Chocolade dodelijk voor hond!

Chocolade dodelijk voor hond! Dat chocolade heerlijk is en er veel mensen dol op zijn is algemeen bekend. Maar wist je dat chocolade zeer gevaarlijk is voor honden? Bij een geringe hoeveelheid is er zelfs al een kans op overlijden. De hond kan chocolade immers niet verwerken. Om je te waarschuwen voor de gevaren van het eten van chocolade en cacaopoeder door de hond heb ik de gevaren verder uitgelicht.

Wat maakt chocolade zo giftig voor de hond?

In de cacaoboondoppen zit de giftige stof Theobromine. Theobromine is giftig voor honden. In pure chocolade zit de hoogste dosering, maar ook in melkchocolade of chocolade poeder voor in de melk zit deze stof verwerkt. Eigenlijk in alle producten die met chocolade te maken hebben. De hond kan dit niet verwerken en vergiftigt zichzelf na het eten van, de voor hem, maximale dosis. Het zet zich vast in de nieren en de lever van de hond en dit zorgt snel voor acute vergiftiging.

De lever en de nieren krijgen hierdoor een flinke klap te verwerken en de vergiftiging kan zorgen voor een acute hartstilstand. Vaak gebeurt dit niet direct na het innemen van chocolade doch binnen een bepaalde tijd erna. Soms kan de hond nog 48 uur last hebben van klachten voordat hij alsnog bezwijkt onder de vergiftiging. Andere honden worden enkel wat ziek.

Hoeveel chocolade kan een hond verdragen?

Eigenlijk is hier het antwoord: helemaal geen. Wanneer de hond chocolade steelt, moet jij als eigenaar hem hiervoor tegen zichzelf beschermen en direct maatregelen nemen wanneer het hem is gelukt om chocolade te eten.

Mits je hond geen chocoladeallergie heeft (dan is 10 gram al fataal) kun je de onderstaande tabel gebruiken. Het heeft te maken met het gewicht van de hond en het soort chocolade. In chocolade zit theobromine en de concentraties van theobromine variëert met het soort chocolade.

gewicht hondmelkchocoladepure chocoladehoeveelheid theobromine
4.5 kg227gr28 gr400 mg
9 kg453gr70gr900 mg
14 kg907gr92gr1300 mg
18 kg1100gr127gr1800 mg
23 kg1300gr156gr2250 mg
27 kg198gr198gr2700mg
32 kg2200gr240gr2400 mg
Bron: hondenvrienden.be

Hier zou je je aan kunnen houden, maar weet op voorhand dat je pas weet of je hond een allergie heeft op het moment dat hij het gegeten heeft. En het dus misschien al te laat is om nog iets aan de chocolade vergiftiging te doen.

De symptomen van een hond met een chocoladevergiftiging

 • De hond wordt misselijk
 • De hond wordt rusteloos
 • De hartslag van de hond wordt verhoogd
 • De hond wordt zenuwachtig
 • De hond kan gaan trillen
 • De hond kan overmatig gaan hijgen
 • De hond kan diaree krijgen
 • De hond kan zijn urine niet meer ophouden
 • De hond vertoont stijfheid in zijn lopen

Deze symptomen kunnen al optreden vlak na het eten van chocolade, maar kunnen ook pas later tot 48 uur waarneembaar worden. Wanneer er hartritmestoornissen voorkomen is er vaak nog maar weinig aan te doen en zal de hond hoogstwaarschijnlijk binnen 18 uur overlijden.

Wat doen als ik mijn hond chocolade heb zien eten?

Je kan nog het een en ander doen om de chocolade uit de hond zijn lichaam te krijgen voordat het de lever en de nieren heeft bereikt. Soms werken deze bestrijdingen, maar helaas niet altijd.
 • Probeer de hond thuis al te laten braken. Dit kan door zout achter op de tong te strooien.
 • Geef de hond actieve kool, zoals bijvoorbeeld Norit.
 • Ga naar de dierenarts en laat zijn maag leeghalen d.m.v. spoeling, mochten de vorige dingen niet hebben geholpen.
 • Wanneer dit niet helpt zal de dierenarts beslissen of het zinvol is de hond nog 78 uur in de kliniek te houden en elke 4 uur een maagspoeling te geven. (Dit kan enkel wanneer er nog geen hartritmestoornissen zijn waar te nemen.)

Tot slot

Probeer er alles aan te doen om je hond uit de buurt van chocolade te houden. Wanneer de hond per ongeluk toch chocolade heeft kunnen eten, raadpleeg dan liefst zo snel mogelijk de dierenarts en laat de hond vast braken. Hiermee kan zeer veel ellende voorkomen worden.
© 2010 - 2024 Steffie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hond en chocoladeJe hebt een hond, en hij heeft chocolade gehad. In hoeverre kan dit kwaad? Wanneer moet ik een dierenarts waarschuwen? L…
Help! Mijn hond heeft chocolade gegeten - Tips & tricksHelp! Mijn hond heeft chocolade gegeten - Tips & tricksHet kan natuurlijk gebeuren dat je hond per ongeluk chocolade gegeten heeft. Er liggen bijvoorbeeld chocolade paaseitjes…
Huisdieren in december: Honden kunnen niet tegen chocoladeHuisdieren in december: Honden kunnen niet tegen chocoladeHuisdieren hebben het in december zwaar. Ze worden geconfronteerd met vuurwerk en met veel eten. Omdat zo de decembermaa…
Ui is levensgevaarlijk voor je hondUi is levensgevaarlijk voor je hondWaarschijnlijk heb je wel eens gehoord chocolade giftig is voor je hond. Maar wist je ook dat je hond ook vergiftiging o…

De Bengaalse katDe Bengaalse katEen klein tijgertje lijkt het wel, zo'n bengaalse kat. Maar wat voor katten zijn het eigenlijk en wat valt er over het r…
De Doggyride: HondenfietskarDe Doggyride: HondenfietskarDe meeste hondenbezitters hebben er al wel eens van gehoord. De Doggyride. Deze multifunctionele hondenfietskar kan door…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: 825545, Pixabay
 • Dierenarts
 • Ondenforum
 • Bron tabel hondenforum.be
 • Onze lieve Jade die er helaas niet meer mag zijn na het eten van chocoladepoeder
Reactie

Lies, 25-06-2011
Al wekenlang verkoopt Lidl hondensnoepbrokken van Orlando waar 10% cacao in zit! Ik heb tegen een medewerker gezegd dat dat slecht is, maar het wordt nog steeds verkocht. Is er dan helemaal geen controle op dierenvoeding? Zo ja, waar kun je dit melden? Reactie infoteur, 11-08-2011
Geen idee waar je het kan melden maar je hebt groot gelijk! Ook ik erger me er steeds weer aan.

Steffie (51 artikelen)
Gepubliceerd: 14-06-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.