Konijnen;gedrag, huisvesting, voeding en algemene verzorging

Konijnen;gedrag, huisvesting, voeding en algemene verzorging Voordat u beslist dat u een konijn als huisdier wilt nemen is het belangrijk een aantal zaken te weten over de verzorging en de huisvesting van deze prachtige dieren. Ook konijnen hebben een eigen karakter en hier dient u ook echt rekening mee te houden wilt u het konijn ook daadwerkelijk een gelukkig leven bieden. Om u op weg te helpen hebben wij een stukje informatie over de verzorging van konijnen voor u uitgelicht.

Konijnen en hun gedrag.

Konijnen communiceren niet door middel van geluid maar door middel van lichaamstaal. Hun oren, lichaam en neus wordt gebruikt om de ander duidelijk te maken wat het bedoeld. Wanneer u goed oplet kunt u de verschillen in houding goed zien.

Duidelijke voorbeelden met foto's vindt u op onderstaand webadres.
http://www.knagers.net/konijnentaal.htm

Dominantie.

Konijnen zullen de dominante gaan wassen. Het is dus zo dat het dominante konijn gelikt en gewassen wordt door de onderdanige.
Wanneer wij het konijn aaien zijn we in principe dus de onderdanige. Er zijn ook konijnen die ons als mens gaan likken. Dit kan op de huid maar net zo goed op de kleding zijn. Op dat moment bent u de dominante en laat het konijn zien dat het u graag mag.

Ontspannen.

Een ontspannen konijn zal zich in alle houdingen laten hangen. Dit kan op de rug, op de zij of op de buik zijn. Het zal het liefst helemaal uitgestrekt liggen.

Afbakenen.

Ook konijnen zullen hun territorium gaan markeren. Niet door te plassen, al komt dit ook wel eens voor, maar voornamelijk door het wrijven van het kopje tegen anderen, voorwerpen en elkaar. Onder de kin van het konijn zit een klier die een geur afgeeft. Wij ruiken deze geur niet, maar alle andere dieren kunnen dit wel ruiken.

Kwaadheid.

Konijnen die zich bedreigd voelen of boos zijn zullen een bepaald geluid voortbrengen. Het klinkt als een trompet in de verte. Een soort gebrom.

Bedelen, aandacht.

Konijnen kunnen zeer goed bedelen en aandacht vragen. De meeste konijnen doen dit door op hun achterpoten te gaan staan en met de pootjes tegen u of soortgenoten aan.

Racen en spelen.

Konijnen houden van aandacht en spelen graag. Ook race spelletjes zijn favoriet. Soms zelfs met luchtsprongen aan toe. Het konijn zal zich goed voelen indien het speelt.

Geluiden van konijnen en hun taal.

  • Luid gillen: Doodsangsten en pijn.
  • Grollen: Dit vind ik niet leuk.
  • Brommen: Ik ben boos en val je aan.
  • Zachtjes blazen: Pas op ik word boos.
  • Fluiten: Laat me gerust.
  • Tandenknarsen: Erge pijn.
  • Snorren: Dit is fijn ga maar door.

Hun huisvesting.

Konijnen kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden. Het ene konijn is beter binnen af terwijl het andere konijn zich buiten beter thuisvoelt. Dit zult u snel genoeg kunnen merken aan het gedrag van uw konijn. In principe heeft een konijn een hok of kooi nodig waarin het op zijn minst drie sprongen in de lengte kan maken. Dit geldt voor zowel binnen als buiten. Overigens geldt ook altijd: Hoe groter hoe beter. De meeste konijnen leven graag samen. Wanneer u het konijn een vriendje geeft is het dus belangrijk dat u ook de huisvesting hierop aanpast.

Let Op:Overigens is het zeer belangrijk dat u nooit twee mannetjes samen zet. Deze zouden kunnen vechten tot de dood aan toe. Ook een vrouwtje en een mannetje samen is af te raden tenzij het mannetje is gecastreerd.

