De wintervacht van de langharige kat

De wintervacht van de langharige kat Er zijn meer lang- of middenlang harige katten maar de bekendste langharige kat is de pers. In een ver verleden afkomstig van de Angora kat en doorgefokt tot de fraaie langharige kat die het nu is en die in allerlei kleuren gefokt wordt.

De Pers

De pers staat relatief kort op de poten, heeft een ietwat gedrongen figuur en een platte snuit met niet al te grote oren. Je vindt een dergelijke kat mooi of niet, er zit weinig tussen. Het karakter is rustig en vriendelijk en wil aangehaald worden als dat hem of haar uitkomt. Soms is de neus te ver doorgefokt en te plat, wat volgens de standaard mooi is, maar waar het beestje nog wel eens last met ademhalen kan hebben. En daarnaast zijn de ogen groot en bol en erg kwetsbaar.

De vacht

Maar het bekendste kenmerk van de pers is de lange zijde zachte vacht. De pers heeft een vacht die zeer regelmatig geborsteld moet worden en het is dus van belang dat de kat van jongs af aan – hoewel het voor het daadwerkelijk borstelen van de vacht nog niet nodig is – weet wat borstelen is. Iets waar hij of zij niet bang voor hoeft te zijn en netjes blijft zitten als je de borstel tevoorschijn haalt. Soms kan een kat het zelfs als prettig ervaren. De kat zal het als prettig ervaren als er niet aan de vacht getrokken hoeft te worden vanwege klitten. Dan is het meer een streling voor de kat en zal deze het borstelen zonder problemen ondergaan.

Als de kat het niet gewend is en je wilt klitten of vervilten van de vacht tegengaan, begin dan heel rustig en borstel zacht als een streling over de kat. Laat zonodig een klitje zitten of knip het er uit. Als dit tempo heel voorzichtig opgevoerd wordt en er wordt af en toe een klein klitje meegenomen, dan zal de kat niet meteen in de stress schieten. Maar ga bij een kat die het borstelen niet gewend is, niet meteen als een bezetene de klitten eruit halen.

Als er teveel klitten in zitten, kan je ook besluiten de kat eenmalig kaal te laten scheren bij de dierenarts. De kat wordt in een licht roesje gebracht en je krijgt een kale kat terug. Niet echt fraai, maar wel goed voor de vacht. De doorbloeding van de huid is dan veel beter, wat weer goed is voor de huid en vacht.

De wintervacht

In de zomer kom je er niet helemaal vanaf, maar dan is de vacht lang zo dik niet en dan is borstelen of kammen een fluitje van een cent. Daarentegen is het in de winter veel intensiever. De kat die toch al graag op de verwarming ligt heeft dan die dubbel dikke vacht en zal echt minimaal eenmaal per dag onder handen genomen moeten worden.

Er vanuit gaande dat de kat gewend is, is het het handigste om je eigen kleding te wapenen tegen het harig geweld en een oud shirtje of schortje wil nog wel eens helpen. Een doek over de schoot en de kat er bovenop. Speel even met de kat en de attributen voor het kammen en begin dan aan het dagelijkse ritueel.

Klitjes ontstaan snel achter de poten, bij de staart, onder de kin en bij de oren. Een fijn kammetje waar je gemakkelijk op lastige plekjes komt, wil wel helpen om die plaatsen klitvrij te houden. Verder kan achter op de rug door het likken ook wat klitjes ontstaan. Deze zijn er over het algemeen gemakkelijker uit te halen en zullen niet snel grote klitten vormen.

Er is speciale (glans) poeder op de markt die helpt om het klitten tegen te gaan. De ene eigenaar vindt het geweldig en de ander helemaal niets. Maar wat zeker helpt als je de kat af en toe wast en na spoelt als er na de kattenshampoo nog wat crèmespoeling (van de mens) in gedaan is. Goed uitspoelen uiteraard, maar het helpt tegen klitten en de zacht wordt lekker zacht.

Zolang de kat in het spel van borstelen en kammen meegaat en meer geniet van de aandacht dan is er niets aan de hand. Probeer het dus in het systeem van de kat te brengen op een manier dat het beest het niet als pijnlijk en bedreigend ervaart.

Trimsalon

Tenslotte zijn er ook nog trimsalons die katten behandelen, maar dit moet wel vooraf besproken worden. Niet iedere trimsalon neemt ook katten onder handelen.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De vacht van langharige katten verzorgenDe vacht van langharige katten verzorgenLangharige katten zoals de Perzische kat, hebben speciale verzorging van de vacht nodig. Perzen, met hun lange haar, kan…
De vacht van de Perzische katDe vacht van de Perzische katDe Perzische kat, en dan wel te verstaan de langharige Pers, heeft een dubbele vacht die met beleid bijgehouden moet wor…
Het trimmen van kattenHet trimmen van een kat is nog lang niet zo bekend als het trimmen van een hond, maar het wordt steeds populairder. Het…
Soorten hondenborstels en kammen aangepast aan hondenvachtenSoorten hondenborstels en kammen aangepast aan hondenvachtenEen hond kan zijn vacht zelf niet optimaal verzorgen en heeft de hulp nodig van zijn baasje. Hoe vaak je je hond moet bo…

Als je kind een cavia of hamster wilAls je kind een cavia of hamster wilDe meeste kinderen houden van dieren en willen er op zeker moment zelf ook een. Dat kinderen kennis maken met dieren is…
Pitbull, wat is dat voor hond?Pitbull, wat is dat voor hond?De Pitbull wordt officieel als een vechthond gezien. Het is geen rashond maar een hond die op speciale kenmerken wordt g…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen kat - Annastaal
Reactie

Madelein, 10-01-2011
Welke borstel kan ik het best gebruiken vor mijn langharige pers, en is het waar dat de kat altijd vanaf de staart naar de kop gekamt moet worden? Reactie infoteur, 10-01-2011
De borstel is om het geheel mooi te maken. Neem er een van echt haar (neem een lange smalle borstel). De kam is er voor om eventuele klitten te verwijderen. Neem er een met een grove en een fijne kant. Dat vergemakkelijkt het proces bij de kleine klitjes dicht op de huid.

De borstel kan je daarna met wat talkpoeder gebruiken om de dubbele vacht weer tot zijn recht te laten komen.

Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 20-10-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.