Boek - Vlooien in huis en op huisdieren verwijderen

Vlooien in huis en op huisdieren verwijderen is voor velen een onmogelijke taak. Vlooienmiddelen lijken immers niet zo efficiënt als de dierenarts beweert. Dit komt omdat u voor het voorkomen en verwijderen van vlooien verschillende stappen moet volgen. Slaat u één van deze stappen over, dan hebben vlooienmiddelen geen tot weinig resultaat. In het boek Winning the War on Fleas vertelt Greg Mahon u alles wat u moet weten om vlooien voor eens en voor altijd uit uw leven en uw huis te verwijderen.

Hoe krijgen huisdieren vlooien?

U zult verbaasd zijn hoe snel en op welke manieren huisdieren vlooien krijgen. Zelfs een kat die nooit een poot buiten zet, kan van de enige dag op de andere een serieus vlooienprobleem hebben. Wist u bijvoorbeeld dat een postbode die zelf geen huisdieren heeft een ware vlooienplaag kan veroorzaken? In Winning the War on Fleas krijgt u een idee van de verschillende manieren waarop uw huisdieren vlooien krijgen en van de manieren waarop u vlooien kunt voorkomen.

Hebben mijn huisdieren vlooien?

Levende vlooien zijn heel moeilijk op te sporen, onder andere omdat ze zo klein en snel zijn. Toch bestaan er verschillende manieren om te weten te komen of uw huisdieren vlooien hebben of niet. Greg Mahon gaat op een aantal van deze methodes dieper in. Hij vertelt onder andere hoe u vlooieneitjes kunt opsporen, waaraan u uitwerpselen van vlooien kunt herkennen en hoe u levende vlooien kunt vinden. Hij beperkt zich echter niet tot het detecteren van vlooien op huisdieren alleen. Hij reikt ook middelen aan om te achterhalen of uw huis en uw tuin vlooien bevatten.

Waarom zijn vlooien in huis en op huisdieren moeilijk te verwijderen?

Gewoon naar de winkel of de apoteker gaan en een handvol vlooienmiddelen kopen is niet voldoende om vlooien in huis en op huisdieren te verwijderen. U moet immers een bepaald stappenplan volgen waarin elk stadium van de levenscyclus van de vlooien aangepakt wordt: eitjes, larven, pupae en volwassen vlooien. Slaat u één van deze stadia over, dan blijft u gegarandeerd last hebben van vlooien. In Winning the War on Fleas geeft de Australische dierenarts Greg Mahon niet alleen een overzicht van de verschillende stadia in de levenscyclus van vlooien (evenals welke de zwakke en sterke kanten zijn van elk stadium), hij geeft ook een gedetailleerde methode om vlooien op uw huisdieren te voorkomen en te verwijderen. Daarnaast gaat hij ook uitgebreid in op het voorkomen en verwijderen van vlooien in de auto en in de tuin.

Algemene principes voor het voorkomen en verwijderen van vlooien

Bij het verwijderen van vlooien in huis en op huisdieren maken vele mensen dezelfde fouten. Een voorbeeld van zulke fout is het enkel behandelen van de huisdieren met vlooien, terwijl ze de huisdieren zonder vlooien onaangetast laten. Door het maken van deze kleine foutjes kan u de efficiëntie van de vlooienproducten echter drastisch verminderen. Ook kan de gezondheid van uw huisdieren in gevaar komen. Het gebruik van sommige vlooienmiddelen voor honden kan voor katten immers giftig zijn. In Winning the War on Fleas komt u te weten welke vergissingen u absoluut dient te vermijden.

Categorieën van vlooienmiddelen

Niet alle vlooienmiddelen werken op dezelfde manier. Sommige vlooienmiddelen doden enkel de vlooien (Flea Adulticides), terwijl andere methodes de vlooien onvruchtbaar maken (IGR). Tevens zijn niet alle vlooienmiddelen geschikt voor zowel honden als katten. Sommige ingrediënten, zoals methoprene, kunnen voor katten zelfs giftig zijn. In Winning the War on Fleas geeft Greg Mahon een overzicht van de bekendste vlooienmiddelen, zegt hij welke hun precieze werking is (Flea Adulticides of IGR), hoe en hoe vaak ze moeten worden gebruikt en of ze voor honden en/of katten geschikt zijn.

