Alles over Perzische katten

Alles over Perzische katten Katten zijn geliefde huisdieren, maar als men bewust kiest voor een raskat dan staan de meningen vaak ver uit elkaar. De dunne, spitse Siamees of de bolle platte Britse korthaar, de grote Noorse Boskat of de meer gedrongen Pers. Een Perzische kat nemen is een heel specifieke keuze en een die ook werk met zich meebrengt. Meer over dit mooie ras.

Historie katten

Al bij de Egyptenaren komt de kat voor. Functioneel waren ze ook, ze vingen ratten en muizen. Enig moment kregen ze een nieuwe “rol” bij de mens, de Egyptenaren aanbeden de katten en veel zijn er dan ook gemummificeerd. De katten werden nauwlettend gevolgd en export naar het buitenland was verboden (bekend was dat de Chinezen ze op de eettafel legden), maar via reizigers richting het Midden Oosten was verspreiding niet te voorkomen. In Japan wordt de kat gewaardeerd voor zijn oorspronkelijke rol in Egypte, het vangen van muizen.

In Europa kwam de kat via legers binnen. De Romeinen vereerde de katten, maar de katten verspreiden zich door zich te mengen met de Europese katten. De grote meer gedrongen katten.

De pers schijnt zijn oorsprong te hebben in Rusland (het zuiden) en via Turkije kwam via een genmutatie de Perzische- en Angora rassen naar voren. Eind 16e eeuw kwamen juist deze katten richting Europa.

Bron: Eigen kat - AnnastaalBron: Eigen kat - Annastaal

De Pers

Vacht

De Pers staat bekend om haar aanhankelijke, rustige en evenwichtige karakter. Ze zijn prima geschikt om in kleinere woningen te houden. De pers is een compacte kat en heeft een grote ronde platte kop met ronde ogen. Het open kopje in combinatie met het vriendelijke karakter maakt ze erg geliefd. Natuurlijk doet de langharige vacht ook veel. Deze vacht is vol, dicht en voelt zijdeachtig aan, maar de verzorging is ook intensief. Het kammen van de vacht moet vrijwel dagelijks gebeuren, anders ontstaan er snel klitten en kan het haar vervilten. Het kammen moet rustig gebeuren en kan het beste met een metalen kam. De dierenwinkels hebben verschillende soorten kammen. Maak er bij de kat een prettig dagelijks ritueel van en beloon de kat na het kammen. Dit maakt dat de kat er niet erg gaat vinden hier dagelijks voor te moeten zitten. Dagelijks bijhouden wil ook meteen zeggen dat het geen uren gaat duren.

Sommige vachten zijn van dien aard dat het erg moeilijk wordt om te kammen en de vacht vervilt dan langzaam. De vacht 1x per seizoen weg laten halen (scheren) is dan een oplossing. Op zich kan het geen kwaad voor de kat. De doorbloeding van de huid wordt gestimuleerd, maar de kat loopt er dan enkele weken minder fraai bij.

Ogen

Oogjes kunnen snel tranen, dit zie je vaker als de kat stevig is doorgefokt (met name de neus wordt dat steeds platter, want dat wordt als "de standaard" gezien) en dit moet met een tissue en gekookt water goed bijgehouden worden. Door de bolle ogen zijn deze katten gevoeliger voor aandoeningen aan de ogen. Altijd goed controleren, als je er tijdig bij bent, dan kan de dierenarts nog gericht actie ondernemen.

De pers is te krijgen in vele kleuren vacht met grofweg 2 hoofdkleuren qua ogen:
  • Koperkleurige ogen
  • Groen/blauwe ogen

Bron: AnnastaalBron: Annastaal
Vacht en oogkleur
De klassieke kleuren hebben koperkleurige (oplpend tot oranje) ogen. Onder klassieke kleuren verstaan we zwart, blauw (ziet er als grijs uit), rood, crème, wit (er bestaat een blauwogige witte pers maar die zijn meestal doof) en de tabby (gestreept) die door kruisingen ontstaan. De klassieke kleuren zijn relatief groot en robuust van bouw en staan kort op de poten.

Bij points met de blauwe ogen moet je denken aan lichtgekleurde katten met donkers “uiteinden” (onderaan pootjes, op het kopje, de oorjes en de staart). Ze zijn meestal net een slag slanker dan de klassieke kleuren en hebben een open blik met de helblauwe ogen..

Tenslotte de silvers, de witzilvere vacht van de silvers hebben donkere uiteinden in de vacht en groene ogen (die zwart omrand zijn). Ze zijn meestal wat kleiner van bouw dan de klassieke kleuren en nijgt meer naar de points (qua bouw). Een mutatie op de silver is de golden kat. Het wit is dan goudkleurig en de uiteindelijke zijn weer donkerder (richting een diepe bruintint).

