Een fret als huisdier

Het is heel leuk om een fret als huisdier te houden, ze zijn slim,lief en aanhankelijk, mits u ze een beetje goed opvoed natuurlijk. Een korte beschrijving van de fret als huisdier.

Een fret als huisdier

De fret is een roofdier, en oorspronkelijk familie van de bunzing. Vroeger werden ze vooral gehouden voor de jacht op koniijnen en knaagdieren. Tegenwoordig worden ze steeds meer gewaardeerd als huisdier, en dat is niet voor niets, want deze speelse dieren zijn ontzettend leuk. Ze Houden van aandacht en gezelschap, en zijn echte knuffeldieren.

Huisvesting

Je kan een fret in een gewone kooi houden, maar let wel op, want het zijn enorme uitbrekers, elk kiertje gaatje en slotje zaal onderzocht worden op stevigheid, en zals ze de lengte krijgen zullen ze zeker ontsnappen.

Zindelijk maken

De fret is redelijk inteligent, je kan ze bijvoorbeeld vrij makkelijk zindelijk maken, doordat ze een hekel hebben aan een vieze slaapplek, zul je zien dat ze vrijwel altijd hun behoefte in een bepaalde hoek van het hok doen. Als je in die hoek een bakje met kattengrit neerzet zullen ze daar voortaan hun behoefte in doen. Het is wel zaak om die bak regelmatig te verschonen, want als de bak te vies is zullen ze hun behoefte op een ander plekje gaan doen.

Ik rad aan om de bal gewoon iedere ochtend en avond even om te kiepen en schoon grit erin te doen, afwassen is niet nodig, waant het is wel de bedoeling dat ze kunnen ruiken waar hun toilet is, anders zullen ze alsnog een andfer plekje zoeken. Als je je fret loslaat, en hij maakt aanstalte om ergens anders dan in zijn bak zijn behoefte te doen, til je m op en zet je hem in de bak, op die manier zal hij snel begrijpen dat ook als hij los loopt, hij even terug moet naar zijn hok om op de bak te gaan.

Spelen

Dat brengt ons gelijk bij het volgende punt, het loslaten van je fret. Het zijn erg speelse dieren, dus het is wel belangrijk dat je elke dag de tijd neemt om hem een paar uur vrij te laten en met hem te spelen. Als je niet met hem speelt heb je kans dat hij schuw wordt en zelfs gaat bijten, dat zou jammer zijn, want het zijn hele leuke speelkameraatjes als je ze een beetje tijd en aandacht geeft. Fretten zijn bijvoorbeeld dol op pingpong balletjes, vooral als jij ze door de kamer rolt of stuitert, je kan een fret zelfs leren om t balletje terug te brengen. Ook een grote plastic bak met deksel gevuld met rijst is een leuke verstop en graafplek voor de fret. Maak een gat in het deksel waar hij doorheen kan kruipen, en als je een doorzichtige bak neemt kun je zien wat hij daar binnen allemaal uitspookt, dat is erg leuk. Ook een lege chipskoker met daarin wat lekkers verstopt is een hele uitdaging voor de fret, je zult zien hoe vindingrijk hij is als hij probeert het deksle ervanaf te krijgen. Laat de eerste paar keer de deksle ervan af, zodra hij weet dat de chipskoker betekend dat hij iets lekkers krijgt zal hij zodra jij de deksle erop doet alles doen om hem open te breken.

Voeding

Bij de dierenspeciaalzaak zijn verschillende soorten frettenvoer te koop, vraag ook even aan de fokker wat je fretje bij hem te eten kreeg, het is verstandig om dat voer nog een poosje te geven en geleidelijk over te gaan op het voer wat jij hem wil gaan geven. Let erop dat in frettenvoer zo min mogenlijk plantaardige delen voorkomt, kip en kalkoen zijn het beste voor je fret.

Geur

Fretten staan erom bekend dat ze niet bepaald fris ruiken, dit is echter niet het dier dat die geur verspreid, maar zijn slaapplaats. Het is dus zaak om regelmatig zijn hangmatjes en kussentjes te wassen om te voorkomen dat het hok gaat stinken.

Veiligheid

Als je je fret los laat lopen spreekt het voor zich dat je huis fret"veilig"moet zijn, een open wasmachinedeurtje wordt bijvoorbeeld direct beoordeelt als leuke slaap en verstop plek,en je moet er toch niet aan denken dat je niet doorhebt dat je fret zich daar verstopt heeft als je de machine aanzet! Losse kabels moeten opgeborgen worden, en scherpe dingen opgeruimd zodat je dier zich nergens aan kan bezeren.

Het is ook heel belangrijk om te beseffen dat een fret een roofdier is, heb je knaagdieren of konijnen in huis zal de fret allles op alles zetten om dat lekkere hapje te pakken te krijgen. Zorg dus dat deze dieren onder geen beding bij elkaar kunnen komen. Fretten zijn hele behendige jagers, en ze laten ook niet zomaar los als ze eenmaal beet hebben. Voorkomen is beter dan genezen, zorg dat je fret nooit bij een eventueel prooidier in de buurt kan komen!
© 2007 - 2024 Frummm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is de fret een geschikt huisdier voor kinderen?Fretten zijn leuke en zeer speelse huisdieren. Daarom zijn ze ook best populair. Veel mensen zijn dol op het leuke karak…
Hoe verzorg ik mijn fret?Fretten zijn erg leuke speelse diertjes. Erg populair onder de huisdieren zijn ze niet, maar toch hebben de meeste frett…
Informatie over frettenInformatie over frettenFretten, wie kent ze niet. Nou bijna niemand. Het zijn huisdieren die niet veel voorkomen en ze beschikken over hun eige…
Hammer-on, pull-off, slides en palm-mutes op je gitaarIn veel liedjes komen special technieken voor: Hammer-on, pull-off, slides en palm-mutes. Veel mensen weten niet hoe je…

Myxomatose bij konijnenMyxomatose is een van de akeligste aandoeningen die uw konijn zou kunnen treffen, slechts 15 tot 20% van de konijnen ove…
Onzindelijkheid bij een katDe kat is van nature een erg zindelijk dier, maar door verschillende oorzaken kan een kat onzindelijk raken en zijn beho…
Frummm (7 artikelen)
Gepubliceerd: 16-04-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.