Alles over vuurwerkangst bij honden

Alles over vuurwerkangst bij honden Is uw hond onrustig tijdens oud en nieuw? Misschien zelfs wel bang? Deze tips voor honden met vuurwerkangst kunnen u en uw hond helpen om oud en nieuw rustiger door te komen. Onderstaande tips zijn bedoeld voor eigenaren met honden die een beetje bang zijn voor vuurwerk, of voor eigenaren van puppies die nog nooit oud en nieuw met het daarbij behorende vuurwerk hebben meegemaakt. Door het opvolgen van deze tips kan het zijn dat uw pup geen vuurwerkangst ontwikkelt en dat uw oudere bange hond, niet meer of in mindere mate bang is tijdens de jaarwisseling.

Zet de radio aan tijdens het vuurwerk

Als de radio aan staat in huis, hoort de hond minder geluid dat van buiten komt. Hierdoor zal zijn angst misschien iets afnemen.

Doe de gordijnen dicht tijdens het vuurwerk

Op het moment dat de gordijnen in huis dicht zijn, ziet de hond geen lichtflitsen, waardoor hij mogelijk minder bang is.

Laat de hond op tijd uit

Het is verstandig een angstige hond op tijd uit te laten. Doe dit ruim voordat het geknal begint, bijvoorbeeld om 22:00. Probeer rustig met hem te wandelen en weinig aandacht te besteden aan schrikreacties op de knallen van rotjes en strijkers of het gefluit van vuurpijlen en ander siervuurwerk. Loop rustig verder. Laat uw hond nooit los, want hij kan door de schrik wegrennen. Misschien is het verstandig om uw hond te chippen, dan komt hij in ieder geval weer bij u terecht nadat hij door iemand gevonden wordt en deze persoon de hond naar de dierenarts of de dierenambulance of dierenasiel brengt, want daar kan de chip afgelezen worden. Zorg dat de gegevens van de chip op uw eigen naam geregistreerd zijn en dat iedere wijziging doorgevoerd wordt. Wilt u checken of de gegevens juist zijn dan kunt u dit doen op bijvoorbeeld chipnummer.nl

Loop niet te dicht langs vuurwerk

Een hond kan van vuurwerk dat heel dicht bij hem afgaat, enorm schrikken en hierdoor angst ontwikkelen. Zorg dat u altijd op gepaste afstand blijft van mensen die vuurwerk afsteken. Uiteraard moet u ook oppassen dat u of uw hond niet geraakt wordt door vuurwerk.

Geef de hond een rustige plaats

Maak een lekkere beschutte plek voor de hond, zoals een bench met een deken eroverheen. Hierdoor krijgt hij het idee van een veilig hol. Geef hem een lekker bot of een leuke voerpuzzel, dit geeft afleiding. Kruipt de hond weg onder een tafel of onder het bed, laat hem daar dan liggen totdat hij er zelf weer onderuit komt.

Beloon de angst voor vuurwerk niet!

Hoe zielig de hond ook is, probeer niet te veel aandacht te besteden aan zijn angstige gedrag. Compleet negeren hoeft niet, hij mag best contactliggen met u en u mag hem best een keer aankijken of een aai over zijn bol geven, maar het belonen van angstig gedrag door hem constant lief toe te spreken, te aaien, of aan te kijken (dus meedoen of anders handelen dan u normaal zou doen) is niet verstandig. Hierdoor bevestigt u zijn angstige gedrag en zal het steeds erger worden. Het is verstandig uw eventueel bezoek ook te instrueren de hond gewoon zijn ding te laten doen. Bij rustig gedrag kan de hond uiteraard wel beloond worden. Geef hem iets lekkers of ga met hem spelen.

Gebruik eventueel een kalmerend middel bij vuurwerkangst

In de dierenspeciaalzaak of bij uw dierenarts zijn allerlei soorten kalmerende middelen om uw hond wat rustiger te maken tijdens oud en nieuw verkrijgbaar. U kunt kiezen voor iets homeopatisch (bv Bach Rescue Spray), iets op basis van feromonen (bv de Adaptil verdamper of halsband), iets op basis van voeding (bv Royal Canin calm diet) of supplementen (bv Zylkene of Adaptil tabletten), of iets op basis van medicijnen (bijvoorbeeld Diazepam/Valium, Calmivet, Selgian, Phenoral, Telizen, Alprazolam). Ook bestaat er het Thundershirt, waarbij door middel van druk op het lichaam een veilig gevoel wordt gecreëerd. Laat u over alle genoemde producten uitgebreid voorlichten door de medewerkers van de dierenspeciaalzaak of de dierenartsenpraktijk. Let op mogelijke bijwerkingen van de medicatie, het is niet verstandig om uw hond alleen thuis te laten als hij onder invloed van medicijnen is.

