Hoeveel kost een pup? De kosten van een hond

Hoeveel kost een pup? De kosten van een hond Veel mensen hebben geen idee hoeveel een hond kost. In het eerste jaar kan dat oplopen tot maximaal 2250 euro. Hierbij inbegrepen zit de aankoop, inentingen, ontwormen, anti-vlooienmiddelen en andere dierenartskosten. Ook moet je denken aan het aanschaffen van voer en spullen zoals een riem, een mand en speeltjes. Daarnaast kost het trainen en trimmen van de hond ook geld, net als dat de gemeente je aanslaat voor hondenbelasting. Na het eerste jaar dalen de kosten tot ongeveer 1000 euro per jaar.

Aankoop

Het begint met de aankoop. Kies je voor een rashond, dan betaal je minimaal een paar honderd euro tot gemiddeld zo'n 500 euro voor een pup. Als de prijs voor een rashond hier flink onder zit, let dan goed op dat je niet te maken hebt met een broodfokker. (Gezonde pups op betrouwbare adressen)

Natuurlijk kan je ook kiezen om een pup (of volwassen hond) uit het asiel te halen. Dit kost veel minder geld en je helpt een hond aan een nieuw leven. Stichting Dierenasiels verzamelt op zijn site de honden die verspreid in Nederland in een asiel zitten. Met de zoekfunctie kunt u zoeken op ras, geslacht, leeftijd en andere aspecten.

Inentingen

Als je de pup mee naar huis neemt, moet hij al wat inentingen hebben gekregen. Voor de overige inentingen, één als de pup negen weken oud is en wederom één als de pup twaalf weken oud is, ben je 100 euro verder.

Ontwormen

Je pup moet regelmatig ontwormd worden. Het eerste jaar minimaal vijf keer. Afhankelijk van hoe zwaar je pup is, ben je gemiddeld 50 euro kwijt.

Anti-vlooien

Vlooien wil niemand, je pup niet en jij zeker niet. De kosten van anti-vlooienmiddel zijn in het eerste jaar 120 euro.

Verzekering

Als de pup gezond is, ben je verder weinig kwijt. Maar de kosten van een dierenarts kunnen zo hoog oplopen dat het wellicht verstandig is om een dierenziektekostenverzekering af te sluiten. De premie is afhankelijk van de leeftijd en het volgroeide gewicht van de hond, maar voor een middelgrote hond kun je uitgaan van 200 euro per jaar.

Voer

Koop puppyvoer van goede kwaliteit. De honden worden gezonder en hebben minder ontlasting. Brokken, koekjes en botjes kosten afhankelijk van de grootte van het ras 50 euro per maand, wat neerkomt op 600 euro per jaar.

Aanschaffen van spullen

Als dit je eerste hond is, ben je 150 euro kwijt aan de aanschaf van spullen.
  • Halsband en riem
  • Mand/kussen en bench
  • Eten en drinkbak
  • Speeltjes
  • Borstel, kam en tekenpincet

Trainen

Begin meteen met puppytraining, want dat is van belang voor de socialisatie van je pup. Daarna ga je uiteraard verder met trainen om te zorgen dat je een gehoorzame hond krijgt. Kosten eerste jaar: 200 euro.

Trimmen

Sommige rassen moeten gemiddeld zon vier keer per jaar langs de trimsalon gaan voor een knipbeurt. Kosten 200 euro.

Hondenbelasting

Hoogte van de belasting is afhankelijk van de gemeente waar je woont, maar je kunt uitgaan van 75 euro per jaar.

Te veel of te weinig

De kosten van het eerste jaar verschillen per ras: koop je een dure rashond of haal je een hond uit het asiel. Daardoor liggen de kosten in het eerste jaar tussen de 1200 euro tot circa 2250 euro. Na het eerste jaar van de pup dalen die kosten tot maximaal 1000 euro per jaar. Uiteraard afhankelijk van de grootte van de hond.

1000 euro per jaar klinkt heel veel, maar dat komt neer op 83 euro per maand. Veel hondenbezitters zullen bevestigen dat dit een reëel bedrag is.
© 2007 - 2024 Jour, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Winkelen voor je pup: spullen kopen die je hond nodig heeftWinkelen voor je pup: spullen kopen die je hond nodig heeftJe hebt besloten een hond te nemen. Na research heb je jouw droomhond gevonden en je mag hem bijna ophalen. Dan is het n…
Hoe voorkom je hotspot bij je hond?Hotspot is een vervelende huidaandoening waar honden last van kunnen hebben. Bij sommige honden blijft het terugkeren en…
Overmatig krabben, bijten en likken bij hondenOvermatig krabben, bijten en likken bij hondenHonden krabben van nature veel. Overmatig krabben, likken of bijten van de huid wijst echter op een onderliggende oorzaa…
Een hondje nemenEen hondje nemenWaar vind ik een hond?Waar moet ik op letten als ik een hondje in huis neem? Wat heeft een hondje nodig? Kijk hier en le…

