Soorten hondenborstels en kammen aangepast aan hondenvachten

Soorten hondenborstels en kammen aangepast aan hondenvachten Een hond kan zijn vacht zelf niet optimaal verzorgen en heeft de hulp nodig van zijn baasje. Hoe vaak je je hond moet borstelen en/of kammen hangt af van de vachttype van je hond. Ruwharige rassen en langharige rassen hebben meer verzorging nodig dan kortharige en gladde vachten. Bij sommige honden zorgt te weinig borstelen en kammen voor klitten en vervilten en bij anderen zorgt te veel borstelen voor het "overborstelingseffect" waardoor honden overmatig gaan verharen. In normale omstandigheden is één keer per week borstelen bij de meeste rassen voldoende. Maar dit moet wel gebeuren met de gepaste kammen en borstels want verkeerd gereedschap kan de vacht meer schade aanrichten.

Doel van borstelen en kammen

 • Verharen tegen gaan
 • Voorkomen van klitvorming
 • Zorgt voor huidmassage en bevordering van doorbloeding
 • Stimuleert de haargroei
 • Verwijderen van vuil en huidschilfers
 • Zorgt voor talgverdeling die een gezonde glans geeft aan het haar

Soorten hondenborstels

Er bestaan verschillende borstels en kammen in de handel. Het is belangrijk dat je de juiste gereedschap gebruikt voor de vacht van je hond. Hierbij willen we even benadrukken dat het altijd de bedoeling is om de vacht of de haren te borstelen en/of kammen en niet de huid van de hond. Als de borstels of kammen te vaak en te ruw in contact komen met de huid van de hond dan kan dit zorgen voor huidirritaties. Let ook hierop bij het borstelen van je hond.

Slickerborstel
De slickerborstel wordt ook wel de zachte of universele borstel genoemd en is waarschijnlijk de meest gekende en verkochte hondenborstel. Het is een borstel met fijne gebogen metalen haakjes. Deze borstel is ideaal om klitten te ontwarren en is het meest geschikt voor honden met een dikke vacht of lang haar. Het werkt ook goed bij honden met wolharige, ruwharige en kroesharige honden.

Pennenborstel
Deze borstel heeft rechte metalen pennen die vastzitten in rubber en zo meer veerkracht krijgen. Het wordt meestal gebruikt bij langharige honden. Het werkt ook heel goed om klitten uit de vacht te verwijderen.

Rubberborstel
De rubberborstel of het terriërmatje bestaat uit een rubberen vlak met rubberen noppen of uitsteeksels. Deze borstel wordt meestal aangeraden voor honden met een korte vacht. Het verwijdert loszittende haren. Hierbij moet je opletten dat je het niet meer gebuikt buiten de ruiperiode want anders kan je het ruien stimuleren door levende haren los te trekken. Dit heeft als gevolg dat de hond het hele jaar door veel haar kan gaan verliezen.

Poetsborstel
Een poetsborstel is een borstel dat bestaat uit zachte natuurlijke of synthetische haren. Hij haalt losse haren uit de vacht en zorgt voor een talgverdeling over de vacht. Hierdoor krijgt de vacht een glanzend en zacht uiterlijk. Deze borstel wordt meestal als afwerking van een borstelbeurt gebruikt. Deze borstel kan gebruikt worden bij zowel kortharige als langharige honden.

Soorten kammen

Er bestaan veel soorten kammen. De tanden kunnen lang of kort zijn, dicht of ver van mekaar staan. Let er wel altijd op dat de tanden afgerond zijn.

De grove kam

De grove kam is een kam met lange tanden waardoor hij heel gemakkelijk te gebruiken is bij honden met een lange vacht. Door de lange tanden is hij ook heel handig om klitten te verwijderen.

De middel of fijne kam

Deze kam heeft fijne tanden waardoor hij vaak gebruikt wordt voor het verder ontwarren van vachten.

De vlooienkam of klittenkam

Bij deze kam zitten de tanden heel dicht bij elkaar waardoor hij heel handig is om te controleren op vlooien. Hij is ook handig om vlooien te vangen en te verwijderen. Het is een kam die eveneens heel handig is bij vacht die snel vervilt of geklit geraakt. Bij sommige kammen zitten er mesjes tussen de tanden zodat je als het ware door de klitten heen snijd.