Oefen met een cd tegen vuurwerkangst

Er bestaan cd's (bijvoorbeeld van Tinley) met daarop geluiden van onweer en vuurwerk. Hiermee kunt u oefenen met uw hond. Deze cd's zijn onder andere bij de dierenarts te verkrijgen. Het is verstandig dit het hele jaar door te oefenen en niet pas een paar dagen voor de jaarwisseling ermee te beginnen. Begin met een heel laag volume en voer dit steeds verder op. Dit opvoeren dient alleen te gebeuren op momenten dat uw hond geen onrust vertoont.

Gedragstherapie

Voor honden met extreme angst of een trauma raad ik u aan een gedragsdeskundige op te zoeken. Deze kan u en uw hond begeleiden voor en gedurende deze periode.

Vuurwerktrainingen

Er bestaan ook vuurwerktrainingen bij hondenscholen. Let hierbij wel op dat de groepen niet te groot zijn, om zo te voorkomen dat voor de meest angstige honden de training te snel gaat. Het beste is individuele training.

Ik wens u en uw hond een gezellig en rustig oud en nieuw toe!
© 2009 - 2024 Natuurlijk, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vuurwerkangst bij huisdieren; angst kan een fobie wordenTraditioneel knallen we het nieuwe jaar in. De meeste honden en katten zijn niet dol op vuurwerk. Dit is niet alledaags…
Bescherming van huisdieren (honden en katten) tegen vuurwerkBescherming van huisdieren (honden en katten) tegen vuurwerkVuurwerk zorgt voor angst en paniek bij huisdieren, meer specifiek bij honden en katten. De overgang van oud naar nieuw…
Huisdieren in december: Honden kunnen niet tegen chocoladeHuisdieren in december: Honden kunnen niet tegen chocoladeHuisdieren hebben het in december zwaar. Ze worden geconfronteerd met vuurwerk en met veel eten. Omdat zo de decembermaa…
Vuurwerk en vuurwerkangst - leed voor huisdieren en vogelsVuurwerk en vuurwerkangst - leed voor huisdieren en vogelsLang niet alle mensen houden van de harde knallen rond oud en nieuw en dieren al helemaal niet. Hun oren zijn gevoeliger…

Herkomst Dandie dinmont terrierDe kleine Dandie Dinmond Terriër is wellicht het meest romantische hondje dat er bestaat. Het is een hond voor mensen di…
Zwarte katten steeds minder populairnieuws uitgelichtZwarte katten steeds minder populairZwarte katten worden steeds minder populair. Niet alleen in Nederland maar overal. Dit heeft niets te maken dat men een…
Reactie

Hond Indy, 14-01-2015
Onze hond Indy is op 3 november 2014 zijn langjarige vriend verloren. Twee dagen later, wij beide nog zwaar in de rouw en half in trans, zien te laat dat er jagers hun spullen uit de auto aan het halen zijn. Tot dat moment geen knallen. Vuurwerk? wat was dat, samen met de katten konden ze alles aan, totaal nooit! angst. Schiet de kl… jager op het moment dat we hem passeren iets af, of misschien expres? Nog nooit zo´n paniek gezien, één streep naar huis. Twee weken later hoorden we de knallen reeds voor vertrek. Oud en nieuw was de hel. Tussen de feestdagen weer overal drijfjachten. 4 Januari weer rotjes door de buurjongens… Nu al meerdere flesjes rescue remedie, met en zonder alcohol. Druppels en Globuli tegen angst en stress. Na Ca 80 stuks ADAPTIL (2 maal daags 3 stuks) binnen nog relaxter en buiten gaat gelijk de knop om, op alarmfase hoog. Ik ben per pil meer dan 1 euro kwijt, dan wel graag enige vorm van resultaat, Maar het zit te diep. Wie helpt.
Onze honden en katten hebben allen een verleden in een zgn Versuchslabor en zijn daar gefokt en geboren, Niet de leukste omgeving maar hier de hemel op aarde. IK WIL MIJN HOND TERUG… zoals hij hier al bijna 8 jaar gelukkig was. Help ons.

Tineke met Indy Reactie infoteur, 18-01-2015
Beste Tineke,

Bedankt dat je dit verhaal wilt delen. Echt vervelend allemaal, het klinkt echt als een noodoproep. Ik denk dat het het verstandigst is om een gedragstherapeut in te schakelen. Ik heb zelf goede ervaringen met Tinley. Zij kunnen je echt begeleiden, stap voor stap. Het kost even wat geld, maar dan weet je ook dat er hoogstwaarschijnlijk resultaat voor terug komt. Heel veel succes en sterkte met je zoektocht!

Natuurlijk (19 artikelen)
Laatste update: 29-12-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.