Vlooienallergie

Krabben uw huisdieren zich overmatig of zelfs tot bloedens toe? Verliezen ze haar en hebben ze rode of droge korstjes op hun rug of aan hun staart? Indien u op één van deze vragen ‘ja’ hebt geantwoord, dan lijden uw huisdieren waarschijnlijk aan vlooienallergie. Niet alleen moet u in dit geval sneller en radicaler te werk gaan bij het verwijderen van vlooien, u hebt ook bijkomende behandelingen nodig om de pijn en de jeuk bij uw huisdieren te verzachten. Bij lichte gevallen van vlooienallergie kunt u uw huisdieren zelf behandelen (bijvoorbeeld door het masseren van de vacht met aloë vera of door het toedienen van omega 3 voedingssupplementen), maar in erge gevallen zullen uw huisdieren misschien inspuitingen met cortisone moeten krijgen.

Vlooien FAQ

Tot slot krijgt u in Winning the War on Fleas een vlooien FAQ. Enkele vragen die aan bod komen zijn: Wat kunt u doen indien u geen chemische vlooienmiddelen wilt gebruiken? Welke vlooienmiddelen zijn ongevaarlijk voor puppies en katjes? Zijn vlooienshampoos nuttig bij het verwijderen van vlooien? Welke andere huisdieren, buiten honden en katten, kunnen drager zijn van vlooien? Waarom is methoprene gevaarlijk voor katten?

Conclusie

Pluspunten van het boek

 • Auteur Greg Mahon is dierenarts en heeft dus ruime ervaring met het uittesten van allerlei manieren en vlooienmiddelen om vlooien in huis en op huisdieren te verwijderen. Bovendien werkte hij vroeger als Veterinary Technical Manager voor een multinational die vlooienmiddelen ontwikkelde.
 • Het boek gaat dieper in op alle mogelijke aspecten van het voorkomen en verwijderen van vlooien zowel op het huisdier zelf als in huis, de tuin en de auto. De kans is klein dat u na het lezen van dit boek met vragen achterblijft.
 • Zelfs personen met een gedegen kennis over vlooien zullen met dit boek nog iets kunnen opsteken.
 • In Winning the War on Fleas krijgt u een uitgebreid overzicht van de bekendste vlooienmiddelen, hun werkzame ingrediënten, hun gebruiksaanwijzing en welke resultaten u kunt verwachten.
 • De technieken die in het boek staan beschreven zijn zowel voor honden als voor katten geschikt.
 • Het boek is overzichtelijk en legt u stap voor stap uit hoe u zelfs de meest hardnekkige vlooien moet verwijderen.
 • Het volgen van de methode in dit boek zorgt ervoor dat u voor altijd vaarwel kunt zeggen tegen vlooien.

Minpunten van het boek

 • Over natuurlijke vlooienmiddelen en methodes is in dit boek niets terug te vinden (omdat deze volgens de auteur niet wetenschappelijk onderzocht zijn op efficiëntie en veiligheid).
 • Het boek is nogal dun.
 • Het boek is enkel beschikbaar in het Engels.
 • De belangrijkste tips in het boek kunnen ook gewoon op het Internet gevonden worden, al is de informatie op het net niet altijd overzichtelijk en juist. Het boek zorgt dus echt wel voor een meerwaarde aan de reeds beschikbare informatie.
© 2009 - 2023 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Heeft mijn kat vlooien?Heeft mijn kat vlooien?De vlooien die het meest voorkomen zijn katten- en hondenvlooien. Het zijn bloedzuigende parasieten die zowel mensen als…
Vlooien in de tuin verwijderen en verjagenVlooien in de tuin verwijderen en verjagenUw huis of appartement is niet de enige plaats die met een vlooienplaag te kampen kan krijgen. Ook uw tuin is onderhevig…
Vlooien bestrijdingVlooien bestrijdingVlooien, vrijwel iedereen met huisdieren heeft er wel eens mee te maken gehad. Vlooien komen vaak voor in huizen, met na…
Vlooienplaag in huis: bijtende vlooien op de vloerVlooienplaag in huis: bijtende vlooien op de vloerVeel mensen hebben het wel eens mee gemaakt na het thuis komen van vakantie of na een lange tijd niet thuis te zijn gewe…

De kat als huisdier. Een stukje geschiedenisDe kat als huisdier. Een stukje geschiedenisKatten zijn huisdieren bij uitstek. Kinderen zijn verzot op katten. Katten zorgen voor gezelligheid, huiselijkheid. Heef…
Herkomst Dandie dinmont terrierDe kleine Dandie Dinmond Terriër is wellicht het meest romantische hondje dat er bestaat. Het is een hond voor mensen di…
Avalon (367 artikelen)
Gepubliceerd: 15-11-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.