Alles over vuurwerkangst bij honden
Is uw hond onrustig tijdens oud en nieuw? Misschien zelfs wel bang? Deze tips voor honden met vuurwerkangst kunnen u en uw hond helpen om oud en nieuw rustiger door te komen.
Onderstaande
tips zijn bedoeld voor eigenaren met honden die een beetje bang zijn voor
vuurwerk, of voor eigenaren van puppies die nog nooit
oud en nieuw met het daarbij behorende vuurwerk hebben meegemaakt. Door het opvolgen van deze tips kan het zijn dat uw pup geen
vuurwerkangst ontwikkelt en dat uw oudere
bange hond, niet meer of in mindere mate bang is tijdens de
jaarwisseling.
Zet de radio aan tijdens het vuurwerk
Als de radio aan staat in huis, hoort de hond minder geluid dat van buiten komt. Hierdoor zal zijn
angst misschien iets afnemen.
Doe de gordijnen dicht tijdens het vuurwerk
Op het moment dat de gordijnen in huis dicht zijn, ziet de hond geen lichtflitsen, waardoor hij mogelijk minder bang is.
Laat de hond op tijd uit
Het is verstandig een angstige hond op tijd uit te laten. Doe dit ruim voordat het geknal begint, bijvoorbeeld om 22:00. Probeer rustig met hem te wandelen en weinig aandacht te besteden aan schrikreacties op de knallen van
rotjes en
strijkers of het gefluit van
vuurpijlen en ander
siervuurwerk. Loop rustig verder. Laat uw hond nooit los, want hij kan door de schrik wegrennen. Misschien is het verstandig om uw hond te chippen, dan komt hij in ieder geval weer bij u terecht nadat hij door iemand gevonden wordt en deze persoon de hond naar de dierenarts of de dierenambulance of dierenasiel brengt, want daar kan de chip afgelezen worden. Zorg dat de gegevens van de chip op uw eigen naam geregistreerd zijn en dat iedere wijziging doorgevoerd wordt. Wilt u checken of de gegevens juist zijn dan kunt u dit doen op bijvoorbeeld chipnummer.nl
Loop niet te dicht langs vuurwerk
Een hond kan van
vuurwerk dat heel dicht bij hem afgaat, enorm schrikken en hierdoor angst ontwikkelen. Zorg dat u altijd op gepaste afstand blijft van mensen die vuurwerk afsteken. Uiteraard moet u ook oppassen dat u of uw hond niet geraakt wordt door vuurwerk.
Geef de hond een rustige plaats
Maak een lekkere beschutte plek voor de hond, zoals een bench met een deken eroverheen. Hierdoor krijgt hij het idee van een veilig hol. Geef hem een lekker bot of een leuke voerpuzzel, dit geeft afleiding. Kruipt de hond weg onder een tafel of onder het bed, laat hem daar dan liggen totdat hij er zelf weer onderuit komt.
Beloon de angst voor vuurwerk niet!
Hoe zielig de hond ook is, probeer niet te veel aandacht te besteden aan zijn angstige gedrag. Compleet negeren hoeft niet, hij mag best contactliggen met u en u mag hem best een keer aankijken of een aai over zijn bol geven, maar het belonen van angstig gedrag door hem constant lief toe te spreken, te aaien, of aan te kijken (dus meedoen of anders handelen dan u normaal zou doen) is niet verstandig. Hierdoor bevestigt u zijn angstige gedrag en zal het steeds erger worden. Het is verstandig uw eventueel bezoek ook te instrueren de hond gewoon zijn ding te laten doen. Bij rustig gedrag kan de hond uiteraard wel beloond worden. Geef hem iets lekkers of ga met hem spelen.
Gebruik eventueel een kalmerend middel bij vuurwerkangst
In de dierenspeciaalzaak of bij uw dierenarts zijn allerlei soorten
kalmerende middelen om uw hond wat rustiger te maken tijdens oud en nieuw verkrijgbaar. U kunt kiezen voor iets homeopatisch (bv Bach Rescue Spray), iets op basis van feromonen (bv de Adaptil verdamper of halsband), iets op basis van voeding (bv Royal Canin calm diet) of supplementen (bv Zylkene of Adaptil tabletten), of iets op basis van medicijnen (bijvoorbeeld Diazepam/Valium, Calmivet, Selgian, Phenoral, Telizen, Alprazolam). Ook bestaat er het Thundershirt, waarbij door middel van druk op het lichaam een veilig gevoel wordt gecreëerd. Laat u over alle genoemde producten uitgebreid voorlichten door de medewerkers van de dierenspeciaalzaak of de dierenartsenpraktijk. Let op mogelijke bijwerkingen van de
medicatie, het is niet verstandig om uw hond alleen thuis te laten als hij onder invloed van
medicijnen is.
Oefen met een cd tegen vuurwerkangst
Er bestaan cd's (bijvoorbeeld van Tinley) met daarop geluiden van
onweer en
vuurwerk. Hiermee kunt u oefenen met uw hond. Deze cd's zijn onder andere bij de dierenarts te verkrijgen. Het is verstandig dit het hele jaar door te oefenen en niet pas een paar dagen voor de jaarwisseling ermee te beginnen. Begin met een heel laag volume en voer dit steeds verder op. Dit opvoeren dient alleen te gebeuren op momenten dat uw hond geen onrust vertoont.
Gedragstherapie
Voor honden met extreme angst of een trauma raad ik u aan een
gedragsdeskundige op te zoeken. Deze kan u en uw hond begeleiden voor en gedurende deze periode.
Vuurwerktrainingen
Er bestaan ook
vuurwerktrainingen bij
hondenscholen. Let hierbij wel op dat de groepen niet te groot zijn, om zo te voorkomen dat voor de meest angstige honden de training te snel gaat. Het beste is individuele training.
Ik wens u en uw hond een gezellig en rustig oud en nieuw toe!