Het trimmen van katten

Het trimmen van een kat is nog lang niet zo bekend als het trimmen van een hond, maar het wordt steeds populairder. Het is namelijk net zo goed belangrijk en noodzakelijk om de vacht van een kat goed te onderhouden. Dit geldt zeker voor de (half)langharige vachten, maar ook kortharige katten kunnen veel baat hebben bij een goede trimbeurt. Tegenwoordig zijn er gelukkig steeds meer trimsalons die zich ook en soms zelfs specifiek richten op het behandelen van katten.

Waarom een kat trimmen?

Wanneer de vacht van een kat niet op de juiste manier verzorgd wordt, ontstaan er klitten of viltvorming in de vacht. Dit is pijnlijk voor de kat en kan betekenen dat de kat zichzelf niet meer goed kan wassen, maar ook bewegen is dan geen pretje meer. Voor de gezondheid is het ook een risico, want vilt kan voor diverse huidproblemen zorgen. Daarnaast kunnen er ook gedragsproblemen ontstaan omdat de kat zoveel pijn heeft.

Omdat eigenaren zich er vaak geen raad meer mee weten, gaan ze bij vervilting naar een dierenarts om de kat onder narcose te laten scheren. Bij de kat veroorzaakt dit veel stress en een narcose brengt altijd extra gezondheidsrisico's met zich mee. Daarnaast is het voor de eigenaar een dure aangelegenheid.

De meeste katten zijn echter prima te behandelen zonder narcose dus een trimmer is dan een veel betere oplossing. Zeker wanneer de vacht regelmatig wordt bijgehouden, zal er niet geschoren hoeven te worden. Mocht er onverhoopt toch geschoren moeten worden, dan doen de meeste trimmers dit zonder narcose.

Een behandeling kan bestaan uit:
  • Nagels knippen
  • Ontwollen (onderwol verwijderen met speciale kammen)
  • Ontklitten
  • Plukken (handmatig onderwol verwijderen)
  • Kammen en borstelen
  • Scheren
  • Wassen en drogen
  • Oren reinigen
  • Ogen reinigen

Veel kattentrimmers kiezen ervoor om de behandeling te laten plaatsvinden met de eigenaar erbij. In tegenstelling tot honden is een kat dan vaak beter te behandelen en de eigenaar kan de trimmer ook helpen bij bepaalde handelingen. Ook zijn er trimmers actief die bij mensen thuis trimmen. Voor veel katten is dit een voordeel omdat het doorgaans minder stress oplevert.

Het knippen van de nagels doen trimmers over het algemeen standaard. Het is namelijk veel veiliger om een kat te trimmen zonder scherpe nagels. Mocht een kat het niet toelaten om de nagels te knippen, dan kan de trimmer ervoor kiezen om niet verder te gaan met de behandeling.

(Half)langharige katten

Met name het onderhouden van een (half)langharige vacht kost veel tijd en kennis. Dit is niet altijd aanwezig bij de eigenaren en dan kan een trimsalon (of een trimservice) uitkomst bieden. Een trimmer kan de kat op de juiste manier en met goede materialen kammen, borstelen en plukken. De dode onderharen (onderwol) en kleine klitten worden verwijderd. Wanneer de klitten erg groot zijn of wanneer er vervilting is ontstaan dan zal de trimmer kiezen voor het scheren van de kat. De kop, staart en poten worden doorgaans niet geschoren. Vaak wordt er voor gekozen om alleen de buik te scheren omdat daar de meeste klitten ontstaan. Hoe vaak een (half)langharige kat gebaat is bij een volledige behandeling door een trimmer is afhankelijk van de vacht van de kat en/of de mate waarin de eigenaar zelf de vacht goed bijhoudt. Over het algemeen zal het neerkomen op 3 of 4 keer per jaar.

Kortharige katten

Vaak wordt gedacht dat kortharige katten de eigen vacht prima kunnen verzorgen. Dat is meestal ook zo. Toch is het aan te raden om ook met kortharige katten tweemaal per jaar naar een trimmer te gaan. Zeker wanneer ze ziek of oud zijn. De kat wordt dan ontdaan van dode onderharen. Het scheelt veel haar in huis en het scheelt aanmerkelijk in de hoeveelheid haren die de kat zelf binnenkrijgt waardoor hij of zij minder snel last zal krijgen van haarballen. Ook zal de vacht meer glanzen en zullen kleuren weer levendiger worden.
© 2014 - 2024 Jidaja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trimsalonprijzen voor honden en kattenTrimsalonprijzen voor honden en kattenIn een trimsalon voor honden of katten, worden vaak langharige honden en katten behandeld. Ze gaan er met woeste kapsels…
De behandelingen bij een trimsalonIn de trimsalon kunnen alle soorten honden terecht. Dit houdt in dat er veel verschillende soorten vachten bij de trimsa…
De prijzen van de trimsalonVeel mensen vinden de prijzen van trimsalons te duur. Er wordt vaak niet beseft hoeveel kosten er komen kijken bij een t…
Wanneer moet mijn hond naar de trimsalon?Wanneer moet mijn hond naar de trimsalon?Elke hond kan terecht bij de trimsalon soms om er een volledig model in te laten knippen en andere brengen hun hond om h…

Doggydance voor de actieve hondDoggydance voor de actieve hondDansende honden en waarom ook niet. Ze bewegen immers al genoeg en waarom dan niet samen met de baas in de vorm van een…
Konijnenverblijf op het balkonKonijnenverblijf op het balkonVeel mensen die in een flat wonen hebben een konijn als huisdier. Het is een gemakkelijk dier wat overdag goed alleen ka…
Jidaja (36 artikelen)
Gepubliceerd: 03-07-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.