Ontwormen van honden en katten: Hoe en waarom

In dit artikel wordt verteld waarom je honden en katten goed moet ontwormen, hoe vaak dit dient te gebeuren en welke middelen ervoor bestaan. Er wordt niet diep ingegaan op alle verschillende wormsoorten of de cyclus die een eitje tot volwassen stadium aflegt. Dit artikel is in simpele taal geschreven, dus zonder allerlei vaktermen. Het is een globale weergave van de hoe's en waarom's rondom ontwormen en wormbesmettingen.

Waarom moet mijn hond of kat ontwormd worden?

Honden en katten moeten ontwormd worden om verschillende redenen. Ten eerste is een worminfectie niet goed voor de gezondheid van uw huisdier. Er kunnen allerlei vervelende verschijnselen optreden, zoals diarree, braken, vermageren, jeuk aan de anus, doffe vacht, problemen in allerlei organen, oogproblemen, etc.

Een tweede reden om uw huisdieren goed te ontwormen is vanwege kleine kinderen. Zij spelen vaak in de zandbak en in speeltuinen (denk aan zand eten) en lopen zo kans besmet te raken door aanraking met wormeieren. Vooral katten zoeken graag een plaatsje met zand uit om hun uitwerpselen te deponeren. Vanuit de overheid wordt ontwormen ook erg gestimuleerd, omdat worminfecties in verband worden gebracht met allergiëen bij kinderen.

Hoe komt mijn hond of kat aan wormen?

Wormen kunnen op allerlei manieren in uw huisdier terecht komen. Bijvoorbeeld: Katten die jagen op muizen, vogels, etc, hebben bijna altijd een wormbesmetting. Dit komt omdat de prooidieren ook allemaal een wormbesmetting hebben. Ook al eet uw kat de gevangen diertjes niet op, toch kan hij de wormeitjes makkelijk binnen krijgen.

Sommige honden eten ontlasting van andere honden op. Dit is een grote bron van mogelijke besmetting. Als de eigenaar van de hond waarvan uw hond de ontlasting opeet zijn hond niet regelmatig ontwormt, betekent dit dat uw hond een grote kans loopt om besmet te worden en zo ook zelf weer zorgt voor besmettingen bij andere dieren. Ook als uw hond kadavers of rauw vlees eet is er kans op een wormbesmetting. Zelfs dieren die nooit buiten komen kunnen wormen oplopen, bijvoorbeeld doordat u buiten heeft gelopen en door middel van uw schoenzolen wormeitjes meeneemt naar binnen.

Wormen zie je niet altijd!

Je hoort veel mensen zeggen: Mijn hond heeft geen wormen, ik zie er nooit één in de ontlasting. Wormen leven in de darmen van uw huisdier. De larfjes kunnen op veel verschillende plekken in het lichaam zitten (bv lever). Vaak zie je wormen alleen als ze dood zijn (bv na ontworming), of als de besmetting zo groot is dat uw huisdier wormen uitbraakt of -poept.
Er zijn ook wormen die in het hart van uw huisdier leven. Deze zogenaamde hartworm is zeer schadelijk en komt tot nu toe alleen in warmere landen voor, bijvoorbeeld Frankrijk. Let er bij een vakantie in het buitenland op dat uw huisdier een wormmiddel toegediend krijgt die ook tegen de hartworm werkt. Sommige dieren moeten verplicht ontwormd worden voor zij op vakantie gaan. Er zijn landen die dit eisen. Dan moet uw huisdier door de dierenarts ontwormd worden en meestal is er ook een gezondheidsverklaring nodig.

Hoe vaak moet mijn pup of kitten ontwormd worden?

  • Het ontwormschema voor een pup is: op een leeftijd van 2 weken, 4 weken, 6 weken, 8 weken, 4 maanden, 6 maanden en daarna 4x per jaar.
  • Het ontwormschema voor een kitten is: op een leeftijd van 4 weken, 6 weken, 8 weken, 4 maanden, 6 maanden en daarna 4x per jaar.
Het is belangrijk om uw pup of kitten zo vaak te ontwormen omdat de besmetting met de spoelworm plaatsvindt via de moedermelk. Ontworm daarom moeder ook een paar keer mee. Een ernstige worminfectie kan de groei en ontwikkeling van uw pup of kitten vertragen.