Helaas denken nog steeds veel mensen dat een cavia een prima maatje is voor het konijn. Dit is echter niet altijd zo. Konijnen en cavia's communiceren op een geheel andere wijze wat tot vechtpartijen kan lijden. Bij konijnen ligt de nadruk op lichaamstaal terwijl de nadruk bij cavia's meer op geluiden ligt.

Konijnen binnen houden.

Voor een konijn is het erg belangrijk dat hij voldoende zuurstof krijgt. Zo is het verstandig om voor een kooi voor binnen te kiezen voor een tralie kooi. Dit is beter omdat de dampen van de urine van het konijn zo weg kunnen. Bij een volledig gesloten plastic bak kan het konijn last krijgen van de longen en ernstig ziek worden. De kooi mag nooit in de tocht geplaatst worden maar ook niet in de volle zon of langs een verwarming. Konijnen zijn erg vatbaar voor kou en tocht, maar ook warmte kunnen ze niet goed verdragen. Als bodembedekker kunt u kiezen voor geperste houtblokjes of stro. Zaagsel is af te raden vanwege het hoge stofgehalte wat weer een aanslag kan zijn op de longen van het konijn. Hooi heeft een voordeel dat het, naast absorberend, ook voedsel is voor het konijn. Veel konijnen zullen steeds op dezelfde plaats de behoefte doen. De meeste konijnen kunnen dit ook aanleren. Dit houdt de kooi wel schoon natuurlijk. Probeer het liefst om de dag minimaal de kooi te verschonen. Naast de bodem is natuurlijk ook een voedselbakje en een waterflesje erg belangrijk. Geef het konijn minstens eenmaal per dag vers water.

Konijnen zijn echte bewegingsdieren. Het is dan ook belangrijk dat het konijn de kans krijgt om af en toe los rond te mogen lopen. Zorg wel dat de kamer waarin je het konijn laat lopen veilig is. Dus geen losse kabels of kamerplanten in de buurt. De meeste kamerplanten zijn giftig voor het konijn. Indien het niet mogelijk is het konijn minstens een keer per dag vrij te laten rondlopen kunt u nog kiezen voor een afgezet, groter stuk. U dient er wel altijd voor te zorgen dat uw konijn tijdens het verblijf in het hok voldoende speel- en knaaggelegenheid heeft zodat het konijn zich niet hoeft te vervelen tijdens het verblijf in zijn kooi. Zorg dat er voldoende speelgelegenheid is en een aantal zaken waarop hij kan en mag knabbelen. Er is speciaal speelgoed voor konijnen te koop.

Konijnen buiten houden.

Ook voor het buitenhok geldt dat het konijn minstens drie sprongen moet kunnen maken. Zeker buiten raden we u af een konijn alleen te laten. Wanneer ze met zijn twee zijn kunnen ze zich warmen en zijn ze niet eenzaam. Een konijn kan buiten prima gehouden worden mits dat u rekening houdt met een aantal zaken. Konijnen kunnen niet tegen tocht. Een dicht hok is dus aan te raden. Omdat konijnen echte bewegingsdieren zijn kunt u het best zorgen voor een loopren van waaruit ze zelf hun nachthok weer in kunnen gaan. Een loopren moet ook weer aan een aantal belangrijke zaken voldoen. Zo moet u zorgen voor een voldoende hoge afscheiding, een stukje draad in de grond graven en dat de konijnen droog kunnen zitten. Dit kunt u realiseren door deels tegels te gebruiken. Konijnen knagen graag. Zorg er dus voor dat het hok van stevig materiaal gemaakt is en het liefst ijzeren poten heeft. De materialen mogen absoluut niet giftig zijn. De inrichting van het buitenhok is overigens dezelfde als deze van de buitenren.

Voeding

Hooi en gras.