De herdershaken
Herdershaken kunnen bestaan uit één enkele of dubbele rij tanden. Deze tanden kunnen ver of dicht op elkaar staan. De hark is ideaal om losse haren uit de ondervacht te verwijderen. Om die reden zijn ze heel geschikt bij honden met veel lang haar die over een ondervacht beschikken zoals onder anderen herdershonden.

De furminator
De furminator is een kam geschikt voor honden met een dichte ondervacht die zowel kort of halflang haar hebben zoals onder anderen golden retrievers. Deze kam is ideaal om losse haren uit de ondervacht te halen na de ruiperiode. Hierbij is het wel aangeraden om hem buiten de ruiperiode niet meer te gebruiken om te vermijden dat gezonde haren meegetrokken worden.

Vachttype en gepast gereedschap

Korthaar of gladhaar

 • Geen vaste ruiperiode
 • Tweewekelijks borstelen
 • Rubberborstel

Stokhaar

 • Twee maal per jaar (voor- en najaar) gedurende drie weken een ruiperiode
 • Tijdens ruiperiode regelmatig borstelen
 • Buiten ruiperiode: tweewekelijks borstelen, dekhaar valt het hele jaar uit
 • Lang stokhaar (bv.herders en keeshonden): herdershaken, pennenborstel en/of grove kam
 • Kort stokhaar (bv.labrador en rotweiller) : rubberborstel, furminator, poetsborstel

Langhaar

 • Geen vaste ruiperiode
 • Kans op klitvorming
 • Dagelijks borstelen
 • Slickerborstel, pennenborstel, herdershaken, kam, poetsborstel

Ruwhaar

 • Drie maal per jaar plukken
 • Eén keer per week borstelen
 • Lang haar: slickerborstel en kam, poetsborstel
 • Kort haar: rubberborstel en kam, poetsborstel

Kroeshaar of wolhaar

 • Geen vaste ruiperiode
 • Kans op klitvorming
 • Dagelijks borstelen
 • Slickerborstel en kam

Zijdehaar

 • Eén keer per week borstelen
 • Slickerborstel, kam en poetsborstel

Bij twijfel of je de juiste borstels of kammen gebruikt kan je altijd raad vragen aan je dierenarts, trimsalon of dierenspeciaalzaak. Als je merkt dat je hond een huidirritatie oploopt of overmatig haren verliest kan de oorzaak soms liggen aan het verkeerd gebruik van materiaal of frequentie van de borstelbeurten.
© 2015 - 2024 Oceane, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurlijke haarverzorging: kammenKammen zijn er in allerlei soorten en maten, en komen ook in allerlei prijscategorieën. Maar waar moet je nou op letten…
Luizen en neten bestrijdenLuizen zijn zeer kleine insecten die leven op het hoofd van een mens. Ze eten bloed en laten met hun speeksel een irrita…
Uw hond ontklittenUw hond ontklittenVeel honden van halflang, tot langhaar en van een ruwe vacht tot een stijle vacht, zullen gaan klitten als u deze honden…
Soorten hondenshampoos en tips bij de wasbeurtSoorten hondenshampoos en tips bij de wasbeurtIn de handel bestaan er verschillende soorten en merken hondenshampoos met elk hun specifieke eigenschappen. Hierbij is…

Encephalitozoon cuniculi (E. cuniculi of EC) bij konijnenEncephalitozoon cuniculi (E. cuniculi of EC) bij konijnenE. cuniculi is een infectie die konijnen kunnen oplopen en waar snel bij gehandeld dient te worden. E. cuniculi, oftewel…
Zindelijkheidstraining bij jonge hondenEen puppy in huis, er komt heel wat bij kijken. Ze zijn schattig maar het opvoeden neemt heel wat werk, tijd en geduld i…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: AgencjaAIAC, Pixabay
 • www.puppyopvoeden.nl/vachtverzorging-bij-honden/
 • www.hondenwoordenoek.nl/vachtverzorging/soorten-borstels-en-kammen/
Oceane (88 artikelen)
Laatste update: 19-02-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.