Hoe vaak moet mijn volwassen hond of kat ontwomd worden?

Het advies van dierenartsen, fabrikanten en de overheid is om 4x per jaar te ontwormen. Vooral dieren die veel buiten komen dienen regelmatig ontwormd te worden. Grote risico's bestaan bij bijvoorbeeld katten die prooien vangen, honden die ontlasting van andere honden eten, honden die veel met andere honden in contact komen op bijvoorbeeld (puppy)cursussen of kennels, honden die veel op uitlaatveldjes komen en dieren die naar het pension gaan.

Op welke manieren kan ik mijn hond of kat ontwormen?

Pasta:

Dit is vaak een tube met een schroef. Door deze schroef op de juiste stand te draaien heeft u de juiste dosering voor een bepaald lichaamsgewicht. Let wel goed op, want met pasta knoei je nogal snel, dus zorg voor een juiste dosering. Onderdosering zal niet veel effect hebben op de wormen. Voorbeelden van ontwormpasta's zijn: Vitaminthe en Banminth.

Tabletten:

Er zijn tabletten in de handel waarbij een dier meerdere dagen achter elkaar iets in moet nemen. Er bestaan ook tabletten waarbij u in één keer klaar bent. Let wel op dat bij een wormbesmetting de kuur altijd na 2-3 weken herhaald moet worden. Het wormmiddel doodt alleen de volwassen dieren. Na 2 weken is de cyclus van de larfjes die nog in het lichaam zitten opnieuw rond en moet de kuur herhaald worden. Het is verstandig om een wormpil met een klein beetje voeding toe te dienen, omdat sommige dieren misselijk kunnen worden. Voorbeelden van wormtabletten zijn: Drontal, Milbemax, Flubenol, Panacur, Beaphar. De meeste tabletten zijn smakelijk gemaakt om de opname te vergroten.

Drankjes:

Een vloeibaar wormmiddel (oftewel suspensie) is in sommige gevallen makkelijk toe te dienen. Dieren hebben vaak minder snel door dat er iets door hun eten zit. Voorbeelden van vloeibare ontworming zijn: Drontal pup en Excil.

Pipetten:

Dit is een goed alternatief voor dieren die moeilijk te pillen zijn of snel last hebben van hun maag en/of darmen. Het ontwormmiddel wordt opgenomen via de huid en komt zo in de bloedbaan terecht. Belangrijk is dat je het pipetje leegknijpt op een bloot stukje huid. Als de vloeistof in de haren verdwijnt dan kan het zijn dat je onderdoseert. Voorbeelden van ontwormingsmiddelen in pipetvorm zijn: Stronghold, Advocate en Profender. Sommige pipetten werken ook tegen vlooien, hartworm, schurft of oormijt.

Injecties:

Er bestaat ook een injectie om te ontwormen. Een voorbeeld van ontworming per injectie is Droncit.

Er zijn veel huis- tuin- en keukenmiddeltjes op de markt. Sommige middelen werken misschien wel, maar sommige ook totaal niet. (Ik ben van mening dat veel middeltjes of achterhaald zijn, of fabeltjes zijn). Een voorbeeld hiervan is "wonderolie".

Wat zijn de bijwerkingen van wormmiddelen?

Sommige dieren zijn overgevoelig voor wormmiddelen. Dit ligt vaak aan de werkzame stof. Er zijn verschillende soorten werkzame stoffen, dus het is verstandig om dan de volgende keer een andere te proberen. Een overgevoeligheidsreactie kan op verschillende manieren tot uiting komen: Braken, kwijlen, diarree, (plaatselijke) huidirritaties, jeuk, traagheid, opwinding, etc. In hele uitzonderlijke gevallen zou een hond in shock kunnen raken. Ga dan snel naar uw dierenarts. Deze zal uw huisdier dan mogelijk een injectie of een infuus geven.

