Biografie Cesar Millan

Cesar Millan is wereldberoemd geworden als “The Dogwhisperer” (de hondenfluisteraar). Zijn manier van werken is uniek te noemen. Hierbij gaat Millan uit van het principe dat de hond een roedeldier is. Zijn manier van werken is uniek omdat hij niet met individuele honden werkt maar met groepen. Hij is in staat met een grote groep voormalige probleemhonden van alle rassen, soorten en groottes te wandelen zonder dat er zich incidenten voordoen.

Biografie

Cesar Millan werd op 27 augustus 1969 geboren in het Mexicaanse Guadalajara, waar hij zijn jeugdjaren doorbracht. Hij groeide op met honden. Van kinds af aan stond Millan, volgens eigen zeggen, dichtbij de natuur. Op straat bevond Cesar zich als kleine jongen al regelmatig in het gezelschap van grote groepen (zwerf)honden die hem overal waar hij maar was volgden. Vanaf ongeveer zijn dertiende levensjaar begon het de lokale bevolking op te vallen dat hij altijd honden om zich heen had. Dit leverde hem de bijnaam “El Perrero” (de hondenman) op. Sindsdien had Millan nog maar één droom: de beroemdste hondentrainer ter wereld worden.

Om zijn droom waar te maken emigreerde Millan op jonge leeftijd naar de Verenigde Staten. Hij kwam al snel tot de conclusie dat hij verder wilde gaan dan het trainen van honden alleen. Hij zocht een manier die meer diepgang had dan de gebruikelijke methodes zoals het aanleren van de basiscommando’s bij gehoorzaamheidstrainingen. Om dit te verwezenlijken begon Cesar met het lezen van boeken over hondengedrag en verdiepte hij zich in de psychologie en het natuurlijke gedrag van de hond. Cesar putte hierbij uit zijn eigen jeugdervaring met honden. Hij schafte een aantal honden aan om het geleerde in de praktijk te brengen en volgde hierbij het advies van zijn grootvader om “nooit tegen de wil van moeder natuur in te gaan”.

Na het bestuderen van boeken, de praktijkervaring met zijn eigen honden en zijn eigen observaties stelde Cesar Millan een eigen formule samen om honden te trainen. Hij richtte het “Dog psychology center” op waar probleemhonden werden heropgevoed volgens zijn eigen methode.

Heden

Cesar Millan woont in Zuid Californië. Hij draagt zijn kennis over op zijn zoons, Calvin en André.

Cesar Millan staat aan het hoofd van de “The Millan Foundation” in Californië. Deze non profit organisatie stelt zich ten doel om asielen en opvangcentra voor honden in heel Amerika financieel te ondersteunen en bij te staan met expertise op het gebied van rehabilitatie van probleemhonden. Daarnaast biedt deze organisatie hulp en educatie aan hondeneigenaren met als doel het beter begrijpen van de hond en het helpen van probleemhonden. Op wereldschaal steunt de Millan Foundation honden die als gevolg van natuurrampen of andere oorzaken in problemen zijn gekomen en doneert de stichting geld aan organisaties wereldwijd die zich inzetten voor een beter leven voor honden.

Sinds 2004 heeft Cesar Millan een eigen televisieprogramma op National Geographic Channel genaamd “The Dog Whisperer” (de hondenfluisteraar). Het programma wordt wereldwijd uitgezonden, ook in Nederland. Naast zijn eigen programma is hij regelmatig te gast in talkshows, zoals het programma van Oprah Winfrey. Daarnaast schrijft Millan boeken en heeft een eigen website en online cursus voor mensen die zich in zijn methode willen verdiepen. Zijn beroemdste boek is “Cesar’s Way”. Millan werkt niet meer op individuele basis met hondeneigenaren. Wel beantwoordt hij vragen via zijn televisieprogramma en op zijn website.

Tegenstanders

Naast vele voorstanders en fans kent de methode van werken met honden die Cesar Millan hanteert ook een grote groep tegenstanders. Eén daarvan is het Platform verantwoord huisdierenbezit te Barneveld. In 2006 organiseerde dit platform een petitie tegen de uitzendingen van het programma “de opvoedpolitie voor honden” dat bij de zender SBS6 op zaterdagavond werd uitgezonden. Het platform trad op namens de Nederlandse organisaties van gedragsdeskundigen, op het gebied van kynologie, dierenbescherming, onderzoek en onderwijs. Deze groep was en is van mening dat de methode die Millan hanteert niet hondvriendelijk zou zijn en achterhaald. De petitie werd gesteund voor vele organisaties maar heeft niet geleid tot het staken van de uitzendingen.

Ook in het buitenland zijn er tegenstanders, maar voor zover bekend zijn er nooit rechtszaken gewonnen en is er nooit een verbod opgelegd om met de methode van Cesar Millan te werken.

Boeken

Engelstalig:

 • How to raise the perfect dog
 • A member of the family
 • Be the Pack Leader
 • Cesar's Way
 • Cesar's Way journal & card deck
 • Dog whisperer episode guide

In het Nederlands vertaalde boeken:

 • *Cesars aanpak (vertaling van Cesar's Way)
 • *Cesar, de leider van de roedel (vertaling van Be the Pack Leader)

*In het Nederlands vertaalde boeken zijn o.a. te verkrijgen via bol.com

Awards en nominaties

2005:

 • Nominatie namens de Humane Society of the United States Genesis Award Committee voor de Special Commendation voor zijn werk in het rehabiliteren van dieren.

2006:

 • Nominatie voor het eervol lidmaatschap van de International Association of Canine Professionals(IACP).

2006 en 2007:

 • Nominatie voor de Emmy Award voor Outstanding Reality Program voor het programma “The Dog Whisperer” op National Geographic Channel.

2007:

 • Michael Landon Award voor Inspiration to Youth Through Television.

2008:

 • Erkenning als Treasure of Los Angeles
 • TV Best Variety or Reality Show award tijdens de 23e Annual Imagen Awards voor het programma “The Dog Whisperer” op National Geographic Channel”.
© 2009 - 2024 Spiegeltje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cesar Millan, de hondenfluisteraarmijn kijk opCesar Millan, de hondenfluisteraarCesar Millan, de hondenfluisteraar, bekend van het programma " The Dog Whisperer" op National Geographic wordt geprezen…
Cesar Milan in Nederland: Calm and submissiveCesar Milan staat ook wel bekend onder de naam Dog Whisperer of hondenfluisteraar. Bijna elke dag is Cesar Milan of de h…
De Cesar Millan methode: de basisDe Cesar Millan methode: de basisCesar Millan is wereldberoemd geworden als “de hondenfluisteraar”. Wereldwijd leert hij hondeneigenaren hoe ze een goede…
Dierenfluisteraars communiceren met dierenEen dierenfluisteraar is iemand die goed kan communiceren met een bepaalde diersoort. Je hebt vast wel eens gehoord van…

K9 – Politiehonden, Bewakingshonden, Reddingshonden, enzHonden met de aanduiding “K9” zijn inzetbaar in veel situaties. Deze goed getrainde werkhonden kunnen verbluffende prest…
Voortplantingsritueel, communicatie tussen dieren"Zullen wij met elkaar de liefde bedrijven?" kunnen dieren niet vragen aan elkaar. Toch kunnen dieren duidelijk maken da…
Bronnen en referenties
 • http://www.cesarsway.com/
 • http://www.cesarmillaninc.com/index.php
 • http://natgeotv.com/nl/dog-whisperer/over
 • http://www.facebook.com/dogwhisperer
Spiegeltje (7 artikelen)
Laatste update: 06-10-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.