Honden: Angst voor mensen en vreemde voorwerpen

Honden variëren in hun graad van vriendelijkheid naar vreemde mensen. (buiten hun eigen familie) Veel honden in asielen of die gered werden van de straat hebben een tekort aan sociaal contact met mensen.

Oorsprong

De kans om een hond te socialiseren met mensen is kort, tussen 2 en 18 weken oud. Dit wil niet zeggen dat de socialisatie dan eindigt, maar het moet wel reeds gestart zijn rond deze leeftijd zodat de hond mensen en andere honden accepteert als een deel van zijn omgeving. Als de socialisatie niet is begonnen tussen 4 en 6 weken oud zal de puppy argwanend en angstig reageren op vreemden.

Veel hondeneigenaars geloven dat de angst van hun hond voor vreemden is ontstaan door het verkeerd behandelen of mishandelen van de hond in het verleden. In realiteit is het een tekort aan goed en intensief sociaal contact met de buitenwereld. Dat is waarom elk hondenboek telkens herhaalt hoe belangrijk het is je hond overal mee naartoe te nemen. Hij moet iedereen ontmoeten: jong, oud, man, vrouw. Soms is dit niet mogelijk als je een oudere hond geadopteerd hebt en deze reeds een angst heeft voor mensen en andere zaken.

Niettegenstaande men het tekort aan socialisatie niet ongedaan kan maken, kan men het leven van de hond beter maken m.b.v. training. Het probleem kan nooit volledig opgelost worden, maar training kan de eigenaar wel helpen om het leven van de hond gemakkelijker te maken en het veiliger te maken om met de hond tussen mensen te lopen. Eerst moet men vinden waarvoor de hond bang is of een realiseerbaar doel opstellen. Als de hond nog nooit een kind ontmoet heeft of agressief reageert als hij een kind ziet, zal hem “betrouwbaar maken met kinderen” geen realiseerbaar doel zijn. Een hond die weinig of geen ervaring heeft met kinderen zal nooit een betrouwbare en veilige hond met kinderen worden. Het beste dat je kan doen is meer controle krijgen over het gedrag van de hond en te werken aan de hond zijn gehoorzaamheid.

Om dit soort training te kunnen doen, is een goede relatie nodig tussen eigenaar en hond. Hij moet erop vertrouwen dat je hem nooit in een situatie zal brengen waarin hij moet bijten om eruit te geraken. Je hond’s beschermer zijn, betekent dat je hem ervan overtuigd dat je hem beschermt in situaties waar een grote tolerantie van de hond verwacht wordt en laat hem nooit onbewaakt achter in een potentiële probleemsituatie.

Do's & dont's

Fysieke correcties moeten nooit gebruikt worden als reactie op het gedrag van de hond, dit zal de hond zijn agressie doen toenemen en hij zal het onaangename associëren met het ding of de persoon waar hij schrik voor heeft. Als de hond gromt of hapt, betekent dit dat men de hond te ver gepusht heeft en hij niet langer iets leert: hij reageert emotioneel. Hoe hoger zijn emotionele reactie, hoe minder kans dat hij een alternatief gedrag zal leren. Bestraffing onderdrukt de waarschuwingssignalen voor agressie (grommen, happen, blaffen) en leert de hond om deze signalen over te slaan en direct te bijten. Dit maakt de hond juist heel gevaarlijk. Om een bange hond te controleren, is het noodzakelijk dat de hond goede associaties legt met de voorwerpen en personen die hij vreest. Dit kan men de hond aanleren door target-training. Dit houdt in dat men de hond leert een voorwerp of mens met zijn neus aan te raken in ruil voor een klik en een snoepje.
© 2009 - 2020 Lilicat, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Gezondheidsproblemen bij honden: mond en gebitHonden gebruiken hun mond en gebit niet alleen voor eten, maar ook om zich te verdedigen, te verzorgen, genegenheid te t…
Angstige hondenAngstige hondenElke hond is wel eens angstig in zijn of haar hondenleven. Sommige honden zijn bang van vuurwerk of van de stofzuiger. A…
Mijn hond is bang voor mensenSommige honden zijn bang voor mensen. Afhankelijk van hun aanleg, maar vooral ook afhankelijk van hun opgedane ervaringe…
Hond: Angst voor donder en bliksemAls eigenaar is het belangrijk om te realiseren dat geluiden zoals donder zelfs de best gefokte hond angst kan inboezeme…

Honden: KalmeringssignalenHonden hebben ook hun eigen manieren om te ontsnappen aan stress, angst en conflicten. Ze proberen zichzelf onder contro…
Stress bij hondenStress is een toestand waarin het organisme reageert op een inwendige of uitwendige belasting en zich concentreert om de…

Reageer op het artikel "Honden: Angst voor mensen en vreemde voorwerpen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Jorika, 28-10-2012 22:22 #2
Hallo

Mijn hond heeft 2x kort achter elkaar een trauma moeten verwerken met de gevolgen dat als er mensen bij mij over de vloer komen niks anders doet dan blaffen. Ik probeer hem dan te kalmeren en zeggen dat het goed is, maar als ze dan weer wat zeggen of een beweging maken gaat hij weer te keer. Hij wil wel maar durft niet en andere honden is een probleem geworden.

Wat kan ik hier aan doen?

Karin Huegaerts, 25-12-2011 10:57 #1
Mijn hond blaft heel hard tegen mensen die binnenkomen. Dit blaffen duurt lang. Hoe kan ik mijn hond dit afleren, ik wil graag dat iedereen kan langskomen. Tegen bepaalde mensen doet hij heel hard blaffen en ben ik bang dat hij gaat bijten. Kan ik de hond dan naar zijn mand sturen of buiten laten? Of is dit een foute reactie?

Infoteur: Lilicat
Gepubliceerd: 04-08-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Reacties: 2
Schrijf mee!