Nog enkele wetenswaardigheden over ontwormen

  • Sommige middelen werken alleen tegen de spoelworm. Belangrijk is om volwassen dieren ook altijd tegen de lintworm te behandelen. Het heeft de voorkeur om een breedspectrum wormmiddel van een dierenarts te gebruiken, omdat daar meerdere wormsoorten mee worden aangepakt, het vaak in één gift klaar is en de bijwerkingen soms wat minder heftig zijn.
  • De spoelworm ziet eruit als een elastiekje of spaghetti in de ontlasting van uw hond of kat. De lintworm zie je vaak in de vorm van rijstekorreltjes (segmenten van het lijf). Deze rijstekorreltjes zitten ook vaak rond de anus van uw huisdier.
  • Als u uw hond met zijn achterwerk al zittend over de grond ziet schuren (het zogenaamde sleetje rijden), kan wijzen op een worminfectie.
  • De haakworm en zweepworm komen niet zo vaak voor.
© 2009 - 2024 Natuurlijk, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Last van wormen?Een besmetting met wormen komt vaak voor en meestal bij kinderen. Maar ook volwassenen kunnen wormen krijgen. Hoe kom je…
Hoe geef je je kat een wormpil? OntwormenHoe geef je je kat een wormpil? OntwormenKatten zijn hele eigenwijze dieren. Een kat ontwormen kan voor worstelingen zorgen. Soms is het zelfs zo erg dat als je…
Problemen met wormen in het menselijk lichaamProblemen met wormen in het menselijk lichaamWormen zijn niet het meest smakelijke gespreksonderwerp tijdens gesprekken. Toch komen wormen relatief veel voor en kunn…
Ontwormen van uw paardOntwormen van uw paardIedereen die paarden houdt heeft ermee te maken: ontwormen. Tegenwoordig moeten ontwormingsmiddelen op recept verkregen…

Vakantie, wat doet u met uw huisdier?Vakantie, wat doet u met uw huisdier?Katten, honden, knaagdieren, vogels… als u op vakantie gaat mogen ze lang niet altijd meegenomen worden naar het vakanti…
Uw hond voeden: KVVUw hond voeden: KVVTegenwoordig stappen steeds meer baasjes over op KVV. Het natuurlijk voeden van de hond begint steeds meer een gewoonte…
Bronnen en referenties
  • Kennis en ervaring dierenartsenpraktijk
Reacties

Chris, 29-08-2019
Een vraagje? Heb tabletten gekocht voor ontwormen van mijn kat.
Er zaten 2 tabletjes in.
Moet ik er gwoon 1 geven of de volgende dag of week erop de 2 e.
Zie dat nergens staan bij indicatie.
BVB dank Reactie infoteur, 06-07-2020
Ligt aan het merk. Als het goed is zit er een bijsluiter bij waarop het staat. Meestal is het eenmalig en doseren naar gewicht.

Audrey Metzemakers, 03-11-2018
Hoi! Mijn kat Tara is 2 mndn zoek geweest en stond ineens weer in mijn keuken, graatmager, kale plekken, wondjes, een teek in de nek en wormen. Wormenkuurtje gekregen. Maar nu hoestte ze laatst allemaal spoelwormen op. Weer een wormenkuurtje gekregen, na 2 weken moet ik het andere tabletje geven maar na 1 week moest ze alweer zoveel hoesten. Mag ik zon wormenkuur niet om de week geven, want ze zit lichamelijk helemaal onder de wormen denk ik door die 2 mndn te zijn weggeweest. Ik denk dat die wormenkuur om de twee weken te weinig is zo te merken. Kan dat? Reactie infoteur, 01-01-2019
Ik zou uitsluiten of er niet ook nog iets anders aan de hand is. Iedere week is wel erg vaak, zou ik niet doen. Een worm heeft een cyclus van 2 weken, dus na 2 weken is hij volwassen. Misschien ook eens een middel gebruiken tegen longworm voor de zekerheid?

