Cavia's; gedrag, huisvesting, voeding en algemene verzorging
De cavia is een gezelschapsdier. Dit wil zeggen dat ze over het algemeen vrolijk en opgewekt zijn. Wanneer u ze op de juiste manier verzorgd en houdt zal de cavia zeer tam worden en ook zelden ziek. Cavia's zijn zeer sociale dieren die overdag actief zijn. Met behulp van de ouders zijn deze dieren dus ideale huisdieren voor gezinnen met kinderen. Wanneer u de cavia de juiste voeding, huisvesting en aandacht geeft heeft u een gelukkig diertje in huis.
Cavia's en hun gedrag.
De cavia is een echt gezelschapsdier. Het is dus eigenlijk zielig wanneer u de cavia alleen laat wonen. Het best kunt u kiezen voor twee cavia's en dan het liefst twee vrouwtjes. Twee mannetjes gaat ook maar dan van zeer jong af aan en zonder dat er ergens een vrouwtje in de buurt zit. Een mannetje en vrouwtje is ook mogelijk indien het mannetje is gecastreerd. Mannetjes zijn over het algemeen wel aanhankelijker dan de vrouwtjes maar worden vaak vergeten omdat ze een geur zouden afscheiden. De mannetjes doen dit echter enkel indien er een vrouwtje in de buurt is en ook zeker niet constant.
Er bestaan wel fabeltjes over het houden van twee cavia's. Er wordt beweerd dat u de cavia dan niet tam zou kunnen krijgen. Dit is geheel niet waar. Overigens dient u er wel rekening mee te houden dat een cavia niet goed samen kan met een konijn zoals vaker wel wordt gedacht. Cavia's en konijnen hebben een andere manier van communiceren wat voor problemen kan zorgen. Bij konijnen ligt de nadruk op lichaamstaal terwijl bij cavia’s de nadruk meer ligt op geluiden.
Cavia's communiceren door middel van een duidelijke lichaamstaal en geluiden. Wanneer u uw cavia goed observeert en uw cavia een beetje kent zult u al snel de verschillende betekenissen van zijn lichaam of geluiden leren kennen.
Voorbeelden van de lichaamstaal van de cavia zijn:
Aan elkaar of aan het baasje snuffelen. De cavia houdt van gezelschap en is heel vriendelijk. Het liefst wil de cavia iedereen persoonlijk leren kennen. Onderling snuffelen ze aan elkaar om het geslacht te kennen maar ze snuffelen ook aan elkaars neusjes. Dit is eigenlijk een begroeting. Zo zal de cavia ook u, als baasje, beter willen leren kennen.
Dominantie.
Ook onder de cavia's bestaan er rangordes. Er wordt niet vaak gevochten maar eerder geïmponeerd door zich zo groot mogelijk te maken. Als cavia's vechten kan het er ruw aan toe gaan, zeker als het twee mannetjes zijn.
Verleiden van elkaar.
Cavia's laten zien dat ze elkaar lief vinden maar ook bij paring ziet men deze verschijnselen. De cavia zal steeds om een andere cavia heen lopen en hierbij piepgeluiden en bromgeluiden maken. Bij paringsdrang zal het het achterwerk omhoog houden.
Vluchten.
Eigenlijk is dit niet direct vluchten. De cavia zal plat op de grond liggen en enkel het bovenlijf of het kopje omhoog houden. Meestal gebeurt dit bij geluiden die het niet kent. Het is eigenlijk eerder een alarmfase.
Voorbeelden van de geluiden die de cavia maakt:
- Knirgeluid: De cavia begroet u of een soortgenoot.
- Knorren: De cavia is onderdanig en voelt zich onzeker.
- Fluiten: De cavia wil een lekker hapje. Is aandacht aan het trekken.
- Doordringend tjierpen: Er dreigt gevaar. De cavia roept de soortgenoten en daarna wordt alles stil.
- Klappertanden: Ik ben boos, laat me met rust!
Op onderstaande website kunt u de geluiden en de lichaamstaal nog eens rustig doornemen. U kunt hier ook de geluiden beluisteren.
http://users.skynet.be/bs174283/DeCaviaWereld/communicatie.html
Cavia's en hun huisvesting.
Cavia's kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden. Het ligt een beetje aan je eigen cavia wat voor hem of haar het beste is. In ieder geval is het zeer belangrijk dat de overgang niet te groot is wanneer u de cavia buiten wilt laten wonen.
De huisvesting van de cavia is zeer belangrijk, het zal tenslotte een groot deel van de dag in zijn verblijf moeten doorbrengen. Daarom hieronder een woordje uitleg over de huisvesting van de cavia.
De cavia binnen houden.
Een cavia heeft minimaal een hok nodig van 80-40 cm. Het ligt ook een beetje aan de grootte van de cavia of deze ruimte voldoende is. Het best kunt u kiezen voor een zo groot mogelijk hok. Wanneer u twee cavia's samen gaat houden telt u er steeds 20 cm bij. Zo weet u dat beide cavia's voldoende ruimte tot hun beschikking hebben. Laat uw cavia iedere dag uit het hok om meer bewegingsvrijheid te krijgen. Dit hebben cavia's echt nodig anders gaan ze zich vervelen of worden ongelukkig.
