Hondenvoedsel: fabels en feiten

Hondenvoer: fabels en feiten Wat is er al niet geschreven over hondenvoer. Zo zou de hond een vleeseter zijn. Extra vitaminen zouden aan hondenvoeding dienen te worden toegevoegd. De hondenvacht zou gebaat zijn bij het eten van rauwe eieren, terijl het drinken van melk loopogen zou veroorzaken. Wat is er wel en wat is er niet waar van deze beweringen?

De hond, een vleeseter!

Deze stelling is geheel onjuist. De hond is een afstammeling van de wolf en de wolf is een beesteter. Wanneer een roedel wolven hun prooi heeft gedood, wordt als eerste de buikholte van het onfortuinlijke slachtoffer leeggegeten. En die buikholte is beslist niet alleen gevuld met vlees. Bovendien leeft de hond al meer dan acht eeuwen naast de mens en is hij zelfs in zijn voedselbehoefte een beetje op de mens gaan lijken. Van Beesteter is hij een alleseter geworden. Wanneer de hond alleen maar vlees zou eten, dan wordt hij ziek en gaat hij na enige tijd dood. Het is wel zo dat een deel van het hondenvoedsel uit dierlijke eiwitten moet bestaan.

Extra vitaminen en mineralen toevoegen aan voedsel is gezond

Een compleet voer, in overeenstemming leeftijd en gezondheid behoeft geen extra toevoegingen aan vitaminen en mineralen. Deze extra toevoegingen zouden zelfs voor grote gezondheidsproblemen kunnen zorgen. Botten, nieren en bloedsomloop zouden, onder de extra vitaminen impuls, sterk te lijden hebben. Gelukkig valt dat voor, bijvoorbeeld, extra toevoegingen in de vorm van vintaminen C en B-complex wel mee. Een teveel hieraan wordt via de urine uitgescheiden. Wanneer er door ziekte of voedingsfouten een tekort aan vitaminen is kan het toevoegen van extra vitaminen wel nut en effect hebben. Maar wees altijd voorzichtig en ga als hondenbezitter nooit op eigen houtje te werk maar raadpleeg een dierenarts. Een beetje teveel of te weinig aan stoffen zoals vitamine D, kalium of fosfor in het hondenvoer, kan bij een opgroeiende hond ernstige afwijkingen te zien geven in de groei en vormgeving van het beendergestel.

Rauwe eieren, goed voor de vacht .

Het eten van rauwe eieren zou volgens de volksfabel goed zijn voor de hond en kat. Zo zouden zij verzekerd zijn van een prachtige, glimmende vacht. Niets is minder waar. Rauwe eieren bevatten enzymen die de biotine en Thiamine afbreken Biotine is belangrijk voor de vet en suikerstofwisseling en nodig voor de productie van vetzuren terwijl Thiamine ofwel vitamine B1 nodig is om uit voedingsmiddelen energie vrij te maken.

Melk is slecht voor de hond

In melk zitten goede vitaminen. Bovendien bezit melk een zeer hoogwaardig melkeiwit. Behalve voor de mens is melk ook voor de hond een zeer geschikt voedingsproduct. Het komt echter voor dat sommige honden of katten de melksuiker niet kunnen afbreken. Er ontstaat dan diarree. Wanneer een dergelijk probleem zich voordoet, is het aan te raden om de hond of kat geen melk meer te geven. Van melk krijgt de hond of kat ook geen loopogen. Alleen melk als drinken toedienen aan kat en hond zal op den duur wel problemen geven omdat een bepaald essentieel vetzuur niet voldoende in melk voorkomt.

Als een hond uitwerpselen eet, heeft hij ergens een tekort aan

Een hond eet wat hij lekker vindt. Dus als een hond uitwerpselen eet, doet hij dit omdat hij dit graag lust, of omdat zijn smaak door ziekte tijdelijk veranderd is. De voedselvoorkeuren van honden kunnen variëren van vette patat tot vergiftigde worst. Zijn smaak bepaalt zijn voeding.

Extra druivensuiker is goed voor zijn spieren

Voor een gezonde hond is druivensuiker als voeding onzin. De verbrandingsenergie wordt immers gehaald uit eiwitten vetten en koolhydraten. Wel is het zo dat wanneer honden uitgehongerd of ziek zijn en geen vast voedsel kunnen verdragen, wat druivensuiker soelaas kan bieden omdat het snel en eenvoudig een energieboost geeft. Bij krachtsinspanning zal een hond altijd zijn vetreserve aanspreken en is het belangrijk dat er enige vetreserve aanwezig is.

Onze oude hond moet extra veel eiwit (vlees) hebben

Honden van 8 jaar en ouder beschikken meestal over matig werkende nieren. De extra aanwezige eiwitten in voedsel belasten de toch al niet meer zo goed functionerende nieren van de hond nog eens stevig. Het geven van minder eiwit is voor de oudere hond beter. Wel moeten hondeneigenaren letten op een hoogwaardige kwaliteit van eiwitten. Zijn eiwitten kwalitatief beter, dan betekent dit dat er minder afvalstoffen zullen ontstaan en er minder belasting voor de nieren is. Het devies is dus MINDER MAAR BETER.
© 2010 - 2024 Anit, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezonde voeding voor de hondGezonde voeding voor de hondVoorbij zijn de tijden dat honden de resten werden voorgezet, of dat ze zelf hun kostje bij elkaar moesten zien te schar…
Biologisch honden- en kattenvoerBiologisch honden- en kattenvoerEr wordt steeds meer biologisch gegeten en in de grotere supermarkten is er voor vrijwel alle producten wel biologisch a…
Goedkoopste hondenbrokGoedkoopste hondenbrokOp zoek naar de goedkoopste hondenbrok? Een goede hondenbrok hoeft niet altijd de duurste te zijn. Welk hondenvoer je aa…
Het beste voer voor hondenHet beste voer voor hondenEen goede voeding is van groot belang voor de gezondheid en de vitaliteit van uw hond. Hoewel men bij hondenvoeding mees…

Een gezonde hond in de kou en op wintersportHonden kunnen enorm genieten van de sneeuw en het winterse weer, of dit nu in het thuisland is, of tijdens de winterspor…
Cavia's; gedrag, huisvesting, voeding en algemene verzorgingCavia's; gedrag, huisvesting, voeding en algemene verzorgingDe cavia is een gezelschapsdier. Dit wil zeggen dat ze over het algemeen vrolijk en opgewekt zijn. Wanneer u ze op de ju…
Bronnen en referenties
  • Uit hondenleven van de kynologenclub West Friesland.
Anit (4 artikelen)
Gepubliceerd: 07-01-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.