Christa, 29-01-2018
Ik heb een hond met een zeer droge en gevoelige huid. Nu wil ik graag weten welk ontwormingsmiddel dan het beste is om te geven. Reactie infoteur, 10-04-2018
Ik zou niet weten wat je vraag precies is. Een middel dat de huid niet verder aantast? Ik kan geen relatie bedenken tussen deze 2, ik denk dat je gewoon alle middelen kunt gebruiken. Ik zou het dan wel oraal doen en niet via een pipet.

Angela, 12-10-2017
Ik heb een kitten van 10 weken. Ik ben deze week bij haar begonnen met een ontwormingskuur. Dit zijn tien dagen elke dag 1 tablet en de kuur moet na 2 weken herhaald worden. Wanneer moet ik met een nieuwe kuur beginnen als de eerste kuur is herhaald? Aangezien de kitten maandelijks ontwormd moet worden. Alvast bedankt. Reactie infoteur, 14-12-2017
Ik heb nog nooit van een kuur van 10 dagen gehoord. Ik vraag me ook af waarom je daarvoor zou kiezen en niet voor een kortere kuur? Hoe heet dit middel?

Hilde, 30-03-2017
Mijn hondje Beau heeft zijn tablet Milbemax niet helemaal opgegeten. Heb het door zijn droge voeding gedaan omdat hij het tablet niet anders wil. Nu vind ik nog ongeveer een vierde deel van de tablet in zijn bakje. Is dit erg? Mag ik hem dat vandaag bij zijn volgende voeding geven? Beau eet namelijk zijn portie verdeeld over 4 keer per dag. Reactie infoteur, 03-04-2017
Het is inmiddels al te laat voor mijn antwoord. Lukt het niet in iets lekkers of achterin zijn bek stoppen? Belangrijk is dat de juiste dosering gehaald wordt, het liefst in 1 gift. Het ligt een beetje aan de soort tablet of het wel of niet erg is dat er nog een kwart over is gebleven. Als voorbeeld zou je Milbemax kunnen nemen. Stel je hondje weegt 10 kilo en je hebt een tablet die je kunt geven van 5 tot 25 kg, dan is een halve tablet in principe ook al genoeg om goed te ontwormen. Maar het beste is om het advies dat de fabrikant heeft gegeven op de verpakking op te volgen.

Marjolein van Dronkelaar, 30-01-2017
Ik heb een vraag over ontwormingsmiddel bij katten. Mijn kat heeft sinds kort last van wormen nu heb ik Panacur Petpaste in huis maar die is over de datum ik dacht zonde om weg te gooien maar mijn vraag is, kan ik die pasta nog gebruiken? Of is dit schadelijk voor mijn kat want dan gaat t de prullenbak in uiteraard. Maar als t niet schadelijk is en bv de werking minder is geworden kan ik t op zich gewoon proberen. Ik hoop dat iemand mij daar antwoord op kan geven want als t kan ga ik meteen met de kuur beginnen. Reactie infoteur, 24-02-2017
Hoi Marjolein, zover ik weet is het niet schadelijk, alleen de werking wordt minder inderdaad. Je zou het op eigen risico kunnen proberen, maar of het dan nog voldoende helpt bij een besmetting is natuurlijk de vraag!

Marieke, 24-01-2017
Moet mijn binnenkat van 6 jaar ook ontwormd worden? In de dierenwinkel zeiden ze dat dit 4x per jaar moet gebeuren. Ik heb hem ontwormd toen hij op 2-jarige leeftijd bij mij kwam wonen. Toen was er niets te zien. In 4 jaar tijd heeft hij geen kuur meer gehad.
Ik zie graag uw advies. Reactie infoteur, 24-02-2017
Beste Marieke, binnenkatten kunnen zeker besmet raken met wormen. Dit doordat je via bijvoorbeeld je schoenzolen eitjes naar binnen kunt lopen. Ook vlooien kunnen wormen veroorzaken bij je kat. Of als je kat rauw vlees eet. Het advies bij binnenkatten is meestal om wel te blijven ontwormen, alleen minder vaak dan bij buitenkatten. Er bestaan ook ontwormwijzers, bijvoorbeeld van het middel Milbemax. Volgens mij staat daarin dat het verstandig is het 2x per jaar te doen.

