Raskat: De witte Pers

Raskat: De witte Pers De een is er bang van en de ander vindt ze fascinerend… de kat. De uitersten zijn groot als het gaat om het huisdier wat we het meest aantreffen. Enerzijds is de kat soms onberekenbaar, eigenzinnig en leidend in menig huiskamer. Anderzijds is wat de kat fascinerend maakt voor veel mensen nauwelijks te benoemen. Toch is er van de wilde kat op het oog weinig over, alleen zie je in het gedrag de typische zaken van een katachtige prima terug. De witte pers behoort tot de oudste vanuit de fokprogramma’s en is tot op de dag van vandaag enorm populair.

Wat maakt de witte pers zo populair?

Het is moeilijk te beschrijven wat de witte pers vanaf de start van de fokprogramma’s al zo populair maakt. Enerzijds het imposante van de klassieke kleur, waar wit onder valt, maar die zachte sneeuwwitte volle vacht lijkt de kers op de taart.
Zo fokte mevrouw Prosé in de Verenigde Staten in de vijftiger jaren van de vorige eeuw een witte kat die er perfect uitzag voor de standaard én een extreem lange vacht had. Deze kater heeft voor vele nakomelingen gezocht. Overigens was het ook deze dame die de witte kat met blauwe ogen importeerde, een die niet doof was en ook geen dove nakomelingen heeft afgeleverd. Van deze vrouw kwam de eerste Amerikaanse pers naar Nederland en was de tweede voor wat betreft heel Europa. Mede door deze vrouw werd de standaard voor de witte pers sterk verbeterd.

Hoe moet de witte pers er uit zien?

Strikt genomen is een pers die, niet aan de zogenaamde standaard voldoet, net ze lief en leuk. Alleen als we het hebben over de standaard voor de kattenshow, dan moet de kat aan een aantal voorwaarden voldoen. Het betreft:
  • Lichaamsbouw: kort, gedrongen van bouw met korte, brede en stevige poten en roze voetzolen.
  • Staart: kort en vol van vacht.
  • Kop: een brede schedel met een korte brede neus met diepe stop en kleine wijd uitstaande oren. De ogen zijn groot en rond.
  • Kleur vacht: helder wit, zonder enige vorm van tekening (een kitten kan bovenop de kop nog een kleine tekening hebben, maar moet wel verdwijnen).
  • Kleur ogen: koperkleurig of diep oranje of warm bruin.
  • Kleur lippen/neusspiegel: roze.
  • Oren: klein met witte oorpluimpjes.

De witte pers staat los van de zilverwitte (shaded silver of chinchilla) pers. Deze heeft groene ogen, met zwarte randjes en zilver puntjes aan het uiteinde van de vacht. Bovendien is deze pers wat kleiner en minder robuust van stuk. Qua karakter zijn ze iets zachter dan de klassieke kleuren.

Doof of niet?

Veel van de witte katten met blauwe ogen, wat veel mensen toch mooi vinden, zijn doof. Soms hebben deze katten één oranje en één blauw oog en dan kan de kat ook aan één oor doof zijn. Toch zijn er steeds meer fokkers die het voor elkaar krijgen om het afwijkende gen eruit te fokken. Er wordt dan ook geadviseerd om niet twee witte katten samen voor een nest te laten zorgen, de kans op de dove kat is groter. Aangezien wit dominant is, is de kans groot dat er dan toch witte kittens geboren worden.

Verzorging

Vacht

Zoals alle langharige katten moeten ook de witte perzen vrijwel dagelijks gekamd worden. Niet alleen de toplaag, maar ga met de speciale kam goed door de vacht heen (ook de oksels van de kat goed onder handen nemen). Dit kan je het beste doen door het plukje voor plukje aan te pakken. Als er dan klitjes zitten, kan je deze voorzichtig verwijderen en doe je de kat geen pijn. Bovendien is de kans groter dat de kat bij je blijft.
Als je de volwassen kat voor het eerst gaat kammen, zal deze dit over het algemeen niet erg op prijs stellen. Maar als je het vanaf het kitten zijn doet, is de kat er mee opgegroeid en is het geen probleem. Maak er dan ook geen al te groot ritueel van, maar leg de kat terloops op je schoot en begin voorzichtig met het kammen.