Hooi is de belangrijkste voedingsbron voor konijnen. Niet enkel moet het konijn hier dag en nacht over kunnen beschikken, het levert ook voldoende vezels om de spijsvertering op gang te zetten. Daarnaast is vooral hooi erg belangrijk voor het afslijten van de kiezen van het konijn. Het konijn moet namelijk flink wat kauwbewegingen maken op een spriet hooi. Dit voorkomt dan ook tandproblemen. Gras mag af en toe met mate gegeven worden. Het kan riskant zijn wanneer het konijn hier teveel van krijgt met diarree tot gevolg. Hooi is de belangrijkste voedingsbron voor konijnen.

Groenvoer.

Onder groenvoer worden zowel planten, kruiden als groenten verstaan. Een konijn is een echte planteneter en leeft dus op groenvoer. Omdat een konijn in de vrije natuur overal een klein beetje aan knabbelt is het belangrijk ook thuis te zorgen voor voldoende variatie in het groenvoer. Geef dus minimaal drie soorten groenten aan uw konijn. Aan groenvoer heeft het konijn ongeveer 100gram per dag per kilo lichaamsgewicht nodig. Zorg het liefst voor verse groenten die op kamertemperatuur zijn. Ga voor kruiden het liefst naar een speciaalzaak daar niet alle kruiden goed zijn voor het konijn. Het is een fabel dat konijnen het best leven op wortels. Wortels kunnen gegeven worden maar met mate vanwege het hoge suikergehalte en de kans op diarree.

Let op: Er zijn verschillende soorten planten en kruiden die giftig zijn voor uw konijn. Op de volgende pagina kunt u een uitgebreide lijst vinden. http://www.dierenbescherming-utrecht.nl/giftigeplanten/giftigeplanten.html

Planten die wel gegeven kunnen worden vindt u hier:
http://www.dierenbescherming-utrecht.nl/eetbareplanten/eetbareplanten.html

Droogvoer.

In de winkel is er een grote variatie aan droogvoer te krijgen. Als u een kieskeurig konijn in huis heeft kan het zijn dat het konijn bij gemengd voer enkel de lekkere gekleurde stukjes eruit haalt terwijl juist de saaie bruine brokjes, ook wel biks genoemd, zorgen voor de broodnodige vitaminen en mineralen. Indien uw konijn dus de brokjes laat staan kunt u beter geen gemengd voer meer geven maar enkel de biks en bovenstaande voedingsmiddelen. Volwassen konijnen eten het best 20 gram biks per kilogram lichaamsgewicht per dag. Jonge konijnen dienen 24 uur per dag toegang tot biks te hebben.

Fruit.

Fruit moet eigenlijk gezien worden als een extra toevoeging. Door het hoge suikergehalte kan het konijn diarree krijgen. Af en toe een stukje fruit kan geen kwaad en zal juist een fijne afwisseling zijn voor uw konijn.

Extra.

Er zijn verschillende soorten snoepjes te vinden voor konijnen. Dit is ook prima indien u ze met mate geeft. Geef in ieder geval nooit chocolade, dit is giftig voor uw konijn. Ook knaagstenen kunt u beter achterwege laten, vaak geven deze nierstenen of blaasgruis. Geef om te knagen liever een dikke tak.

Let op: U zult misschien opmerken dat uw konijn bepaalde keutels op begint te eten. Dit heeft niets te maken met een tekort aan een bepaald voedingsmiddel, konijnen eten hun blindedarmpoep op omdat hier nog veel vitaminen inzitten. Dit is een natuurlijk en noodzakelijk gedrag! Indien het konijn hierin wordt tegengehouden kan dit lijden tot gezondheidsproblemen en een verminderde weerstand.

Algemene verzorging.

Naast de voeding en huisvesting is er natuurlijk nog meer verzorging nodig voor uw konijn. Om u een idee te geven hoe u uw konijn dient te verzorgen hebben we een aantal belangrijke punten aangehaald.

Vervoer van konijnen.
Een konijn kunt u het best vervoeren in een speciale vervoersbox. Dit kan net zo goed een katten vervoersbox zijn. Het best legt u een krant en handdoek in de box zodat uw konijn houvast heeft. Leg ook een pluk hooi in de box zodat uw konijn iets te knagen heeft en minder stress ervaart.