Herman de Rooij, 18-01-2017
Mijn katten hoesten soms met de tong uit de bek en buigen naar beneden. de fokker beweert dat ik ze moet ontwormen klopt dit? Reactie infoteur, 24-02-2017
Beste Herman, het hoesten zoals u het beschrijft kan verschillende oorzaken hebben, waaronder een wormbesmetting. U kunt ook nog denken aan haarballen bijvoorbeeld. Als ze verder geen klachten hebben als benauwd of snel ademen etc. dan zou ik ook eerst beginnen met ontwormen.

Lisette Brouwers, 27-12-2016
Mijn puppie van 4 mnd kreeg van ons ontwormtabletjes van exil. nergens last van. nu heeft hij 1x een pipet van de dierenarts gekregen van stronghold omdat hij mijtjes had in zijn oortje. echter heeft hij nu last van "sproeipoep" zo dun. nu heb ik wel gelezen dat dat een bijwerking daarvan kan zijn, maar hoe lang duurt dat ongeveer meestal? Reactie infoteur, 24-02-2017
Beste Lisette, de vraag is of de sproeipoep van het middel komt of dat het puur toeval is. Ook kan het zijn dat de pup een worminfectie of andere parasieten had en daardoor last had van zijn darmen. Het mag als de pup er verder niet ziek van is en gewoon wil eten en drinken best een paar dagen duren. Goed opletten of hij niet uitdroogt, dat gebeurt bij pups sneller. Mijn antwoord heeft aardig lang op zich laten wachten, dus ik neem aan dat de sproeipoep inmiddels voorbij is ;-)

Nico, 04-11-2016
Wij hebben nu twee keer achter elkaar (binnen 4 maanden) onze Golden Retreiver ontwormd. Beide keren had ze enkele dagen daarna een constante jeuk, overal. Is dit toeval of een bekend fenomeen? Beide keren heeft de dierenarts haar een injectie gegeven om rustiger te worden. Een dag later was het dan weer weg. Nu vragen wij ons af of dat ontwormingstablet wel voor haar geschikt is, zijn er wellicht andere tabletten en of andere hondenbezitters met een soortgelijk probleem deze link ook gelegd hebben? Reactie infoteur, 14-11-2016
Misschien reageert ze allergisch op het middel. In dat geval zou het het proberen waard zijn om een middel met een andere werkzame stof te proberen. Heeft de dierenarts dat zelf niet geadviseerd? Succes!

Denise, 10-09-2016
Mijn kat heeft een spoelworminfectie. Gisteren heeft ze een wormenkuur gekregen (tablet). Hoe lang duurt het voordat de symptomen (jeuk, geïrriteerd likken en rondrennen) minder worden? Reactie infoteur, 14-11-2016
Deze symptomen heeft de kat van de wormen of van het middel? Als het van de wormen is (dat lukt me meest waarschijnlijk je vraag) dan moet het binnen enkele dagen over zijn.

Erica, 08-09-2016
Binnenkort krijg ik een kleine Britse korthaar, moet ik naar een dierenarts voor een volgende ontwormingskuur, of kan ik die in een dierenzaak kopen? Wat vinden jullie van die pipetjes via de huid, is dat goed? Reactie infoteur, 14-11-2016
In principe maakt het niet uit waar je ontworming koopt, als het maar goed werkt tegen spoelwormen. Op sommige middelen reageren dieren met bijwerkingen, maar dat verschilt per dier en is niet vooraf te voorspellen. Pipetten in de nek zijn prima middelen, mits je het goed aanbrengt op een bloot stukje huid in de nek en de kat het er niet af kan likken.

Wilma, 06-08-2016
Mijn kat heeft vlooien en wormen hoeveel dagen moet ik hem de wormen tablet geven? Reactie infoteur, 14-11-2016
Dat ligt aan het middel dat je gebruikt. De bijsluiter vertelt hoe veel dagen achter elkaar je het middel toe moet dienen. Er zijn middelen waarbij 1 tablet voldoende is. Het is wel verstandig om de kuur te herhalen na 2-3 weken.

