Gezondheidsproblemen bij honden: mond en gebit

Honden gebruiken hun mond en gebit niet alleen voor eten, maar ook om zich te verdedigen, te verzorgen, genegenheid te tonen of gewoon voor onderzoek, proeven, spelen en zich te vermaken. Als gevolg daarvan komen allerlei problemen voor zoals mondinfecties, periodontose, halitose of tumoren.

Mondinfecties bij honden

Infectie of ontsteking in de mond - stomatitis - kan veroorzaakt worden door snedes, brandwonden, vreemde voorwerpen, ziektes van het tandvlees en de structuren die de tanden ondersteunen (periodontose). Stofwisselingsproblemen zoals nierfalen, kunnen ook pijnlijke stomatitis veroorzaken. De behandeling van stomatitis richt zich op de oorzaak: verwondingen worden behandeld, vreemde voorwerpen worden verwijderd, tandproblemen worden aangepakt en onderliggende stofwisselingsproblemen worden behandeld om herhaling te voorkomen. Secundaire infectie is algemeen, dus worden vaak geschikte antibiotica toegediend.

Vreemde voorwerpen in de mond bij honden

Knagen op stokken, stenen, botten en andere harde voorwerpen is leuk voor uw hond, maar het is ook gevaarlijk: stokken kunnen de mond beschadigen en tanden breken, vooral molaren. Tandpulp komt bloot te liggen, met infectie als gevolg. Als uw hond een vreemd voorwerp in zijn mond heeft, probeer dat dan voorzichtig te verwijderen met de steel van een lepel.

Vreemde voorwerpen in de keel bij honden

Stokken kunnen ook achter in de keel schieten, te ver weg voor de steel van een lepel. Een hond met iets in zijn keel kokhalst, wrijft zijn poten over zijn snuit, kwijlt en braakt. Dit is een levensgevaarlijke situatie. Een vreemd voorwerp kan in de keel ook een zwelling veroorzaken die het ademen belet. Als het voorwerp het strottenhoofd blokkeert, stikt de hond en valt flauw. Grijp onmiddellijk in!

Periodontose bij honden

Bijna elke hond ontwikkelt tijdens zijn leven periodontale ziektes. Slechte mondhygiëne is de hoofdoorzaak en honden met periodontose hebben gewoonlijk een slechte adem (halitose).

Periodontose is te voorkomen: de beste aanpak is regelmatig poetsen van de tanden van de hond. Knagen op droogvoer, zelfs droogvoer dat speciaal is aangemaakt om de tanden te reinigen, zal op zich geen periodontose voorkomen.

Kijk de tanden van uw hond na op een rode lijn onderlangs de tanden: dat is het eerste symptoom van tandvleesontsteking (gingivitis). Behandeling op dat moment voorkomt dat gingivitis zich tot periodontose ontwikkelt.

Mondtumoren bij honden

Tumoren zijn ongewoon maar ze komen voor op tandvlees, tong, gehemelte of speekselklieren. Als het mogelijk is worden ze chirurgisch verwijderd, gevolgd door chemotherapie of bestraling.
© 2008 - 2024 Guy1962, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe de hond in bad te doen?Hoe de hond in bad te doen?Af toe de hond in bad doen helpt om hem gezond en schoon te houden. Baden helpt als afweermiddel tegen vlooien en beperk…
Probleemgedrag bij Honden: trekken aan de lijnIn ieder bos en aan ieder strand is het te zien: baasjes die voort worden getrokken door hun hond. Heeft u een klein hon…
Verhuizen met een hondVerhuizen met een hondVerhuizen betekend meestal veel doen in een korte tijd. Als u een hond heeft denkt u dan ook van te voren na over hoe u…
Druiven en rozijnen zijn levensgevaarlijk voor uw hondDruiven en rozijnen zijn levensgevaarlijk voor uw hondDat chocolade giftig is voor uw hond dat weten de meeste mensen wel maar wist u dat druiven en rozijnen ook levensgevaar…

Gezondheidsproblemen bij honden: ruggengraatafwijkingenBeschadiging van het ruggenmerg, spontaan of door een ongeluk, kan verlies van willekeurige spierbeweging, verandering v…
Gezondheidsproblemen bij honden: Wonden en blessuresVerkeersongelukken, vechtende honden, en onverwachte verwondingen zijn de belangrijkste oorzaken van bloedende wonden bi…
Bronnen en referenties
  • Bron: Hondenvraagbaak
Guy1962 (193 artikelen)
Gepubliceerd: 02-01-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.