Let op: Een te klein hok kan leiden tot veel stress en de dood. Ook kunnen cavia's die samen zitten in een te klein hok lelijk gaan vechten met alle gevolgen van dien.
Het hok van de cavia zet u het best op een tochtvrije en droge plaats. Niet naast de verwarming of in de zon. Een cavia kan absoluut niet tegen hitte en zal snel ziek en soms zelfs dood gaan indien de plaats van het hok niet zorgvuldig wordt bepaald.
Als bodembedekking van het hok kunt u het best kiezen voor houtblokjes, stro of houtkrullen. Let er wel altijd op dat het niet te stoffig is voor de cavia. Hier kunnen de longen niet goed tegen. Ook het voedsel, zoals hooi, kan niet gebruikt worden als bodembedekker. Het is vanzelfsprekend dat er ook een water- en voerbakje aanwezig moet zijn in het hok en het liefst ook wat speelgelegenheid. Cavia's houden wel van een uitdaging en ook luieren in een hangmatje vinden ze heerlijk.
Let op: Helaas denken veel mensen dat een looprad goed is voor de cavia. Dit is echter niet zo. De rug van de cavia is zeer teer en door het looprad te gebruiken komt er teveel druk op de ruggenwervels te staan. Beter is de cavia regelmatig los te laten lopen.
Cavia buiten houden.
Een cavia kan prima buiten gehouden worden mits u zich aan een aantal zaken houdt. Ook hier geldt weer dat de cavia meer dan voldoende ruimte dient te hebben. Er dient een nachthok in het verblijf te zitten waar de cavia kan schuilen en kan slapen. Daarnaast is het zeer belangrijk dat u de cavia laat wennen aan het buiten zijn, zeker wanneer deze nooit buiten heeft geleefd. Het best kunt u er dan voor kiezen in het voorjaar de cavia buiten te zetten. Zo zal het langzaam kunnen wennen aan de temperaturen en zal het ook, in het najaar, een wintervacht kunnen opbouwen. Indien de weersomstandigheden te guur en te koud worden haalt u de cavia toch het best weer binnen. Ook voor het buitenhok geldt dat de ruimte voldoende moet zijn. Het hok mag nooit in de zon staan of op een tochtige hoek. Het best houdt u geen cavia alleen, het zou zich niet prettig voelen.
Let op: Zet geen cavia samen met een konijn. In tegenstelling tot wat veel mensen denken kunnen konijnen en cavia's niet goed samen leven. Ze communiceren op een geheel andere manier. Daarnaast kan een konijn flink trappen wat fataal kan zijn voor uw cavia.
Cavia en hun voeding.
De cavia dient altijd te beschikken over vers drinkwater. De ene cavia drinkt meer dan de andere maar het is absoluut zeker dat ze water nodig hebben. Het best kunt u kiezen voor een drinkflesje daar de cavia nogal geneigd is om bakjes om te gooien. Op deze manier kunt u trouwens ook direct goed bijhouden of uw cavia voldoende drinkt per dag.
Hooi en gras.
Voor de cavia geldt dat hooi de belangrijkste voedingsbron is. Het moet dus dag en nacht beschikking hebben over voldoende vers hooi. Niet enkel voor de spijsvertering en de vezels is hooi heel erg belangrijk, ook de kiezen zullen door het kauwen op goed hooi beter slijten wat weer zorgt voor minder tand problemen.
Let op: Geef je cavia niet teveel gras. Een beetje kan geen kwaad, maar gras kan zorgen voor diarree. Het beste blijft altijd vers hooi.
Droogvoer.
Cavia's kunnen, net als mensen en apen, niet zelf vitaminen C aanmaken. Bij een tekort aan vitamine C zal de cavia al snel ernstige gezondheidproblemen kunnen krijgen. Geef je cavia daarom alleen droogvoer wat afgestemd is op de cavia en niet bijvoorbeeld konijnenkorrel. De minimale hoeveelheid vitamine C moet per kilogram voer 1500 mg zijn. Let hier zeer goed op om uw cavia gezond te houden. 30-40 gram droogvoer per dag is voldoende voor een gemiddelde cavia. In ieder geval is het verstandig te kiezen voor de biks variant in plaats van het gemengde voer. De cavia moet namelijk de belangrijke vitamine binnen krijgen om gezond te blijven. Bij het gemengd voer zal het enkel de lekkere gekleurde stukjes eruit halen.
Groenvoer.
Groenvoer is ook zeer belangrijk voor de cavia. Ook hieruit halen ze weer de broodnodige vitamine C. In principe mag de cavia alle soorten groenvoer krijgen. Denk hierbij aan komkommer, rozenbottels, paprika, andijvie, witlof en wortel. Het laatste niet teveel in verband met een teveel aan suikers en de kans op diarree.
Het best geef je de cavia geen koolsoorten. Dit kan vervelende gasvorming geven.