Hoe verzorg ik mijn katHoe verzorg ik mijn katEen kat wast zich de hele dag het liefst zelf, men beweert zelfs 4 uur per dag. Kunnen ze voldoende voor zichzelf zorgen…
Een hond nemen kost tijd: de voordelen en nadelenEen hond nemen kost tijd: de voordelen en nadelenOpeens schiet het door je hoofd: ik wil een hond! Maar voordat je op zoek gaat naar een pup, zijn er een aantal dingen d…
Reacties

Noppie, 17-07-2013
Heel erg bedankt! Wij hebben al een hond en ik kon er maar niet achter komen hoe duur een hond was, dat wou ik graag weten omdat ik (en mn vader en broers) heel graag nog een hond willen maar mn moeder houd niet heel erg van honden (wat ook minder is geworden nu we deze hond hebben) dus ik wou zo veel mogelijk info verzamelen en zo mn moeder overhalen. Hoop dat het lukt, en nogmaals; supererg bedankt want ik denk dat het zo kan lukken:)) Reactie infoteur, 07-08-2013
:-) Succes! Een hond geeft zoveel liefde en gezelligheid, dat is vast het geld wel waard ;-)

Elise, 06-01-2013
Hallo,

Omdat ik graag een hond wou en mijn ouders de kosten ervan wouden weten was ik gaan zoeken op het net, ik vond niets wat duidelijk was tot ik die van u zag. Dit is heel duidelijk en mijn ouders heb ik nu aan het denken gezet over een hond nu alleen het soort ras nog hij mag namelijk niet te groot zijn vinden mijn ouders. (ong. 30 cm)

Groetjes Elise. Reactie infoteur, 23-01-2013
Dankjewel voor je reactie. Succes met je zoektocht en veel plezier met je hondje!

Waxje (infoteur), 27-01-2012 #6
De kosten hangen er vanaf welke standaard je als persoon zelf verkiest te hanteren. Een hond kan gekocht worden bij een boer uit de schuur of bij een fokker die de nodige testen doet voor erfelijke ziektes. Een hond kan op een deken van 5 euro slapen maar ook in een mand van 100 euro. Een hond kan leven op pedigree pal (bevat 4% vlees) of een duurdere hoogwaardige brok waar 50% vlees in zit. Dit is duidelijk terug te zien in de prijs. Ik denk dat je een zeer reële prijs weergeeft. Reactie infoteur, 28-01-2012
Dankjewel.

Lien, 08-11-2010
Het kan misschien overdreven zijn deze kosten, maar zoals vermeld hangt het inderdaad af van het ras. Geen enkele hond is hetzelfde. Je kunt beter een te hoge schatting maken, dan valt de rest alleen nog maar mee. Ik wil zelf gaar een shih-tzu puppie, die is waarschijnlijk lang zo duur niet in onderhoud, maar ik vind het in iedergeval top.

Je moet er toch niet aan denken om je pup na een jaar weer te moeten afstaan omdat je er niet voor kunt zorgen! Thanx voor de site. helpt een stuk! Reactie infoteur, 10-11-2010
Dankjewel. En honden zijn inderdaad fantastisch, het geld meer dan waard ;-)

René, 13-01-2009
Inderdaad, zwaar overdreven, heb raspup met stamboom etc… krijgt kwaliteitsvoer etc…,
Lijkt erop dat verhaal is geschreven door: kattenliefhebber?, en om mensen te ontmoedigen om een puppy te kopen…
lees nadenken over aanschaf pup. Is okee… maar alles zwaar overdreven. Kunnen zelfs fokkers bevestigen. Reactie infoteur, 14-01-2009
Ik ben geen kattenliefhebber. Ik wil alleen maar dat mensen zich realiseren dat een hond geld kost en dat ze niet na een jaar hun hond wegdoen, omdat het te veel tijd of geld kost.

Natuurlijk kunnen kosten lager uitvallen. Ik geef alleen een schatting. Deze prijzen worden gegeven op diverse sites die zich op een gebied specialiseren (zoals een dierenarts, een gemeente en een hondentrainingsschool). Het enige wat ik heb gedaan is alles bij elkaar optellen.

Bo, 11-11-2007
Dit is wel erg overdreven. Ik heb net zelf een pup en ben ongeveer euro 500,00 kwijt in het 1e jaar daar zit dan ook de kapper nog 1 keer bij. Het is een boomer hondje aanschaf euro 250,00, eten doet ze zowel royal canin en van tafel en dentastix. Dierenartskosten waren euro 100,00 voor haar eerste prik en daarna ook nog de jaarlijkse enting.
wat voor hond heb je dan voor euro 2250,00 een met gouden tanden? Reactie infoteur, 27-05-2008
Zoals vermeld in het artikel hangen de kosten ook af van het ras.

Zo zal de ene pup duurder zijn in aanschaf als de ander. En zo zal de ene hond vaker getrimd moeten worden dan de ander. Ook de hoeveelheid voer hangt uiteraard af van hoe groot de hond is.

Ook scheelt het als je al eerder een hond gehad hebt en daardoor bepaalde spullen niet meer hoeft aan te schaffen.

Jour (127 artikelen)
Laatste update: 13-10-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.