Hondenrassen: Bergamasco

Hondenrassen: Bergamasco Deze grote ietwat woest uitziende hond behoort tot de herdersoorten. Door de dikke lange veelal vervilte vacht en die iets rondere kop zou je niet direct zeggen dat het een herder is. Het is een lieve, intelligente gezelschapshond. Het moedige in het karakter is het herkenbare bij alle herders. Wat zijn de typische kenmerken van deze hond en waarom zou je een dergelijke hond aanschaffen?

Bergamasco, de basis

Deze hond, die behoort tot de herders, is een Italiaanse herder. De wetenschappelijke naam is Canis lupus familiaris. Deze Italiaanse herder stamt weer af van de Perzische herdershond. Daarnaast worden deze honden ook nog wel eens gekruist met de Hongaarse herder. De bergamasco is een oud ras dat voornamelijk te vinden is in de Noord-Italiaanse Alpen en dan met name Bergamo, vandaar ook de naam.

Het is bij uitstek een goede schapenhoeder (drijver) en wordt als zodanig ook nog steeds ingezet in Italië en Zwitserland, zij het op meer beperkte schaal ten opzichte van het verleden. De hond is steeds meer huishond.

Kenmerken van de Bergamasco

Bron: Towncommon, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Towncommon, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Uiterlijke kenmerken
De uiterlijke kenmerken van deze hond zijn opvallend, met name als het om de vacht gaat. Deze hond heeft lange haren met een slag er in. Vaak zijn het een soort dreads, het zijn strengen haar die volledig vervilten. Dit hoort zo en maakt de hond uitermate geschikt om in de koude Alpen goed te blijven functioneren. Je ervaart een dergelijke vacht als mooi of helemaal niet, er is eigenlijk geen tussenweg. Hoewel het anders lijkt, vergt de hond qua verzorging niet veel tijd. De kleurschakering van de vacht kan divers zijn, te weten:
 • light fawn
 • zilvergrijs
 • merle
 • lichtbruin
 • middenbruin
 • zwartbruin
 • zwart

De mannetjes zitten qua schofthoogte meestal tussen de 58 en 62 centimeter en de vrouwtjes tussen de 54 en 58 centimeter. Als het gaat om het gewicht zitten mannetjes over het algemeen tussen de 32 en 38 kilogram en vrouwtjes tussen de 26 en 32 kilogram. De ogen zijn groot en relatief laag in de schedel geplaatst. De staart is stevig en wordt meestal laag gedragen. Ze kunnen tot zon 15 jaar oud worden.

Karakter

Deze hond is intelligent, uitermate waaks en daarmee ook geschikt om bedrijven te bewaken. Tevens is het een uitermate moedige hond. In tegenstelling tot andere herders, is dit geen hond die klakkeloos gehoorzaamd of zelfs slaafs is. Het is van oudsher een zelfstandig functionerende hond. De hond wil dus bij voorkeur samen met de baas werken en niet alleen vóór de baas werken.

Daarnaast kan het ook een heel aanhankelijke hond zijn, die lief en opgewekt van aard is. De hond is nadrukkelijk gericht op de mens en is lief voor kinderen. Daarmee is deze hond dus ook goed in huis te houden. Het is dan ook een prima gezelschapshond.

Als de hond niet als drijver of bewaker ingezet wordt, is het van belang je te realiseren dat de hond nogal wat lichaamsbeweging nodig heeft. Flinke wandelingen waar de hond zijn/haar energie kwijt kan, staan dus vaak op het programma.

Bron: Josephine06, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Josephine06, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Gezondheidsaspecten
Het is een herder dus heupdysplasie ligt ook bij deze honden op de loer. Verder komt bij deze honden ook vaker elleboogdysplasie voor. Dit is met gedegen onderzoek op te sporen, en soms is het aan te pakken maar lang niet altijd. Pijn die op den duur te verwachten valt als de hond heup of elleboogdysplasie heeft, is wel te verzachten. Verder zijn er oefeningen die helpen het proces te vertragen.

Waarom deze hond?

Over het uiterlijk van de hond hoeft weinig gezegd te worden, je ervaart het opvallende uiterlijk als mooi of niet. Verder is het ook gewoon een lieve hond en voor een grote hond, prima in huis te houden. De verzorging van de vacht stelt eigenlijk niet zoveel voor en dat is bij veel langharige honden wel anders. Als je deze hond hebt of gaat nemen, moet het maken van lange wandelingen iets zijn waar je zelf ook plezier aan beleefd.

Tot slot

De bergamasco is een grote stoere, waakzame hond die ook een lief en zachtaardig karakter heeft. Moedig als het moet en een lieve gezelschapshond als het kan. De hond vergt relatief weinig verzorging en je kunt er lekker uitgebreid mee op pad gaan. De benodigde beweging kan de hond overigens ook krijgen als je een grote tuin hebt of een weilandje achter de tuin waar de hond lekker in kan spelen. Laat de hond in dat geval lekker rennen door met hem/haar te spelen. Kortom, het is een leuke hond om huis te hebben en zelf voldoende beweging te krijgen.
© 2018 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rashonden: Bergamasco, een Italiaans hondenrasRashonden: Bergamasco, een Italiaans hondenrasDe Bergamasco is van origine een Italiaans ras afkomstig rondom de plaats Bergamasco in Noord-Italië. Het zijn herdersho…
De Hollandse HerderDe Hollandse herder is een Nederlands hondenras, dat al in de 19e eeuw op honderden landschapsschilderijen, gravures en…
Hoe de hond in bad te doen?Hoe de hond in bad te doen?Af toe de hond in bad doen helpt om hem gezond en schoon te houden. Baden helpt als afweermiddel tegen vlooien en beperk…
Puli, een sociale hond met een markante vachtPuli, een sociale hond met een markante vachtDe puli is een middelgrote hond die met name bekend staat om de markante vacht. De vacht lijkt op de bekende dreads zoal…

Raskatten: ExoticRaskatten: ExoticDe exotic, of exotic shorthair, is een kat die in de Verenigde Staten voor het eerst een officiële status kreeg. De kat…
Hondenpaspoort: verplicht vanaf 2020Hondenpaspoort: verplicht vanaf 2020Ben je hondenbezitter dan is het vanaf 2020 verplicht om van je hond een hondenpaspoort te kunnen tonen. De invoering va…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Pixabay,
 • https://www.houdenvanhonden.nl/hondenrassen/alle-rassen/fci-groep-1/bergamasco/
 • http://www.hondenrassen.nl/rassen/bergamasco/
 • Afbeelding bron 1: Towncommon, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Josephine06, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 11-10-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.