvoer is niet goedkoop en er zitten grote prijsverschillen tussen de merken voedsel. Een hond met een gewicht tot 5 kilo eet gemiddeld 25 euro per maand weg, een hond tot 20 kilo eet voer voor een bedrag van circa 50 euro per maand en een hond tot 40 kilo eet de portemonnee gemiddeld 70 euro lichter per maand.

Jaarlijks terugkerende kosten

Ook dien je rekening te houden met de kosten die je per jaar betaald. Zo moet een hond eens per jaar naar de dierenarts voor een gezondheidscontrole, ontworming en de inentingen. Dit kost voor jonge honden gemiddeld 100 euro per jaar. Oudere honden brengen veelal veel hogere kosten met zich mee wegens de achteruitgaande gezondheid.
Een aansprakelijkheidsverzekering is wel aan te raden. Honden kunnen iets kapot maken tijdens het spelen, een andere hond verwonden of andere ongelukken veroorzaken. Een verzekering om deze kosten te dekken kost tussen de 30 en 100 euro per jaar. In veel gemeenten in ons land is het verplicht hondenbelasting te betalen. Afhankelijk van de gemeente waarin je woonachtig bent, kost de hondenbelasting tussen de 0 en 300 eurp per jaar.

Regelmatig terugkerende kosten

Honden kunnen erg oud worden, waardoor de accessoires tijdens hun leven vervangen moeten worden. Zo hebben zij eens in de zoveel tijd nieuw speelgoed nodig, een nieuwe mand, riem, voer- en drinkbak of een nieuwe halsband. Hoe vaak dit alles vervangen moet worden, is afhankelijk van het gedrag van de hond.
Daarnaast valt nog te denken aan hondenshampoo, behandelingen tegen teken en vlooien en extraatjes. Dit kan oplopen tot duizenden euro's gedurende het leven van een hond. Zorg ook altijd dat je geld achter de hand hebt wanneer de hond ziek wordt of gewond raakt. Dierenartskosten zijn erg hoog. Wil je je hier tegen beschermen, sluit dan een ziektekostenverzekering voor de hond af!
© 2010 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gebrek aan eetlust bij een hondHonden die te dik zijn eten vaak te graag, echter een hond die maar iedere keer kleine beetjes eet en zonder veel enthou…
Hond wel of niet laten castreren of sterilliseren?Hond wel of niet laten castreren of sterilliseren?Steeds vaker wordt er aangeraden om een hond te laten castreren of steriliseren. Het liefst op een jong mogelijke leefti…
De groei en ontwikkeling van de hondDe groei en ontwikkeling van de hondDe hond word geboren en kan dan nog lang niet alles wat een volwassen hond kan, het zelfde als bij mensen baby's. Er moe…
Hond en chocoladeJe hebt een hond, en hij heeft chocolade gehad. In hoeverre kan dit kwaad? Wanneer moet ik een dierenarts waarschuwen? L…

Hoe kies je de juiste hondenschool?Hoe kies je de juiste hondenschool?Veel honden hebben training nodig om het gedrag te verbeteren. In sommige gevallen kan de eigenaar dit zelf, maar hier i…
Verzorging van hondenVerzorging van hondenEen hond heeft natuurlijk ook verzorging nodig, de nagels, oren, ogen, vacht enz. Het is belangrijk voor de gezondheid v…
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 26-04-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.