M. de Bruin, 05-08-2016
Als mijn pups net boven de 5 kg komen, geef ik ze dan 2 tabletjes Milbemax of 1,5? Reactie infoteur, 14-11-2016
Volgens de bijsluiter zou je dan 2 tabletjes moeten geven. Om kosten te besparen zou je voor 1,5 tablet kunnen gaan. Maar met ontworming kun je niet snel te veel geven.

Aerts Carine, 18-02-2016
Mijn kat heeft wormen die je gewoon achteraan ziet kruipen. Ik heb catmint en drontal gegeven maar weet niet of dit het goede produkt is en hoe dikwijls ik dit moet herhalen. Kunnen jullie mij advies geven? Reactie infoteur, 04-03-2016
Beide middelen zijn prima middelen om mee te ontwormen. Na de behandeling kunnen de wormen eruit komen, maar dit hoeft niet. Het is verstandig bij een infectie de behandeling te herhalen over 2 of 3 weken. Daarna is het advies om het 4x per jaar preventief bij te houden. In ieder geval bij buitenkanten die jagen is dit erg belangrijk.

Nicolet, 25-11-2015
Ik heb mijn 2 kittens van 8 maanden beophar pillen gegeven. Vrijwel een uur later had de 1 alles overgegeven en de ander aan diarree ongelukjes. Hebben ze nu de wormenkuur wel binnen gehad of moet ik het toch nog binnenkort (een ander merk dan) nog eens overdoen? Reactie infoteur, 26-12-2015
Volgens mij is het niet goed genoeg geweest als ze het er na een half uur tot uur weer uitgooien. U zou even contact kunnen zoeken met de verkoper of met de leverancier Beaphar voor de zekerheid. Overdosering kan namelijk ook weer gevaarlijk zijn bij sommige middelen.

Francis, 21-11-2015
Om te kijken of je huisdier wormen heeft kun je ook een test laten doen op de ontlasting.
De leefwijze (bijv. binnen- of buitenkat) is gemiddeld genomen namelijk ook van invloed op de hoeveelheid aanwezige wormen.
Als de test positief uitvalt kun je alsnog een kuur toedienen… Reactie infoteur, 21-11-2015
Klopt inderdaad. Met een ontlastingonderzoek zie je ook precies welke wormsoort aanwezig is en gericht behandelen. Bij paarden wordt dit al veelvuldig toegepast ivm een resistentie probleem.

Kelly, 31-08-2015
Ik heb een kitten uit het asiel in huis gehaald. Bleek dat de kitten een giardia besmetting had waarvoor ik nog een 5 tal dagen panacur moest geven en ze zou er dan geen last meer van hebben. Ik had hier nog nooit van gehoord, dacht dus gewoon aan diarree. Nu zijn we 6 weken verder en al 3 x naar de dierenarts geweest, blijkt dat ze nog steeds giardia heeft en coccidia!
Al voor de 2de keer aan het behandelen met panacur en mijn andere kat is nu ook besmet vrees ik. Beide aan de panacur dus. Maar is dit normaal dat ze nu beide nog meer kakjes doen met nog ergere diarree? Ligt dit aan de panacur? Kan iemand me advies geven aub want ik ben bijna ten einde raad… Kelly Reactie infoteur, 04-09-2015
Beste Kelly,

Echt lastig, 2 parasieten tegelijkertijd! Medicatie is natuurlijk erg belangrijk, maar daarnaast is hygiëne ook super belangrijk. Het is namelijk erg besmettelijk (ook voor mensen) en daarom moet je alles goed schoonmaken en ontsmetten (ligplekken, handen, kattenbakken dagelijks, etc). Het gebeurt vaker dat ze er niet in 1 x vanaf zijn, dus goed doorzetten. Door de parasieten zijn de darmen erg geïrriteerd, verstandig is om dan tijdelijk licht verteerbare voeding te geven, verspreid over meerdere keren per dag. Zo ontlast je de darmen een beetje. Misschien kun je eens overwegen om er Canikur Pro bij te geven, dit is een soort Yakult voor honden, het zorgt ervoor dat de goede bacteriën weer de overhand krijgen in de darmen. En zorg ervoor dat ze niet uitdrogen, dat is natuurlijk erg belangrijk. Even goed doorzetten, dan krijg je dit probleem wel onder controle!

