De vacht van de Perzische kat

De vacht van de Perzische kat De Perzische kat, en dan wel te verstaan de langharige Pers, heeft een dubbele vacht die met beleid bijgehouden moet worden. Om de vacht optimaal te laten zijn en de kat te laten pronken met wat hij/zij heeft, moet er relatief veel tijd besteed worden aan de vacht. De routine zoals de Pers het beste tot zijn recht komt.

Materialen

Begin altijd met de juiste materialen, zoals:
 • fijne kam en grove kam voor de kat
 • een kam met “mesjes”
 • (glans)poeder
 • kattenshampoo
 • föhn
 • kooi / reismand
 • recht nagelschaartje
 • handdoek
 • lauw water met desinfect
 • watjes

Niet voor iedere kambeurt is het nodig om al deze materialen te hebben. Voor de reguliere kambeurt kom je met een handdoek, kam en poeder (helpt bij het ontklitten) een heel eind.

Wassen

Maar eens in de zes tot acht weken mag de kat gewassen worden met speciale kattenshampoo. Leer de kat dan ook vanaf jongs af aan om in een laagje water (in bad, douche of teil) te durven staan en te blijven staan. De kat moet vooral niet echt bang van water zijn. Maak de vacht goed nat (een dubbele vacht duurt wat langer om door te dringen) en gebruik dan wat shampoo om de kat goed te wassen. Eigenlijk niet anders dan dat je je eigen haar wast.

Spoel het vervolgens goed uit met lauw water (zorg dat je achter de kop blijft) en maak de kat goed handdoekdroog. Om de kat snel te laten drogen kan je deze in een reismand of kooi zetten en dan een zachte föhn er op (niet te heet). De meeste katten lopen nl. weg als je de föhn erop zet.

Kammen

Als de kat droog is kan er wat poeder, eventueel met wat glans, in (in de speciaalzaak te koop) en vergemakkelijkt het kammen. Begin bij de punten en ga dan verder tot aan de huid. Eigenlijk ook niet anders dan bij de mens met lang haar. Neem de kam die op dat moment het lekkerste in de hand ligt. Een klitje kan met een speciale kam met “mesjes” (die de huid overigens nooit raken) verwijderd worden. Maar een recht nagelschaartje kan dit ook. Let wel op dat je niet in de huid knipt. Zo kunnen ook haarplukjes tussen de voetzooltjes weggeknipt worden.

De oortjes en natte oogjes maak je schoon met wat lauw water en een watje. De buiten randen van de oren kunnen eventueel met wat lauw water en een klein beetje desinfect schoon gemaakt worden.

Niet wassen

Niet iedere kat krijg je zover dat deze gewassen wil worden. Er is ook droogshampoo voor katten in de speciaalzaak die de truc doen. Wel van belang het poeder weer goed tussen de dubbele vacht te krijgen om de kat zo schoon te maken.

Niet kammen

Niet kammen kan ook. De vacht vervilt dan (gaat aan elkaar zitten) en het enige wat je daarna kunt doen is voorzichtig van de huid losknippen of de kat kaal scheren. Deze ziet er dan even niet uit, maar op zich is het niet verkeerd voor de vacht. De doorbloeding van de huid wordt zo beter en de haren groeien gewoon weer aan. Tja, moet je wel even tegen een “kale” kat aankijken, terwijl je de kat wellicht voor de mooie lange vacht had aangeschaft.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De wintervacht van de langharige katDe wintervacht van de langharige katEr zijn meer lang- of middenlang harige katten maar de bekendste langharige kat is de pers. In een ver verleden afkomsti…
De vacht van langharige katten verzorgenDe vacht van langharige katten verzorgenLangharige katten zoals de Perzische kat, hebben speciale verzorging van de vacht nodig. Perzen, met hun lange haar, kan…
Het trimmen van kattenHet trimmen van een kat is nog lang niet zo bekend als het trimmen van een hond, maar het wordt steeds populairder. Het…
Soorten hondenborstels en kammen aangepast aan hondenvachtenSoorten hondenborstels en kammen aangepast aan hondenvachtenEen hond kan zijn vacht zelf niet optimaal verzorgen en heeft de hulp nodig van zijn baasje. Hoe vaak je je hond moet bo…

Een huisdier voor je kindEen huisdier voor je kindWelk kind wil geen huisdier? Ik denk dat ze op een hand te tellen zijn. Dus als je zover bent dat je je kind een huisdie…
mijn kijk opSnuffelen aan blindengeleidehond"Als je een jonge hond hebt, dan moet je 'twaalf jaar' wachten tot je een nieuwe pup kunt kopen. Dat probleem hebben wij…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Eigen kat - Annastaal
Reactie

Christophe, 03-04-2011
Ik ben op zoek achter borstels en kammen waarmee ik mijn kat kan borstelen en voorkomen dat ze knopen krijgt en ook een ontknoper… bestaat dat? en waar? Bij tom & co kennen ze dat niet… Reactie infoteur, 04-04-2011
Er zijn geen speciale kammen voor de lange vacht. Wel is het goed een kam met grove tanden en een kam met fijne tanden te hebben (beginnend klitje kan je met een fijne kam beter beetpakken). Maar bij de langharige pers is het een kwestie van regelmatig kammen (om de klitten te voorkomen).
Soms helpt wel wat poeder strooien tussen de haren van de vacht. De dierenwinkels hebben meestal van een bepaald merk dit soort producten (net zoals shampoo). De glans of antiklitpoeder wil nog wel eens helpen.

Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 04-04-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.