Een huisdier voor je kind

Een huisdier voor je kind Welk kind wil geen huisdier? Ik denk dat ze op een hand te tellen zijn. Dus als je zover bent dat je je kind een huisdier wilt geven, realiseer je dan de impact. Ieder dier heeft zo zijn verzorging nodig en dit voor langere tijd. Een bewuste keuze is dus als er een in huis komt. Enkele veel voorkomende huisdieren die voor kinderen worden aangeschaft.

Huisdier in de kooi

We zien bij veel gezinnen de kooi met het konijn, de hamster, marmot en iets minder het vogeltje of de vis in de kom verschijnen. Waarom een dier in een kooi? Enerzijds is er iets voor te zeggen om het “ in de hand te houden”. Dieren brengen hoe dan ook geuren met zich mee en de hond of kat komt immers overal. Een dier in een kooi heb je dus meer in de hand en kan je eventueel uit laten komen als je dat zelf wilt. Wanneer het niet uitkomt blijft het dier in de kooi.

Een dier in een kooi heeft ook onderhoud nodig en een kooi moet regelmatig schoon gemaakt worden. Zo heeft het konijn en de hamsterachtige vers hooi nodig, vers water en eten. Keutels en urine kunnen ook een penetrante lucht vormen als je het niet met een zekere regelmaat schoonmaakt. Onderhouden dus.

Je kunt natuurlijk altijd met je kind afspreken dat hij of zij het schoonhoudt, maar net zo vaak zie je dat ook weer fout gaan. Daarnaast is het nog een punt dat bijvoorbeeld een konijn tussen 5 en 10 jaar oud kan worden en is zo’n konijn voor een opgroeiende puber nog steeds zo leuk? De hamsterachtige daarentegen worden gemiddeld maar zo’n 2 tot 3 jaar. En de goudvis wordt met enige regelmaat vervangen, maar wordt ook minder als echt huisdier gezien en kent niet de aaibaarheidsfactor die een konijn of hamsterachtige wel heeft.

Hond

De hond is voor menig kind een maatje en goed voor het opvoedingsproces. De hond uitlaten is voor menig kind makkelijker te doen dan een vieze konijnenkooi opruimen. Daar staat echter tegenover dat een hond in huis rondloopt. Zijn haren achterlaat en zijn geur en bij tijd en wijlen vervelend kan doen als er bezoek is.

Ook een hond is dus een bewuste keuze die de nodige voor- en nadelen kent. Het is afhankelijk van het feit wat voor hond je hebt of je er ook nog uren mee moet gaan lopen. Want een grote hond kan ook handig en veilig zijn voor in de woning, een grote hond heeft ook veel beweging nodig en een rondje in de buurt is voor menig grote hond niet voldoende.

Enkele malen per dag de hond uitlaten, goed voeding gedurende zijn leven en de hond wordt al snel tussen de 10 jaar en de 15 jaar (afhankelijk van de soort). Tel daar de doktersbezoekjes bij op en realiseer je dat het dus ook een aardige kostenpost is. Heb je dit er voor over dan kan het voor het hele gezin een prima kameraadje zijn. Vergeet alleen niet een puppytraining, daar heb je in latere jaren veel plezier van.

Kat

De kat lijkt het ideale huisdier, niet uit hoeven laten en alleen de kattenbak op een verscholen plekje. Maar daar staat tegenover dat de kat ook eigenzinniger is als de gemiddelde hond. De hond heeft echt een baasje en de kat heeft iemand die voor hem zorgt, maar bepaald zelf wat hij of zij doet. Wellicht wat gechargeerd, is het in grote lijnen wel zo dat het hondje zich lekker laat aanhalen door je kind en de kat dit alleen toelaat als deze er zelf ook zin in heeft.

Als de kat iets niet wil zal ze het niet doen en kan door een kind als afwijzend gezien worden. Maar overall kan ook de kat, ook met het achterlaten van de haren, een prima huisdier zijn voor het kind. Laat het jonge katje meteen in het gezin meedoen en ook als het kleine kind – met een nog mindere motoriek – onverwachte bewegingen maakt, moet de kat dit leren en niet vijandig reageren.

Ook voor de kat geldt dat deze wel 15 jaar tot 20 jaar kan worden en met goede voeding een aardige kostenpost kan zijn.

Tot slot

Voor alle dieren geldt dat je bij vakantie even moet nadenken hoe je het op gaat lossen. Het is een zwaktebod en zegt alles over de eigenaar als je weer een hond aan een boom vastgebonden ziet of een kat in een doos bij de deur van het asiel. Dit type mensen is geen dier waardig en heeft wellicht in een impuls aankoop het dier aangeschaft. Dan nog is er beschaafder mee om te gaan dan wat we in de vroege zomermaanden vaak zien gebeuren.

Verder geldt dat ieder dier ook de kosten van dierenarts heeft. De hond en de kat jaarlijks de spuitjes a ca. 30 euro per inenting. Maar ook kunnen zich – net zoals bij de mens – ziektes voordoen en ieder dier verdient dan een behandeling. Behandelingen kosten geld en er zijn verzekeringen die dit op kunnen vangen. Let wel goed op de voorwaarden, want ze kennen nogal wat uitsluitingen.

Echter, als de keuze bewust is en het kind is er blij mee, kan je jarenlang een prettig vriendje voor je kind in huis gehaald hebben … en eventueel ook voor jezelf.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huisdierenbijsluiter. Wat is dat?Huisdierenbijsluiter. Wat is dat?Lees eerst de huisdierenbijsluiter voordat je een huisdier koopt. Ieder jaar opnieuw stromen dierenasielen vol en niet z…
Een kitten opvoedenEen kitten opvoedenAls je een kitten hebt gekocht, dan zal je deze ook moeten opvoeren. Het is nodig om je nieuwe huisdier bekend te laten…
Kat of hond uit een dierenasiel halen?Kat of hond uit een dierenasiel halen?Zoek je een kat of een hond? Katten en honden zijn al eeuwenlang geliefde huisdieren. Bij de Egyptenaren werden katten z…
Een huisdier voor iedereenEen huisdier voor iedereenNederlandse gezinnen hebben vaak een huisdier, het hoort er bij. Wie neemt het initiatief, wat is het effect en waarom n…

De Australian LabradoodleEind jaren tachtig werd gezocht naar een hondenras dat aan twee kenmerken moest voldoen: de hond moest in de eerste plaa…
De vacht van de Perzische katDe vacht van de Perzische katDe Perzische kat, en dan wel te verstaan de langharige Pers, heeft een dubbele vacht die met beleid bijgehouden moet wor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen kat - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 12-04-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.