D. L. J. Meyer, 10-07-2015
Mijn kat is al vrij lange tijd een maand of 4 à 5 van de achterkant van het lijf zo mager geworden, als hij zeg maar ademt, tenminste ik weet het niet zeker, maar dat het met inademen intrekt en dan weer terug, dus ik wou u vragen of u daar misschien een antwoord op hebt? b.v.d Danny M, Reactie infoteur, 14-07-2015
Beste Danny, dit lijkt me een gevalletje onderzoek laten doen door de dierenarts. Ik weet niet wat de leeftijd van uw kat is? Het lijkt me verstandig naar het hart en de longen te laten luisteren (i.v.m. mogelijke benauwdheid) en misschien een bloedonderzoek te laten doen om de functies van in ieder geval zijn nieren en schildklier te laten testen (i.v.m. afvallen/mager worden). De dierenarts zal u ook vragen naar het eet- en drinkgedrag en plassen/poepen. Hoe ziet de vacht eruit en hoe is het uithoudingsvermogen? Allemaal belangrijke vragen die je jezelf vast kunt stellen voordat je naar de dierenarts gaat, des te sneller weet de arts wat er aan de hand is met uw kat. Succes! Mvg

Britt, 27-06-2015
Heb onze 2 kittens ontwormt en nu zie ik de wormen een dag later in de ontlasting. Is dit een goed teken? Betekend dit dat de kuur heeft gewerkt? Reactie infoteur, 14-07-2015
Beste Britt,

Dit betekent inderdaad dat de kuur heeft gewerkt en de wormen er nu (dood of levend) uitkomen. Belangrijk is dat je de kuur over 2 tot 3 weken weer herhaalt, omdat er duidelijk een besmetting was!

Jannettte Eijk, 07-11-2014
Hallo meneer/ mevrouw,

Ik heb mijn hond 2 weken geleden ontwormd. Nu denk ik omdat hij elke dag weer sleetje rijdt, dat hij toch nog last heeft van wormen. Kan ik hem nogmaals de tabletten geven? (ontwormd met Milbemax, Spike weegt 6,7 kg.)

Met vriendelijke groeten,
Jannette Eijk- van de Bunt Reactie infoteur, 09-11-2014
Ja, zeker kan het nogmaals gegeven worden. Het advies is ook om honden die wormen hebben 2 x achter elkaar te ontwormen met 2-3 weken tussentijd. Dit omdat de eitjes en larven die niet aangepakt zijn bij de vorige ontworming nu weer volwassen zijn geworden.
Mocht dit niet werken, dan is het misschien een goed idee om eens naar de anaalklieren te laten kijken. Als deze irriteren gaan honden ook sleetje rijden.

Conny, 22-08-2014
Goedendag,

Ik heb een collie die mdr1-- is Getest.
We zijn met haar op vakantie geweest en nu wil ik haar preventief tegen hartworm ontwormen
Tot nu toe lijkt alleen de Panacur veilig.
Ik kan echter nergens de dosering vinden bij harworm.
Wie heeft hier ervaring mee?

Conny Reactie infoteur, 11-09-2014
Beste Conny,

Het is inmiddels al even geleden dat u deze vraag heeft geplaatst. Voor zover ik weet werkt Panacur niet tegen hartworm. Milbemax en Stronghold bijvoorbeeld wel.

Mvg

Kitten, 03-07-2014
Hallo,

Ik zou weleens willen weten hoe dat dan in de natuur gaat met kittens. Wie ontwormd ze dan? Ik heb momenteel zelf een nest van twee kittens en ik zal ze ontwormen maar moeder komt niet buiten en eet ook geen muis. Wel kuikens en vers vlees.