Kat kopen

Het is heel persoonlijk waar iemand uiteindelijk voor kiest, maar zorg altijd dat als je een pers gaat kopen, je het nest ziet (geldt eigenlijk voor iedere kat). De moeder, de huisvesting, de activiteiten van de kittens (zijn ze speels, zien ze er goed verzorgd uit etc.) en laat een kitten je hart stelen. Je maakt de keuze niet slechts op uiterlijk (wat best een rol mag spelen).

Tenslotte, een stamboom is geen must, maar een officiële cattery heeft ze meestal, is er geen stamboom dan kan het een poes betreffen die dat jaar al teveel nestjes heeft gehad (dan mogen er geen stambomen meer aangevraagd worden). Dit hoeft niet per se slecht te zijn, maar kan de moeder door de vele zwangerschappen iets verzwakt hebben. De norm van het maximale aantal nestjes pers jaar is immers niet voor niets gesteld. Ben altijd alert op wat niet als "normaal" aanvoelt. Zo'n netjes is schattig en een kitten kan je hart stelen ... prima, maar houdt het hoofd er ook bij!

Lees verder

© 2008 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kattengenetica: de basisEen combinatie maken van twee katten: leuk, maar welke kleurtjes zullen de kittens krijgen? Krijgen ze kort of lang haar…
Een kitten in huis nemen: waar op te lettenEen kitten in huis nemen: waar op te lettenU heeft besloten een kitten aan te gaan schaffen. Waar kunt U hiervoor het beste terecht en waar moet U allemaal op lett…
Mijn kat krijgt kittens, en nu?Mijn kat krijgt kittens, en nu?Als je kat zwanger is, dan wordt dit ook wel drachtig genoemd. Gemiddeld duurt de dracht bij een kat 63 dagen. Meestal b…
Kattenrassen: LaPerm, een Rex-soort uit AmerikaKattenrassen: LaPerm, een Rex-soort uit AmerikaDe LaPerm is een slanke kat die tot de Rex-soorten behoort en pas in het jaar 2002 naar Nederland is gekomen. In 1982 on…

Kattengedrag: spinnenKattengedrag: spinnenWanneer je een kat aait gaat hij soms spinnen. Velen zien dit als hét teken dat de kat blij is. Dit hoeft echter niet zo…
Een huisdier voor iedereenEen huisdier voor iedereenNederlandse gezinnen hebben vaak een huisdier, het hoort er bij. Wie neemt het initiatief, wat is het effect en waarom n…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen kat - Annastaal
  • Afbeelding bron 1: Eigen kat - Annastaal
  • Afbeelding bron 2: Annastaal

Reageer op het artikel "Alles over Perzische katten"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Lilian, 08-04-2013 15:26 #9
Beste mensen,
Ik heb perzische chinchila poesje van een jaar. Zij is ongeveer 2 weken krols. Maar ik heb gehoord dat perzische poesjes mogen niet vroeg gedekt worden. Mijn vraag is dat verstandig om haar nu te laten dekken?
Gr. Lilian Reactie infoteur, 08-04-2013
Er is meer een algemene regel dat een poes niet te jong is, maar dan praat je over jonger dan 1 jaar. Het beste is vanaf 1,5 jaar. Laat haar eerst maar enkele keren goed krols worden en dan dekken. Overigens als ze nu al 2 weken krols is, is ze mogelijk al even over haar hoogtepunt heen. Als je nu wacht tot het begin van een volgende krolse periode en haar dan laat dekken, moet het wel kunnen. Toch het zekere voor het onzekere nemen is nog enkele maanden wachten en dan een najaarsnestje nemen. Overigens kan het fysiek wel, maar de poes moet wel enkele maanden 'moederen' als de kittens er zijn, dus dan is het soms wat handiger als ze net iets ouder is.

Chantal, 26-04-2011 18:40 #8
Hoi samantha
als je last heb van haar nagels moet je alleen het puntje der afknippen maar echt alleen het puntje
als mijn katten iets doen wat ik niet wil dan spuit ik met de plante spuit alleen heb der 1 bij zitten die het erg lekker vind haha
dan heb je daar ook niets aan
groetjes chantal

Samantha, 04-04-2011 19:29 #7
Heeft u voor mijn advies ik heb pas met mijn vriend een kitten pers gekocht een vrouwtje.
maar ze doet heel vervelend met de poten zo stampen met haar nagels en als ze spring spring ze altijd op de eethoek stoelen met uitgestekte nagels.
hoe kunnen wij dit afleren.
ze is 9 weken oud Reactie infoteur, 05-04-2011
Dat stampen met de pootjes is pompen, dat doet ze ook bij het moederlijfje op de buik als ze drinkt. Dit is een prettig, rustgevend gevoel bij veel katten. De nageltjes voelen op de menselijke buik, armen of benen echter niet altijd even prettig (met een spijkerbroek aan gaat het meestal nog wel). Het radicaal afwijzen zal de kat als afwijzing zien (zeker een jong katje die toch haar moeder nog een beetje mist). Wat je kunt doen is als ze dit op schoot wil doen, je een kussentje op je schoot legt en daar kan ze dan op 'pompen',
Wat ze wil met de eethoekstoelen is me een raadsel. Het kan spelen zijn, maar het kan ook zijn dat ze ze als krabpaal gaat gaat gebruiken/ wil gaan gebruiken. Is er een krabpaal aanwezig? Ze moet wel ergens haar nagels kunnen scherpen (en geur afzetten). Maar bij een jonge kat werkt het als je een plantenspuitje met water klaar hebt staan en een keer doet sprayen in haar richting als ze iets doet wat ze niet mag. Even volhouden, want ze is jong en probeert het vast nog een keer, maar op een gegeven moment is de plantenspuit pakken vaak al genoeg om haar te doen stoppen.
Succes!

