Tandsteen bij katten

Tandsteen bij katten Een van de meestvoorkomende bekproblemen bij een kat is tandsteen. Tandsteen is goed te behandelen bij de dierenarts, mits je natuurlijk op tijd bent. Tandsteen kan uiteindelijk veel problemen veroorzaken in de bek van de kat. In dit artikel kan je lezen hoe je tandsteen kan herkennen, hoe te handelen en voorkomen.

Hoe ontstaat tandsteen

Tandsteen ontstaat doordat het tandplak versteend onder invloed van speeksel. Tandplak komt vrijwel in de hele bek van de kat voor, dus tandsteen kan overal op elke tand ontstaan. Maar waar vooral de speekselklieren in de mond van de kat zitten is de ophoping van tandsteen het grootst. De speekeselklieren zitten onder andere aan de achterkant van de ondersnijtanden en bij de grote kiezen. Tandsteen zelf in niet schadelijk voor het gebit. Maar omdat tandsteen een nogal ruw oppervlak heeft, kunnen bacteriën zich er makkelijk nestelen. Hierdoor gaat tandvlees ontsteken trekt het tandvlees zich terug en kunnen tanden en kiezen gaan rotten en uitvallen. In het ergste geval kunnen de bacteriën zich via de kleine bloedvaatjes bij de tanden en kiezen zich verspreiden in het lichaam en problemen veroorzaken bij de nieren, lever, tussenwervelschijven en hartkleppen. Tandsteen is dus een serieus probleem en moet behandeld worden.

Symptomen van tandsteen

Tandplak is over het algemeen makkelijk te herkennen en er zijn dan ook een aantal symptomen.
  • Kat stinkt uit zijn bek
  • Bruine of gele aanslag op de tanden en bij de randen van het tandvlees
  • Ontstoken tandvlees (rode randen aan het tandvlees
  • Tandvlees is teruggetrokken, je ziet de tandhalzen
  • Kat heeft geen eetlust
  • Kat kwijlt heel veel (slijm met eventueel bloed)
  • Kat heeft moeite met kauwen
  • De bek kan niet gesloten worden
  • Pijn in de bek (Kat schuurt met de poot langs de bek, of schuurt met de bek over de grond)
Katten kunnen niet zeggen wanneer ze pijn hebben. Als de kat met zijn bek langs de poot schuurt of over de grond schuurt, is de tandsteen al in een ver gevorderd stadium. Er moet dan ook direct een afspraak met de dierenart gemaakt worden om erger te voorkomen.

Behandelen tegen tandsteen

Als er bij de kat eenmaal tandsteen is geconstateerd, moet dit natuurlijk verwijderd worden. Dit kan niet met chemische middelen gebeuren, want dit lost namelijk ook de tanden en kiezen op. De tandsteen moet op een mechanische manier verwijderd worden. Een klein beetje tandsteen wordt meestal (als de kat het toe laat) meteen verwijderd met een tandkrabbertje. Bij veel tandsteen krijgt de kat een lichte narcose. Met speciale apparaten (ultrasone apparaten en boortjes) word het hele gebit gereinigd en wordt er gekeken of er geen gaatjes en rotte tanden of kiezen zijn. Eventueel worden er ook röntgen foto's gemaakt van het gebit, om te kijken of er in de wortels en kaak geen onstekingen zijn. Als alles is gecontroleerd en schoongemaakt, worden de tanden en kiezen glad gepolijst met een polijstboor.

Tandsteen voorkomen

Het beste is natuurlijk tandsteen voorkomen. Helaas is dit niet haalbaar. Maar je kan natuurlijk wel zo veel mogelijk doen om tandsteen te voorkomen. Het beste is de tanden van je kat te poetsen. Helaas vinden de meeste katten dit niks en zullen ze dit ook niet toelaten. Heb je een kat van jongs af aan, dan kan je het er wel aan laten wennen. Geef je kat zo weinig mogelijk zacht voer en het liefst alleen maar hardvoer. Door goed te kauwen op de harde voer, kauwen ze zeg maar hun tandsteen weg. Er zijn zelfs speciale brokken te koop met veel vezels die het tandplak, als het ware, van de kiezen en tanden afschuiven. Ook zorgt dit voer voor extra enzymen, die de tandplak tegen gaan. Tot slot kan je je kat regelmatig laten controleren door de dierenarts. Laat dit meteen doen als je kat ook zijn jaarlijkse controle en inentingen krijgt. Zo voorkom je problemen en houd je kat tot op hoge leeftijd een gezond gebit.
© 2009 - 2024 Lautof, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gebitsproblemen bij honden en katten: fout eten is slechtGebitsproblemen bij honden en katten: fout eten is slechtGebitsproblemen bij honden en katten worden steeds vaker veroorzaakt door eten wat de huisdieren niet zouden moeten eten…
Gebitscontrole bij honden en kattenGebitscontrole bij honden en kattenFebruari is naast de sprokkelmaand ook de maand van de gebitscontrole bij huisdieren. In deze februari maand houden veel…
Hoe zelf tandsteen verwijderenHoe zelf tandsteen verwijderen? Niemand zit te wachten op een geel gebit, daarom is het van belang dat je zelf goed je e…
Tandsteen: oorzaak en verwijderenTandsteen: oorzaak en verwijderenTandsteen is verkalkte tandplak oftewel tandplaque. Tandsteen ontstaat vrij snel wanneer de tanden niet van tandplak ont…

De Cesar Millan methode: de basisDe Cesar Millan methode: de basisCesar Millan is wereldberoemd geworden als “de hondenfluisteraar”. Wereldwijd leert hij hondeneigenaren hoe ze een goede…
Als je kind een cavia of hamster wilAls je kind een cavia of hamster wilDe meeste kinderen houden van dieren en willen er op zeker moment zelf ook een. Dat kinderen kennis maken met dieren is…
Bronnen en referenties
  • Dekattensite.nl weetjesoverkatten.nl
Lautof (148 artikelen)
Gepubliceerd: 23-10-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.