Hondenras: Heidewachtel

De Heidewachtel stamt af van de Spioen. De Spioen was een klein formaat jachthond die ook als erfhond werd gebruikt. Heden ten daags wordt de Heidewachtel nog steeds veel gezien op jachttrainingen. Deze hond beleefd dan ook veel plezier in het apporteren en werken voor de baas. Het zijn middelgrote honden met een vacht die makkelijk te onderhouden is.

Geschiedenis van de Heidewachtel

De Heidewachtel is een afstamming van de Spioen. Dit is een bruinbonte langharige kleine jachthond die sinds de middeleeuwen al voorkwam in West-Europa. De Spioen werd ook wel vogelhond genoemd, dit omdat deze honden gebruikt werden voor de jacht op gevogelte. De boswachter Edmund Löns trof in de vorige eeuw op het grensgebied tussen Nederland en Duitsland een afstammeling van de Spioen. Er werden verschillende foklijnen samen gevoegd waar uiteindelijk de Heidewachtel uit kwam. Edmund Loins, een Westfaalse jachtopziener, heeft het ras leven ingeblazen en richtte in 1912 een club op om dit ras te verbeteren tot veelzijdige gebruikshond. Al in 1915 werd het eerste nestje Heidewachtels in Nederland gefokt.

Uiterlijk

De heidewachtel is een middelgrote staande hond. Zijn lichaam en rug zijn erg sterk. Hij is gebouwd voor de jacht, maar straalt toch elegantie uit. De oren van een Heidewachtel zijn hoog aangezet en hangen. Zijn staart wordt in actie lichtgebogen gedragen, maar mag geen krulvorm hebben. Dit hondenras heeft goed gesloten oogleden en de pupil wordt het liefst bruin gezien. De schofthoogte van een reu ligt tussen de 50 á 56cm en die van een teef tussen de 48 á 54cm. Het gewicht van de Heidewachtel ligt rond de 15kg.

Vacht

De Heidewachtel heeft een volle, gladde, half lange vacht. De beharing aan de achterkant van de benen, staart en oren zijn iets langer dan op de rest van het lichaam. Zijn kleur is bruin wit en dit mag voorkomen als bont(platen) en schimmel(gevlekt). De vacht van deze hond hoeft in principe maar eens in de twee weken geborsteld te worden en dit ras hoeft absoluut niet vaak naar de hondentrimmer.

Karakter

  • intelligent
  • leergierig
  • vrolijk
  • ondernemend
  • aanhankelijk
  • gevoelig
  • betrouwbaar

Training

De Heidewachtel is dankzij zijn oorsprong een perfecte hond om jachttrainingen mee te gaan volgen. Hij apporteert graag, werkt graag en is niet bang om nat te worden. Zijn aaneengesloten vacht zorgt er ook voor dat hij geen tot weinig last heeft van het water en de kou. Als de hond buiten genoeg training krijgt of lange wandelingen waarmee hij zijn energie kwijt kan dan zal de Heidewachtel in huis een rustige hond zijn. Ze zullen vrij consequent opgevoed moeten worden want als nee niet altijd nee is dan kunnen ze een loopje met u gaan nemen. De heidewachtel hecht zich aan een gezin en is over het algemeen niet waaks. Buitenom jachttraining is de Heidewachtel ook geschikt voor andere hondensporten zoals behendigheid of fly-ball.
© 2009 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De HeidewachtelDe Heidewachtel, ook wel Kleine Munsterlander genoemd, is een veelzijdige hond, zowel geschikt voor de jacht als voor ge…
De Friese StabijDe Friese StabijDe Friese Stabij is een gezellige jachthond, die bij voldoende beweging ook prima in huis kan leven. Een goed opgevoede…
De NewfoundlanderDe NewfoundlanderDe Newfoundlander is een grote hond met veel haar, hij wordt wel eens vergeleken met een beer.Het is een sociale,vriende…

Perzische katten en de risicofactorenPerzische katten en de risicofactorenPerzische kat met de platte snuit en lange haren zijn voor de een oogverblindend mooi en voor de ander helemaal niet. Er…
Loopsheid bij de hondLoopsheid, elk teefje krijgt er in principe mee te maken. Het is heel natuurlijk en nodig voor het dekken. Als u niet wi…
Bronnen en referenties
  • http://www.loenerhof.com/
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 14-06-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.