Konijnen optillen.

Het is DODELIJK indien u konijnen optilt aan de oren. Ook het optillen aan het nekvel kan zorgen voor inwendige kneuzingen en beschadigingen wanneer dit niet op de juiste manier wordt gedaan. U dient het konijn ten alle tijden te ondersteunen onder de poep. Het best neemt u het konijn op met de hand onder de voorpoten en de andere hand onder zijn poep. Zo geeft u het konijn voldoende ondersteuning en heeft het direct een veilig gevoel. Bange konijnen kunt u het best opnemen en het hoofdje in de arm holte houden zodat het de omgeving niet ziet. Het zal dan snel kalmeren. Let er ook op dat het konijn niet van boven af, met de handen om de rug, opgepakt wordt. Veel kinderen doen dit maar het kan het konijn zeer veel stress en angst geven.

Konijnen en vachtverzorging.

Konijnen zullen zelf voor een groot deel hun vacht verzorgen net zoals bijvoorbeeld katten dit doen. Toch kan het zeker in de periode van rui geen kwaad uw konijn te helpen. Dit kan door te plukken maar beter is een rubberen rosborstel te gebruiken.
Was uw konijn niet. Dit is slecht voor zijn vacht. Indien het toch eens nodig is de vacht te reinigen gebruik dan liever een washandje met lauw warm water.

Nagels knippen.

Bij konijnen die regelmatig mogen loslopen is het nagel knippen niet vaak nodig. Indien u nooit eerder nagels heeft geknipt kunt u beter hulp vragen aan uw dierenarts. Deze kan u precies vertellen hoe dit moet.

Gebit.

Normaliter zal een konijn die de juiste voeding krijgt niet snel last krijgen van zijn tanden. Toch is het belangrijk op de volgende symptomen te letten:
  • Kwijlen tijdens het eten.
  • Voer in de bek nemen maar weer uitspugen
  • Constante smak geluiden maken
  • Naar voer toekomen maar niet eten

Indien u een van de bovenstaande symptomen ontdekt is het zaak een dierenarts te raadplegen. Het kan zijn dat uw konijn last heeft van zijn tanden door haken of verkeerde groei. Hier moet zo snel mogelijk iets aan gedaan worden.

Tot slot.

Konijnen zijn fijne huisdieren die in elk gezin gehouden kunnen worden. Ze zijn vrij snel tevreden en kinderen kunnen genieten van het houden en verzorgen van een konijn. Indien u bovenstaande goed in acht neemt zult ook u een gezond en gelukkig konijn kunnen houden.
© 2010 - 2024 Kittysthuis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het angora konijn, een bijzonder rasHet angora konijn, een bijzonder rasHet konijnenras angora is een ras dat erg opvallend is. De konijnen zijn vooral bijzonder door hun extreem lange vacht.…
Muizen als huisdierDe huisvesting, voeding, verzorging en geschiedenis van de muis. Alles over de kooien, de voeding en nog veel meer. Dus…
Een huisdier voor iedereenEen huisdier voor iedereenNederlandse gezinnen hebben vaak een huisdier, het hoort er bij. Wie neemt het initiatief, wat is het effect en waarom n…
Je huisdier opvrolijken doe je zo!Je huisdier opvrolijken doe je zo!Als uw kat of hond in een dip zit is dat heel vervelend. Voor u maar vooral voor het dier zelf. Als 'baasje' van het die…

Cavia's; gedrag, huisvesting, voeding en algemene verzorgingCavia's; gedrag, huisvesting, voeding en algemene verzorgingDe cavia is een gezelschapsdier. Dit wil zeggen dat ze over het algemeen vrolijk en opgewekt zijn. Wanneer u ze op de ju…
Demodicose bij hondenDemodicose bij hondenBij honden komen regelmatig parasitaire huidinfecties voor, veroorzaakt door een mijt met de naam Demodex Canis. Deze aa…
Kittysthuis (2 artikelen)
Gepubliceerd: 07-01-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.