Let op: Er zijn ook een aantal planten en kruiden die uw cavia absoluut niet mag eten omdat deze giftig zijn. Voor een lijst van giftige planten kijkt u op http://www.freewebs.com/laura1969/giftigeplanten.htm
Fruit.
Ook fruit vindt uw cavia heerlijk. U mag de cavia dus ook gerust wat fruit geven. Liever niet teveel in verband met het hoge suikergehalte en de kans op diarree. Hetgeen uw cavia echter heerlijk vindt zijn bijvoorbeeld sinaasappel, meloen, appel en kiwi en dit lusten ze zeer graag met schil waar weer de meeste vitaminen in zitten.
Let op: Geef de cavia liever geen knaagblokjes of zoutsteentjes. Ze worden wel verkocht in de dierenzaken, maar het is absoluut niet nodig. Sterker nog, de cavia kan hierdoor een overdosis aan zout krijgen wat zeer slecht is voor de nieren. Wanneer u bovenstaande voedingsmiddelen in voldoende hoeveelheden geeft zal uw cavia meer dan voldoende krijgen.
Sommige mensen schrikken nogal als ze zien dat hun cavia keutels opeet. Belet uw cavia hier niet in! Het is zeer natuurlijk dat ze dit doen en zelfs noodzakelijk voor hun gezondheid.
Cavia's en hun dagelijkse verzorging.
Sommige mensen beweren dat u veel tijd kwijt zult zijn aan een cavia, echter valt dit goed mee indien u de cavia dagelijks de juiste verzorging en aandacht geeft. Een cavia is dan ook een goed huisdier voor gezinnen die niet de tijd kunnen vinden voor lange wandelingen en verzorging van grotere huisdieren.
Vachtverzorging.
Een cavia dient u regelmatig te borstelen. Dit is nodig om de vacht glanzend, gezond en schoon te houden. Bij langharige cavia's luidt het advies een dagelijkse borstelbeurt in te voeren terwijl bij kortharige cavia's een tot twee maal per week voldoet. Gebruik voor de vachtverzorging een zachte babyborstel om het zo aangenaam en zacht mogelijk te maken. Voor langharige cavia's kunt u het best een metalen hondenkam gebruiken en voorzichtig de klitten verwijderen. Ook zullen de dode haren verwijderd worden en zal de cavia minder haarverlies krijgen.
Let op: Doet u de cavia nooit in bad. Een cavia houdt hier niet van en het kan te stresserend voor deze dieren zijn. Daarnaast zijn er genoeg cavia's die nooit in bad gaan. Indien dit, om medische redenen, toch noodzakelijk is wast u de cavia het best met een zeer milde shampoo die ook gebruikt wordt voor kittens of, indien nodig, met babyshampoo. Gebruik nooit chemische producten tenzij op voorschrift van de dierenarts.
Gebitsverzorging.
Ook de cavia heeft twee lange snijtanden die steeds door blijven groeien. Door slechte voeding of slecht gebruik van de voortanden kan het zijn dat deze te lang worden. Controleer de tanden van uw cavia regelmatig op breuken en splijten. Dit kan niet alleen zeer pijnlijk zijn voor de cavia, het kan de cavia zelfs laten verhongeren omdat het niet meer kan eten.
Raadpleeg bij bovenstaande gevallen dan ook altijd direct een dierenarts.
Teveel mensen denken nog dat een knaagblok of oud brood voldoende is om de tanden te laten slijten maar dit is helaas niet altijd het geval. Controleren is dus zeer belangrijk.
Nagels knippen.
Ook de cavia heeft vaak last van te lange nagels. Er kan wel rekening mee gehouden worden door een deel harde ondergrond in het hok te plaatsen maar dit is niet altijd voldoende. De nagels kunnen eenvoudig geknipt worden indien u hier verstand van heeft. Bij witte nagels is het vrij eenvoudig. U ziet tenslotte de bloedvaten lopen en kunt deze ontwijken waardoor u niet te ver knipt. Bij zwarte nagels vergt dit echter meer oefening en kennis. Wanneer u zeker wilt zijn dat u de cavia niet bezeert kunt u dit het best door een bevoegd persoon laten doen. Bij het zelf knippen van de nagels is het belangrijk dat de cavia op het gemak is. Dit kunt u bereiken door de cavia op een tennisracket te zetten met de nagels erdoorheen en een doek over de cavia. Echter is dit niet altijd de juiste oplossing. Soms voelt de cavia zich meer gerust wanneer u het vasthoudt.
Cavia's: Tot slot.
Tot slot willen wij er u op attent maken dat de cavia een heel vrolijk en gezellig huisdier is en prima in een gezin past. Een cavia wordt gemiddeld vijf jaar en u moet van tevoren voor uzelf nagaan of u ook vijf jaar goed voor dit diertje kan en wil zorgen. Daarnaast kan het natuurlijk zijn dat uw cavia ziek wordt. Bent u dan bereid met hem/haar naar de dierenarts te gaan? Wanneer u een goed overwogen beslissing maakt en een cavia, en het liefst twee cavia's, in huis neemt en er goed voor zult zorgen zult u een zeer fijn huisdier aan de cavia hebben.