Overig

De ogen van de Perzische kat kunnen een probleem vormen. Met die korte stompe korte neus is de kans op traanvocht bij de ogen groter. Het is diep van kleur en als je het niet dagelijks weghaalt, laat het onder de ogen, naast de neus een diep donkerbruin spoor na en kan er erg smerig uit gaan zien. Zorg dat je het iedere keer goed weghaalt, want het laat heel snel een vieze groef na en bovendien kan de kat met de poten langs de ogen wrijven en worden de pootjes ook nog smerig.

Verder moet de kat voldoende kunnen “krabben” aan de krabpaal, krablap of boom. Als dit het geval is, hoef je niets met de nagels te doen. De kat houdt dit zelf bij. Bovendien heeft de kat ook altijd de neiging de nagels te willen/moeten scherpen en als er geen geschikt materiaal is, dan zoeken ze het wel. Tafelpoten, bekleding meubelen … alles kan dan gebruikt worden door de kat.

De kater (en soms ook oudere poezen) kan een katerstaart krijgen, zeker de lange vacht ziet er dan niet mooi meer uit en dit kan je met een speciale zeep behandelen. De vette laag moet je voorzichtig verwijderen met speciale shampoo en kan ook met een beetje afwasmiddel. Goed uitspoelen, nog een keer met gewone kattenshampoo wassen en goed uitspoelen. Goed laten drogen (eventueel even de föhn erop zetten) en als je de staart weer donzig wilt hebben, kan je er wat speciale poeder in doen.

De inwendige kat heeft baat bij hoogwaardige brokjes (waar alle voedingsstoffen in zitten) en daar hoeft geen nat voer aan toegevoegd te worden. Zie dit als een traktatie (af en toe). Je hebt voor de pers speciaal voer en dit heeft ondermeer te maken met de huid en de vacht, maar is niet noodzakelijk. Zorg, als de kat niet buiten komt, voor kattengras, want de haarbal die de pers onherroepelijk zo nu en dan zal hebben, moet er toch uit.

Karakter

Veel mensen willen de Perzische kat niet alleen vanwege de robuuste bouw en mooie lange vacht, maar vooral ook vanwege het karakter. De pers is over het algemeen een relatief rustige, beheerste en waardige kat. Een die het overzicht heeft, dominant oogt… en dit soms ook kan zijn, maar niet irritant.
Deze kat zal niet snel het typische “schoothondje” worden, maar komt zo nu en dan heel gericht aandacht “halen” en laat dan zien hoe lief hij/zij is. De pers zal je al met al niet snel in de gordijnen zien, maar dat neemt niet weg dat ze ook gewoon beweging nodig hebben. Een goede krabpaal, wat speeltjes en een gezonde leefomgeving (met schone kattenbak) en je komt een heel eind met de pers.

Tot slot

Iedereen heeft zo zijn/haar voorkeur, over smaak valt niet te twisten en vandaar dat er ook zoveel kleurschakeringen zijn. Voor iedere langharige kat liefhebber is er wel een kleur.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Turks Angora katDe Turks Angora katDe kat komt, zoals de naam het al zegt, uit het Kaukasische berggebied. Eeuwen gelden werd de kat door scheepslui al mee…
Raskat: Perzisch colourpointRaskat: Perzisch colourpointDe Perzische kat is razend populair, maar de colourpoint komt er binnen de Perzen redelijk bekaaid af. Misschien maakt o…
De langharige vacht van de Perzische katDe langharige vacht van de Perzische katDe kleuren van deze langharige katten lopen sterk uiteen, het is sterk van iemands voorkeur afhankelijk wat je mooi en n…
Alles over Perzische kattenAlles over Perzische kattenKatten zijn geliefde huisdieren, maar als men bewust kiest voor een raskat dan staan de meningen vaak ver uit elkaar. De…

Kitten en kittenmelkKitten en kittenmelkNormaliter gaan kittens over van moedermelk naar heel voorzichtig bekend maken met vast voedsel, kattenbrokjes en uitein…
Ouderdom bij de kat: kwalen en aanpassen leefstijlOuderdom bij de kat: kwalen en aanpassen leefstijlKatten worden net zoals mensen tegenwoordig steeds ouder. Een kat met een leeftijd van ruim 20 jaar komt steeds vaker vo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen kat - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 19-12-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.