De opleiding tot blindengeleidehond
Het KNGF leidt al vele jaren met succes geleidehonden op. Eerst waren het alleen blindengeleidehonden, maar tegenwoordig leiden ze ook honden op voor kinderen met autisme. De honden hebben uiteraard een lange weg te gaan voor zij volledig geleidehond zijn. In dit artikel leest u de levensloop van geleidehonden.
Fokken
Per jaar worden er ongeveer 15 tot 18 nesten voor het KNGF gefokt. Het fokken is een belangrijk onderdeel om een geschikte blindengeleidehond ter wereld te brengen. Er moet op een aantal punten gelet worden:
- Het karakter van de ouders
- Het ras --> voornamelijk Labradors, Duitse herders en Golden retrievers
- Erfelijke aandoeningen
De moederhonden zijn van fokgastgezinnen, daar blijven deze hun hele leven wonen. De pups zelf worden vanaf jongs af aan al in de gaten gehouden om te zien of zij geschikt zijn. Ze kijken tijdens tests naar verschillende gedragingen zoals:
- Is hij dominant?
- Is hij makkelijk te beïnvloeden?
- Schrikt hij snel?
- Wat laat hij allemaal toe?
Ze laten bijvoorbeeld een pan vallen, reageert de hond geschrokken en blijft hij weg, dan is hij te angstig. Reageert de pup totaal niet, dan is hij weer te emotieloos. Verder wordt ook nogmaals door verschillende dierenartsen de gezondheid van de hond beoordeeld. Bij deze tests bestaat er dus de kans dat een puppy niet door kan gaan voor de opleiding.
Puppy
De pups groeien in huiselijke sfeer op. Hierbij komen ze gelijk dingen tegen die in elke woonkamer voorkomen waardoor zij sneller gesocialiseerd worden dan wanneer zij in een kennel worden geboren. Na 7 a 8 weken gaat de pup naar een ander pleeggezin.
Van 3 tot 12 weken zit de pup in zijn socialisatiefase, hierin zal hij snel aan vreemde dingen wennen. De bedoeling is dan ook dat het pleeggezin de hond met zoveel mogelijk dingen kennis laat maken. Echter mogen zij niet met mensen op straat in aanraking komen. Het pleeggezin zal er dus voor mogen zorgen dat de pup niet aangehaald word. Zo leren de honden gelijk dat ze geen aandacht mogen vragen van mensen zodat de honden tijdens hun werk niet worden afgeleid.
Met 4 maanden krijgt de pup voor het eerst zijn harnas om. Hij zal moeten leren dat hij met harnas om moet werken en zonder harnas kan hij doen wat hij wilt. Dit alles leert het pleeggezin in de wekelijkse training waar zij naar toe moeten met de pup.
Naar school
Na ongeveer 14 maanden moet het pleeggezin afscheid nemen van hun puppy. Hij gaat terug naar de blindengeleideschool. Hier wordt de hond binnen 8 maanden alle fijne kneepjes van het vak geleerd. Ook hierin zijn er nog een hoop honden die af zullen vallen. De opleiding is dan ook zeer moeilijk, maar de hond kan zich geen fouten veroorloven in het dagelijkse leven wat hem te wachten staat. Enkele dingen die een hond leert zijn:
- Hoogte inschatten
- Zebra paden zien
- Aangeven als de weg open gebroken is
De hond moet ook zelf bewust leren nadenken. Stel de baas geeft het commando om over te steken, maar de straat ligt open gebroken. Dan moet de hond echt stil blijven staan en zo aangeven dat het niet kan. Dit is heel moeilijk aangezien honden ook leren naar commando's te luisteren. Het leven van een geleidehond valt dus niet mee, er kan vaak niet gespeeld worden met andere honden, hij mag niet in aanraking komen met mensen en hij moet constant zijn aandacht erbij houden. Dit alles is echter alleen zo als hij zijn harnas aan heeft.
Zijn nieuwe baas
Als hij klaar is met zijn opleiding word er een geschikt baasje voor hem gezocht. Er word gelet op een aantal verschillende dingen:
- Klikt het?
- Hebben ze het zelfde tempo?
- Is de hond geschikt voor die visuele handicap?
Dan word het geschikte baasje uitgenodigd om naar de school toe te komen. Hier verblijft diegene tot hij/zij alles weet over de verzorging en tot hij/zij een band heeft opgebouwd met de hond. De hond moet tenslotte wel luisteren naar zijn nieuwe baasje. Na ongeveer 3 weken mag de hond mee naar huis. De trainer komt nog een aantal keren langs om te helpen en vervolgens zal het verder samen prima moeten gaan.
Honden die de opleiding niet afronden
U kunt normaal gesproken voor een ex-geleidehond of een hond die afgekeurd is terecht op de website van het KNGF. Echter is de aanvraag zo groot dat dit tijdelijk stop is gezet tot een deel van de wachtlijst is afgewerkt. Er zijn dus honden die afgekeurd zijn tijdens de opleiding maar er zijn ook oudere honden te adopteren. De geleidehonden gaan namelijk met hun 9e levensjaar met pensioen. De geleidehonden zijn zo gewild omdat:
- Ze heel goed opgevoed zijn
- Ze medisch in orde zijn
- Er veel over het karakter bekend is
Uiteraard heeft het puppypleeggezin voorrang als hun tijdelijk pup afgekeurd word.