Gr. Kitten Reactie infoteur, 18-07-2014
In de natuur worden ze niet ontwormd natuurlijk. Sommige dieren weten wel hoe ze van wormen en andere parasieten af kunnen komen, bijvoorbeeld door bepaalde planten te eten etc. In de natuur vinden de dieren vaak een evenwicht tussen de wormen en hun lichaam. Een paar wormen is niet zo'n groot probleem, maar als het er veel worden, dan wel. Dan kunnen ze ziek worden. Veel katten die in de natuur leven zien er qua vacht en conditie en ogen, oren, etc ook niet zo florissant uit. Ze zullen echt wel ongemakken hebben, ook van vlooien en teken. Ik denk dat er maar weinig katten in de natuur zo oud worden als huiskatten waar goed voor wordt gezorgd. De wormbesmetting bij huiskatten moet niet alleen onder controle gehouden voor de gezondheid van het dier, maar ook voor de gezondheid van ons mensen. Vooral kinderen zijn erg vatbaar voor worminfecties. Dit is de reden waarom de overheid het advies geeft om 4 x per jaar te ontwormen als onderhoud.

Roos, 11-12-2013
Top! Hier heb ik echt wat aan gehad. Dankjewel :) Reactie infoteur, 17-12-2013
Bedankt voor deze leuke reactie!

Jasmin, 14-05-2013
Ik heb een nieuwe kitten gekregen en we hadden ontworm tabletten. Maar van mijn moeder moest ik even gaan kijken om alles goed zeker te weten.

Maar goed ook dat ik deze website zag. Anders wist ik er niet zo veel meer over.

Dankjewel voor jullie hulp :).
Gr
Jasmin Reactie infoteur, 16-05-2013
Beste Jasmin,

Ik ben blij te horen dat ik heb kunnen bijdragen aan antwoorden op je vragen! Heel veel succes en plezier met je kitten!

Coveliers Peggy, 28-04-2013
Vraag: ik heb profender tabletten gekregen om mijn hond te ontwormen, hij is middel groot en twee en een half jaar oud, hoe en wanneer moet ik die geven. 's morgens, middags, avond, voor, na, tijdens het eten. Zou het graag van je horen. Reactie infoteur, 29-04-2013
Het moment waarop u deze tabletten geeft maakt eigenlijk niet uit. Ik zou voor de ochtend kiezen omdat u dan de hele dag de hond nog in de gaten kunt houden. Ik zou ze ingeven met een klein beetje eten, zodat hij niet zo zwaar op de maag valt (tenzij op de verpakking uitdrukkelijk staat dat het op nuchtere maag moet natuurlijk). De assistente van de dierenartsenpraktijk had u dit eigenlijk uit moeten leggen. Let goed op dat u de juiste dosering geeft!

Denise Netten, 30-03-2012
Vraag: ik heb sinds vijf dagen een pup van 6 maanden uit een kennel. Hij heeft vijf dagen geleden van de verkoper een middel tegen wormen gekregen, echter zijn deze nog steeds op zijn ontlasting aanwezig. Hoe lang duurt het voordat de ontworming effect heeft? En is het aan te raden nu nóg een ontwormingsmiddel te geven? Ik hoor het heel graag! Reactie infoteur, 03-04-2012
De ontworming werkt eigenlijk vrijwel direct. Normaal gesproken komen na 1 of 2 dagen de wormen eruit. Als het er na 5 dagen nog steeds uitkomt, dan zal dit hondje er waarschijnlijk erg veel bij zich hebben gehad. Belangrijk is dat de ontworming in ieder geval na 2 weken weer wordt herhaald. MIsschien zelfs eerder door de grote besmetting. Hopelijk heeft het geen effect op de gezondheid. Hij zal wel diarree hebben. Pak het in ieder geval grondig aan, zodat hij/zij er en niet te ziek van wordt en geen groeiachterstand of andere vervelende effecten krijgt door de besmetting.
Het is ook belangrijk om een goed werkend middel te gebruiken. Op deze leeftijd hebben de meeste honden last van de spoelworm, dit is een soort spaghetti/elastiekjes. En ontworm goed naar het gewicht, dus niet te weinig!

Natuurlijk (19 artikelen)
Laatste update: 23-03-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.