Bescherming van huisdieren (honden en katten) tegen vuurwerk

Bescherming van huisdieren (honden en katten) tegen vuurwerk Vuurwerk zorgt voor angst en paniek bij huisdieren, meer specifiek bij honden en katten. De overgang van oud naar nieuw is bij gevolg telkens opnieuw een echte hel voor huisdieren. Angsten kunnen in principe worden weg getraind of men kan medicatie toedienen zodat het dier zich beter op zijn gemak voelt. Als goed “baasje” moet je ervoor zorgen dat je dier veilig is en geen angst heeft. Angst bij honden en katten kan eenvoudig herkend worden. Er zijn uiteraard enkele tips om je huisdieren te beschermen indien er in de buurt een vuurwerk zou plaatsvinden.
Honden en katten hebben een hekel aan vuurwerk. / Bron: Skullman, PixabayHonden en katten hebben een hekel aan vuurwerk. / Bron: Skullman, Pixabay

Waarom houden huisdieren niet van vuurwerk?

Huisdieren zijn bang voor harde geluiden. Deze geluiden geven een natuurlijke angst die te maken heeft met de overlevingsdrang bij huisdieren. Het is heel normaal dat een dier reageert bij een fors geluid. Het ene dier zal wel gevoeliger reageren dan het andere dier. Er zijn typische hondenrassen die heel erg gevoelig zijn voor geluiden. Indien dieren een nare ervaring hebben gehad met harde geluiden, dan kunnen ze er een soort fobie voor ontwikkelen. Dieren gaan paniekerig reageren bij het minste geluid. Sissen, fluiten of andere hoge tonen kunnen voor bepaalde huisdieren ook als een gevaar worden beschouwd. De angst en paniek van een huisdier is er zeker niet om zich aan te stellen. Het is een signaal voor het baasje om hier rekening mee te houden en de nodige voorzorgen te nemen zodat je huisdier zich – bij een paniekerige situatie - niet kwetst.

Honden en katten zijn angsthazen

Katten en honden zijn de grootste angsthazen van de huisdieren. Je huisdier kan er absoluut mee gebaat zijn indien je zijn angst kan afleren. Dit is echter niet eenvoudig en vraagt heel wat training. Angst weg trainen kost tijd. Het is belangrijk om tijdig te beginnen en zorgvuldig de training op te bouwen.

Angst herkennen bij honden en katten

Angst bij honden en katten is heel gemakkelijk te herkennen. Als huisbaasje moet je letten op een aantal herkenbare symptomen. Zo zal je hond of kat zich verstoppen, zal het onrustig worden (bijvoorbeeld bij onweer) zonder een echte reden, zonder aanleiding in huis plassen of zitten trillen in de mand uit angst.

Tips om je huisdier te beschermen tegen vuurwerk

Vuurwerk kan zelfs voor mensen een gevaar voor gehoorschade betekenen. Dieren hebben een nog fijner en gevoeliger gehoor dan mensen. Dit is zo voor honden en katten, maar ook bijvoorbeeld voor konijnen. Bij harde geluiden zoals vuurwerk is de stress duidelijk aanwezig bij deze dieren. Dieren, die in het wild leven, lopen door het harde geluid weg of lopen verloren, waarbij ze zelfs levensgevaarlijk gewond kunnen raken en zelfs kunnen sterven.
Zelf vuurwerk afsteken – indien je huisdieren hebt – is absoluut af te raden. Indien er toch vuurwerk in de buurt is, dan moet je ervoor zorgen dat je je huisdieren binnenhoudt vanaf het donker wordt. Sluit alle ramen en deuren goed af en zet de televisie of radio wat luider zodat je huisdier het geluid van het vuurwerk niet kan horen. Bij een huisdier zoals een hond, kan je aan de dierenarts vragen of hij geen licht kalmeringsmiddel kan voorschrijven. Dieren zoals paarden, ezels en pony’s hou je beter op stal. Indien je weet hebt van mensen die van plan zijn om vuurwerk af te steken, dan kan je deze mensen adviseren om de omliggende landbouwers te verwittigen. Op deze manier kunnen de plaatselijke landbouwers hun voorzorgen nemen.

De overgang van oud naar nieuw gaat heel vaak gepaard met prachtig vuurwerk. / Bron: Geralt, PixabayDe overgang van oud naar nieuw gaat heel vaak gepaard met prachtig vuurwerk. / Bron: Geralt, Pixabay

Extra tips voor oudejaarsavond – overgang oud naar nieuw

Vuurwerk wordt traditioneel afgestoken bij de overgang van oud naar nieuw. Het inluiden van het nieuwe jaar gebeurt in vele steden en dorpen met vuurwerk. Voor de huisdieren is oudejaarsavond echter een hel. Stress en angst domineren. Met de onderstaande tips wordt het voor je hond, kat of konijn ook op oudejaarsavond of op nieuwjaarsdag best gezellig.
 • Overleg met je dierenarts welke mogelijkheden er bestaan om je huisdier te kalmeren. In sommige gevallen kan een kalmerend medicijn het omgekeerde effect hebben, en wordt je dier nog onrustiger.
 • Laat je kat binnen en sluit ramen, deuren en het kattenluik.
 • Laat je hond - alvorens het 22 uur wordt - uit. Op deze manier kan je niet verrast worden voor vroegtijdig afgestoken vuurwerk.
 • Maak het voor je dier gezellig thuis, zodat het dier zich echt 100% op zijn gemak voelt.
 • Als baasje moet je je zo normaal mogelijk gedragen. Overdreven gedrag is zeer herkenbaar voor je huisdier, waardoor je hond of kat automatisch gaat denken dat er iets niet normaal is.
 • Zorg ervoor dat je dier gechipt of een naamkokertje draagt. Indien je huisdier in paniek ontsnapt, dan kunnen andere mensen je huisdier herkennen en terug naar huis brengen.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huisdieren in december: Honden kunnen niet tegen chocoladeHuisdieren in december: Honden kunnen niet tegen chocoladeHuisdieren hebben het in december zwaar. Ze worden geconfronteerd met vuurwerk en met veel eten. Omdat zo de decembermaa…
Wat is illegaal vuurwerk?Er kunnen verschillende redenen zijn waarom vuurwerk wordt gezien als illegaal. In Nederland is het niet alleen verboden…

De orka of zwaardwalvisDe orka of zwaardwalvisDoor zijn intelligentie, afmetingen en opvallende uiterlijk is de orka of zwaardwalvis een van de meest bekende en gelie…
Wat zijn de gevaarlijkste drie haaiensoorten?Wat zijn de gevaarlijkste drie haaiensoorten?Haaien vallen zelden mensen aan vergeleken met andere diersoorten. Er zijn echter een aantal haaiensoorten die zeer geva…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Ericspaete, Pixabay
 • Trainen
 • Newsmonkey.be, http://newsmonkey.be/article/62166, 28 december 2015
 • Dac-damsheide.be, http://www.dac-damsheide.be/26-vuurwerkangst/75-vuurwerkangst-bij-huisdieren, 28 december 2015
 • Fiftytoo.be, http://www.fiftytoo.be/nl/Huisdieren-houden-niet-van.html, 28 december 2015
 • Dierendokters.com, http://www.dierendokters.com/honden/ziekten/vuurwerkangst-bij-hond-en-kat, 28 december 2015
 • Afbeelding bron 1: Skullman, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 03-03-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.