De hondvriendelijke tuin

Een hond en een tuin horen bij elkaar als een stoel en een tafel. Ik geef u enkele leuke tips en ideeën om uw viervoeter en groen optimaal op elkaar af te stemmen: hoe heeft u volgend voorjaar een hondvriendelijke tun?

Afscheiding

Een belangrijk aspect is de veiligheid van uw hond en de omgeving. Gezien de drukte om ons heen is het niet mogelijk om een hond vrij rond te laten lopen. De tuin zal dan ook op een behoorlijke wijze dienen te worden afgeschermd. De grootte en het karakter van de hond zijn daarbij bepalend. Een laag hek kan genoeg zijn voor kleinere honden, maar bij gravers moet u er rekening mee houden dat ze misschien een tunnel onder het hek door aanleggen. Graaf hekwerk daarom minimaal tien centimeter de grond in.

Honden die de neiging hebben om met passerende honden mee te rennen, veroorzaken vaak geluisdoverlast. Dan is een dichte afscheiding noodzakelijk. Het kan helpen om voor het hek een dichte (beuken)haag te zetten, zodat de hond niet bij de afscheiding kan komen. Een ander hulpmiddel is een constructie haaks op het hek plaatsen, zodat de rennende hond worddt afgeremd. Dit kan bijvoorbeeld een latten- of gaashekwerk zijn dat u laat begroeien met iets als klimop of kamperfoelie.

Uiteraard moet het hekwerk stevig zijn, een flinke hond kan al springend behoorlijk wat kracht leveren. Schuttingen zijn degelijk, maar kunnen een beetje het gevoel van een gevangenis geven. Het helpt om gebruik te maken van horizontale latten, de schutting te laten variërenin hoogte en hang- en klimplanten de ruimte te geven.

Toegang

Zet een dranger op het tuinhek of de tuindeur of zet het toegangshek ietsje schuin, zodat het uit zichzelf dichtvalt. Heeft u een hondse houdini in huis die elk spleetje benut om ervandoor te gaan of heeft u een viervoeter die de straat op stormt zodra hij kinderen/katten/honden ziet, kies dan voor extra veiligheid door een sluis te maken. Na het eerste tuinhek komt dan eerst een gangetje en volgt er weer een deur.

Maak het gangetje zo lang dat er een fiets in past. Zo voorkomt u dat als er iemand met een fiets binnenkomt, de hond kans krijgt daar langs naar buiten te schieten. Achter de 'muren' van het gangetje kan bijvoorbeeld de vuilcontainer staan en kunt u eventueel een plas en poep-plek voor de hond maken. U kunt de (in)gang overkappen met een pergola, wat diepte creëert.

Ondergrond

Het hebben en houden van een strak grasveld is überhaupt al een kunst, maar met een hond is dit vrijwel onmogelijk. Bijna iedere hond doet wel een keer een plas of krabt even in de grond omdat hij wat interessants ruikt. Tegels of stenen voorkomen natuurlijk dat een hond kan graven. Bedenk wel dat sommige steensoorten door regen of algengroei erg glad kunnen worden. Dat geldt ook voor diverse soorten hout.

Houtsnippers kunnen prima dienstdoen als bodembedekker, maar zijn een minder goed idee als u een echte snuffelaar in huis heeft. De snippers zijn namelijk rijk aan interessante luchtjes en nodigen daarom uit tot graven. Grind is voor honden een ramp. De grootte van de kiezel bepaalt enigszins het ongemak: hoe groter, hoe pijnlijker. Heeft u een oprijlaan met grind? Leg daarop dan een pad van houtvlonders neer. Met name een oudere hond die wat last krijgt van artrose zal u daarvoor dankbaar zijn.
© 2009 - 2024 Lilicat, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Druiven en rozijnen zijn levensgevaarlijk voor uw hondDruiven en rozijnen zijn levensgevaarlijk voor uw hondDat chocolade giftig is voor uw hond dat weten de meeste mensen wel maar wist u dat druiven en rozijnen ook levensgevaar…
Tips om uw hond beter te laten luisterenNederland behoort tot een van de hond-rijkste landen van Europa. Toch zijn er veel baasjes die niet goed weten hoe ze hu…
Hond niet naar het pension in de vakantieHond niet naar het pension in de vakantieElke hondeneigenaar krijgt er mee te maken wanneer je op vakantie gaat, gaat de hond mee? Vaak is dit niet het geval, en…
Hondenrassen: BergamascoHondenrassen: BergamascoDeze grote ietwat woest uitziende hond behoort tot de herdersoorten. Door de dikke lange veelal vervilte vacht en die ie…

Amputatie bij de hond, een keuze voor het levenIn het dagelijks leven sta je er niet zo bij stil, maar het kan u als hondenliefhebber zomaar overkomen dat u voor een h…
De Cavalier King Charles SpanielDe Cavalier King Charles Spaniel is niet voor niets ongekend populair. Hij is ongecompliceerd van karakter, lief, levend…
Lilicat (13 artikelen)
Gepubliceerd: 06-08-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.