Mischa, 24-11-2010 18:24 #6
Ik heb 2 weken geleden een perzische kater van 6 maanden gekocht. Ik ben zelf onbekend met het ras. Ik kam zijn vacht dagelijks, maar hij vind het niet erg prettig. Ik beloon beloon hem vervolgen met een kattensnoepje. De rug en kop kammen gaat opzich nog wel, maar zijn buik is echt een drama. Dat laat hij gewoon niet toe. Ik hoop dat iemand tips voor me heeft. Reactie infoteur, 24-11-2010
Wellicht heel klein (met een klenis tukje) beginnen. De kat op zijn gemak laten voelen en als er een klitje zit kan het "open knppen" met een klein recht schaartje helpen. De kat moet gaan ervaren dat het buikje kammen niet geassocieerd moeft te worden met pijn.

Zsuzse, 07-03-2009 16:07 #5
We hebben sinds een paar maanden een schat van een pers die elke dag gekamt wordt,
maar toch een viltplak tussen zijn voorpootjes heeft
is dit te verhelpen met een speciale viltkam, met van die mesjes eraan, deze is mij n.l
aangeraden in de dierenspeciaal zaak maar ik durf het niet zo goed te proberen.
Is er iemand die mij hierin rad kan geven?
Bijvoorbaat dank! Zsuzse Reactie infoteur, 08-03-2009
Bij de voorpoten met mesjes komen zou ik niet aanraden. Wat bij mijn katten helpt is de pootjes wassen (speciale kattenshampoo en ik doe er wat cremespoeling voor mensen achteraan) en dan voorzichtig met een heel fijn kammetje loskammen (niet te hard trekken). Als de viltklitten te groot zijn kan de dierenarts ze - onder een licht roesje - wegscheren. Ter voorkoming voor de toekomst is de haartjes onder bij de pootjes kort houden het besten. Van jongs af aan leren voorkomt dat de kat het niet accepteert.

Nenni, 19-01-2009 11:36 #4
Probeer het eens met royal canin recovery voer! Meestal geef je dit als je kat ziek is geweest en weer een beetje moet aansterken/aankomen. Dit is alleen te verkrijgen via de dierenarts. Gr. Nenni

Greetje, 14-12-2008 17:41 #3
We hebben een perz een schat van een beest hij mag ook alles van ons maar nu het probleem hij heeft geen kiezen meer dus als hij broken krijgt dan is het maar even of hij moet overgeven maar we hebben nu voor onze kat voeding wat wel binnen blijft maar hij is wel afgevalen in hij heeft het nu koud dat was voor die tyd niet zo hij wordt ook 14 jaar in janu kan het met zijn leeft hijdt temaken hebben we gaan ook elk jaar naar de dieren arts dus hij is wel gezond zij de dierenarts maar ik hou veel van onze kat mijn man ook die is heel gek met de kat als het warm is komt hij aan een bandje mijn buurvrouw zij laat dat beest toch lopen het is maar een kat maar hij kan de gevaar van de weg niet moet er niet aan denken dat hij dood gereden word daar heb ik onze kat veel te lief voor met vriendelijke groeten van midniht

Cindy, 25-11-2008 15:46 #2
Zouden jullie mij kunnen helpen met de kleurcombinaties van de perzen. Ik heb een torti-smoke poes die gedekt us door een rood-witte kater. Welke kleurtjes kan ik verwachten? Reactie infoteur, 27-11-2008
Ik zit zelf in de shaded silver en shaded golden perzen en weet helaas over de genoemde kruising niet voldoende om te kunnen beantwoorden. De redactie van gespecialiseerde clubs al de Persen Vereniging of Neocat kan dit wel benatwoorden.

Leann Wittenberg, 09-10-2008 14:08 #1
:-)Gacte heer/mevrouw,

Ik heb sinds kort een perzische schildpad poes, ben er zeer blij mee maar helaas weet ik niet goed wat ze allemaal mag hebben en of ik een goed baasje voor haar zal zijn.

Alle informatie hoe ik haar moet verzorgen en wat de doen om die hangende poep lucht te verminderen zijn mee genomen. Alvast bedankt dat ik een reactie mog plaatsen

Met vriendelijke groet,
Leann

Infoteur: Annastaal
Laatste update: 05-04-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Special: Katten
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 9
Schrijf mee!