nieuws uitgelicht

Zwarte katten steeds minder populair

Zwarte katten steeds minder populair Zwarte katten worden steeds minder populair. Niet alleen in Nederland maar overal. Dit heeft niets te maken dat men een zwarte kan niet mooi vindt. Dit heeft vooral te maken met de bijgeloof van mensen. Volgens bijgeloof brengen zwarte katten ongeluk en onheil. Maar een zwarte kat is net zo leuk en lief als elke andere kleur kat.

Dierenasiels

Een heel groot deel van de katten die in het asiel zitten zijn zwart van kleur. Het is niet zo dat zwarte katten nooit het asiel zullen verlaten. Er zijn genoeg mensen die een zwarte knuffel in huis nemen. Maar gemiddeld genomen zitten ze er wel langer. Alleen een aantal weken voor de feestdagen en rond Halloween is het gewoon opvallend dat er dan veel minder zwarte katten het asiel verlaten dan normaal gesproken. Dit feit geldt trouwens niet alleen voor zwarte katten. Alle zwarte dieren zoals honden en konijnen worden vrijwel niet geplaatst. Dit heeft te maken dat de kleur zwart geen gezelligheid uitstraalt. En de feestdagen en Halloween staat nou eenmaal in het teken van gezelligheid.

Over het algemeen worden donkerder gekleurde dieren altijd al wat moeilijker geplaatst als licht gekleurde dieren. De meest populaire gekleurde katten zijn de rode katten. Rode katten verblijven over het algemeen maar kort in het asiel. Rood staat voor gezelligheid en vrolijkheid, dus een rode kat is zo weer het asiel uit.

Zwarte katten en bijgeloof

Rond zwarte katten hangt veel bijgeloof. Dit bijgeloof is zowel negatief en positief.
  • In grote delen van Noord-Amerika en Europa denken mensen dat zwarte katten ongeluk brengen.
  • In regio's van China worden zwarte katten gezien als brengers van de hongersnood.
  • In Japan staat een zwarte kat die de weg oversteekt gezien als geluksbrenger.
  • Zit er in schotland een zwarte kat voor de deur, wordt dit gezien als de geluksbrenger.
  • In Duitsland zijn er twee bijgeloven van een zwarte kat. Steekt een zwarte kat over van links naar rechts, dan is dit een goed teken. Steekt de kat echter over van recht naar links, dat is een teken van ongeluk.

Geweld tegen zwarte katten

In landen waar Halloween gevierd wordt zoals: Canada, Ierland, het Verenigd koninkrijk en de Verenigde Staten is het imago van zwarte katten een groot probleem. Zwarte katten worden dan ineens een stuk minder populair en ze zijn dan helaas regelmatig de dupe van geweld.

Toch worden er in het najaar de meeste dieren uit het asiel gehaald. Het najaar staat voor knusse maanden en gezellig binnen zijn. Wat is er dan niet leuker om een lekker warm huisdier er bij te hebben, die je zo nu en even lekker kan knuffelen.

Uit het asiel

Wil je ook graag een kat, een lekkere knuffel. Neem dan zo een schitterde zwarte of een kleur andere knuffel uit het asiel. Veel katten zitten in het asiel te wachten op een nieuw baasje. In het asiel is het karakter en conditie bekend en de katten zijn meestal al opgevoed. Kijk bij jouw asiel in de buurt of je daar jouw knuffel kunt vinden. Kijk hier voor een dierenasiel in jouw buurt, of kijk gewoon of je er jouw droomkat kunt vinden.
© 2009 - 2020 Lautof, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Brengen zwarte katten ongeluk?Brengen zwarte katten ongeluk?Zwarte katten, vroeger dacht men dat ze ongeluk brachten. Dat is natuurlijk onzin. Een kat kan helemaal geen ongeluk bre…
Weetjes over zwarte kattenWeetjes over zwarte kattenEr is al veel inkt gevloeid over zwarte katten. Feit is dat ze niemand onberoerd laten. Ze zijn dikwijls de laatste op d…
Leuke kattenweetjesLeuke kattenweetjesVan oudsher worden katten in verband gebracht met heksen, magie en de nacht. Het feit dat katten van grote hoogte kunnen…
Wat is populair bijgeloof?Wat is populair bijgeloof?Voor menigeen is het leven doorspekt met bijgeloof, ook al staan we hier lang niet altijd bij stil. Het is niet erg, ook…

Alles over vuurwerkangst bij hondenAlles over vuurwerkangst bij hondenIs uw hond onrustig tijdens oud en nieuw? Misschien zelfs wel bang? Deze tips voor honden met vuurwerkangst kunnen u en…
Chihuahua de dwerg uit MexicoDe Chihuahua is ondanks zijn dwergformaat een waakzame, sterke hond. Een hondenjas heeft hij echt niet nodig.
Bronnen en referenties
  • Noord-Hollands dagblad editie West-Friesland

Reageer op het artikel "Zwarte katten steeds minder populair"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Nadine Caremans, 28-07-2017 20:01 #4
Mijn zwarte kater is verongelukt voor mijn deur, hij is vijf jaar geleden gewoon binnengewandeld, en nooit meer weggegaan! Ik ben er dagen niet goed van geweest, nog nooit zo'n lieve kat gehad als mijne Flor. Ik snap gewoon niet dat je anno 2017 nog zo bijgelovig kan zijn, kleur maakt toch niet uit? De liefde en vriendschap die je van die beestjes krijgt, dat zegt toch genoeg?

Zwart is ook een mooie vachtkleur, blinkt altijd mooi.

Kimberley Pex, 12-04-2014 09:24 #3
Mijn zwarte lieve kater is overleden. Hij was 'n geweldige zalige humorvolle lieve kater. Ik zal 'm altijd in m'n hart meedragen. Bedankt Tom voor de prachtige band die wij hadden, jouw fratsen en medeleven en waken tijdens mijn ziekte.

Kimberley Pex, 11-02-2014 17:43 #2
Goed, om hierboven te lezen dat in Japan een overstekende zwarte kat op de weg, en in Schotland 'n zwarte kat voor de deur gelukbrengt! Japanners en Schotten, geweldig, dat wist ik niet. Ik ben er heilig van overtuigd dat álle dieren op de aarde gelukbrengen, en ik ben er ook van overtuigd dat mensen de grootste ongeluksbrengers op de aarde zijn. Dieren verwoesten de aarde niet. Wij, de mensen doen dat wel. We maken er 'n grote puinhoop van. En dan zeggen mensen dat bepaalde dieren ongeluk brengen… hoe verknipt en verdraaid allemaal.

Marieke Gorter, 06-08-2012 22:38 #1
Onbegrijpelijk, komen wij oude riten en gewoonten dan nooit te boven?
Wanneer maken onze hersenen nu eindelijk de doorstart op het gebied van empathie, sociale cohesie en bijgeloof? De volgende stap in de evolutie?
Mijn zwarte kater Roetje is een heerlijk beest. Nergens een witte haar. Met lichaamstaal geeft hij aan wat hij wil. (maakt bijna nooit geluid) Zij schijnen af te stammen van siamezen. Rustig en slim als hij is hoop ik nog vele jaren met hem te zijn.
Mooie ogen in zijn hoofd.
Marieke

Infoteur: Lautof
Laatste update: 27-08-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 4
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!