Raskat: Perzisch colourpoint

Raskat: Perzisch colourpoint De Perzische kat is razend populair, maar de colourpoint komt er binnen de Perzen redelijk bekaaid af. Misschien maakt onbekend ombemind. Dit terwijl de colourpount is meest fraaie kleurcombinaties haar aanwezigheid laat zien en dit in combinatie met de prachtig blauwe ogen.

De raskat

De Pers, gedwongen van bouw, brede schouders, een grote platte kop met niet te grote uit elkaar staande oren en een mooie, niet te lange volle staart die overal een gelijke verdeling qua vachtlengte heeft. De poten zijn robuust en de vacht is vol. Zo kennen we de Pers en wordt ze bewonderd. Want een Pers in huis is een kat met aanzien rond hebben lopen … al is het maar, omdat dit ook de ietwat bekakte houding van de Pers.

Dit doet overigens niets af aan het karakter, want de Perzische kat heeft een lief, zachtmoedig karakter. Ze laat alleen niet over zich lopen. Maar als we het over deze katten hebben, zien we vaak een imposante zwarte, rode of blauwe (grijs) vacht met koperkleurige ogen. Erg fraai, maar er is zoveel meer.

De ogen

Grofweg zijn de Perzen in te delen in de koperkleurige ogen, de klassieke kleuren en de blauw/groenogige Perzen. In dat geval hebben we het over de shaded silver of –golden (en hierop gebaseerde varianten) met groene ogen en de colourpoint met blauwe ogen.

Bron: Eigen kat - AnnastaalBron: Eigen kat - Annastaal

De pointaftekening

De pointaftekening van die prachtig blauwogige kat, kennen we in eerste instantie niet anders dan bij de Siamees. Men is begin 19e eeuw Perzen met klassieke kleuren gaan mixen met Siamezen, maar dit leverde in eerste instantie een korte effen gekleurde vacht op … niet helemaal volgens planning dus. Deze kittens kruisen geeft opnieuw een kleine kans op succes en het duurde tot halverwege de 19e eeuw voordat er doordacht met fokprogramma’s aan de slag gegaan werd en in 1955 leverde dat in Engeland de eerste officiële colourpoint Pers op.

Tekening

De tekening is zichtbaar op de kop in de vorm van een masker, op de oren, de poten en voeten en tenslotte de staart. Alle gekleurde oppervlaktes moeten eenzelfde kleur hebben en moeten qua kleur contrasterend zijn met de rest van de vacht. Bij voorkeur is de schaduwing beperkt en loopt mooi over in de rest van de vacht.

Kitten

Overigens worden colourpoint kittens met een zijdeachtige lichte vacht geboren. Het kan tot enkele weken duren voordat de point duidelijk zichtbaar worden. Bij sommige kittens zie je pas na een jaar of wat hoe de daadwerkelijke tekening eruit ziet.

Kleuren

De kleuren die officieel erkent zijn, zijn:
 • tabbypoint
 • sealpoint
 • bluepoint
 • chocoladepoint
 • lilacpoint
 • redpoint
 • creampoint
 • tortiepoint
 • silverpoint

Tot slot

Hoe mooi zo’n kat ook is met die lange vacht, als je een Pers aan wilt schaffen realiseer je dan dat zo’n vacht tijd kost. De vacht moet vaak gekamd worden en hoewel dit geen gevecht hoeft te zijn als je er van jongs af aan mee begint … het kost tijd. Behalve een lieve kat, heb je dan wel ook een erg fraaie kat.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kat kiezen, hoe kies ik de juiste kat?Kat kiezen, hoe kies ik de juiste kat?Hoe kies je de juiste kat? Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Heb je bijvoorbeeld andere huisdieren, laat je de…
Een kat kopen, waar let je op?Een kat kopen, waar let je op?Na lang overwegen heb je besloten om een jonge kat te kopen. In de kattenwereld wordt zo’n diertje ook wel een kitten ge…
Kittens (jonge katjes), waar je op moet letten bij aanschafKittens (jonge katjes), waar je op moet letten bij aanschafWie valt er nou niet voor zo een jong, klein en lief kitten! Voor je het weet heb je het aangeschaft. Niet zo slim dus.…
Alles over Perzische kattenAlles over Perzische kattenKatten zijn geliefde huisdieren, maar als men bewust kiest voor een raskat dan staan de meningen vaak ver uit elkaar. De…

Caviarassen - Texel/TesselDe texel (ook wel tessel) is een kruising tussen een sheltie en een rex. Het is een langharige cavia met golven of krull…
Rashond: Shih TzuRashond: Shih TzuDeze relatief kleine hond loopt al wat jaren mee en wint aan populariteit. Mogelijk heeft dit met het karakter te maken.…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Eigen kat - Annastaal
 • Afbeelding bron 1: Eigen kat - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 06-04-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.