Hondenras: de Maltezer
De Maltezer is de laatste tijd een erg populair ras. De Maltezers worden ook wel eens Malthezer Leeuwtje genoemd, maar dit is van tijd tot tijd verzonnen door de mens. Er worden helaas veel 'nep' Maltezers verkocht, deze zijn vaak gekruist met andere honden en worden te koop gezet onder de naam Maltezer of zelfs mini-maltezer(deze zijn gewoon te klein gefokt). Voor het aanschaffen van een Maltezer kunt u dus het best naar een rasvereniging of een erkende fokker.
Geschiedenis van de Maltezer
De geschiedenis van de Maltezer gaat terug naar ongeveer 900 jaar voor Christus. De Maltezer komt van het eiland Melita en is ontstaan uit een aantal inheemse rassen. De Maltezer is de stamouder van een aantal hondenrassen:
- Skye-terriër
- Yorkshire-terriër
- Leeuwhondje
- Bichon-frisé
- Havenezer
De Maltezer is vaak geschilderd als schoothondje bij rijke dames. In die tijd werden Maltezers in een kooi gehouden, ze kregen weinig voedsel waardoor men dacht dat hij kleiner zou blijven. In 1860 werd de eerste Maltezer tentoongesteld in Engeland. Destijds werd er 1000 pond voor gevraagt, wat een heel groot bedrag wasin die tijd. In 1890 waren de Maltezers voor het eerst in Nederland te bezichtigen op een tentoonstelling.
Karakter
Maltezers zijn:
- bescheiden
- vrolijk
- nieuwsgierig
- vriendelijk
- Kan waaks zijn
- zeer intelligent
- ze passen zich goed aan bij nieuwe situaties
- kan onvermoeibaar spelen
Uiterlijk
- snuit - niet te lang en smal uitlopend
- neus - Kort, zwart en heeft een duidelijke stop
- ogen - donker en groot
- oren - Hoog aangezet
- staart - kort, zeer lang behaard en loopt gekruld over de rug
- kleur - wit, de oren mogen evt een beige tint hebben
De schouderhoogte van de Maltezer is ongeveer 20 á 25 centimeter, het gewicht zal tussen de 2 a 4 kilo liggen. De vacht moet zijdeachtig en steil zijn. Ze hebben wel een ondervacht maar deze is ook zijdeachtig en valt tussen de lange haren door. De Maltezer verhaart ook net zoals alle honden dat doen. Echter doordat het haar zeer lang kan worden neemt de groei en rustfase van de haar veel tijd in beslag waardoor de maltezer nauwelijks verhaart. Ze zijn dan ook zeer geschikt voor mensen met allergie als het een raszuivere maltezer is.
De vacht
Het haar van de maltezer kan erg lang doorgroeien voor deze uit zal vallen, hierdoor is de maltezer erg geschikt voor mensen met allergie. Ze laten namelijk bijna geen schilfers los die normaal mee komen met losse haren. De maltezer heeft zijde-achtig haar en er zijn verschillende keuzes qua model:
- lang laten - show maltezers lopen vaak met ingebonden haar zodat de vacht niet beschadigt word. U kunt er ook voor kiezen de vacht gelijk te laten knippen tot de grond
- puppyknip - met een speciale schaar kunnen trimmers een mooie puppyknip bij een maltezer creeëren, de lengte zit hierbij vaak tussen een lange vacht en geschoren vacht in
- scheren - hier zijn alsnog verschillende lengtes voor, als de maltezer erg onder de klitten zit word er vaak aanbevolen de hond te scheren omdat de klitten er soms bijna niet uit te krijgen zijn. De kop kan hierbij langer gelaten worden waardoor hij/zij toch een leuke uitstraling blijft behouden.
Onthou wel dat welk model u ook kiest u toch de maltezer af en toe zult moeten borstelen. Ookal doet u het eens per week, dan kunnen de klitten nooit heel erg worden.
Tips
- Laat u Maltezer nooit alleen in de auto achter, de Maltezer is namelijk erg populair bij handelaren in binnen- en buitenland.
- Koop een Maltezer nooit in een opwelling. Overweeg altijd eerst goed de voor- en nadelen
- Als u een maltezer in de zomer kort laat scheren hou er dan rekening mee dat zijn huid ook kan verbranden.
- Mini-maltezers bestaan niet, dit is een pure fokfout
Reactie
Wil, 07-03-2016
Ik sta op het punt om een maltezer hondje van 9 jaar te halen in het dierenasiel omdat zijn vrouwtje overleden is. Ik heb ze al gezien en is erg leuk. Mijn vraag is of zo'n hondje soms 4 uur alleen thuis kan zijn samen met een kat. Ze kunnen allebei met honden en katten overweg. Het is niet dikwijls dat ze alleen moet zijn, een enkele keer.
Reactie infoteur, 08-03-2016
Dit kun je het beste navragen aan het asiel. Of een hond alleen kan zijn ligt namelijk niet aan het ras, maar aan de opvoeding. Het kan zijn dat u het hondje nog zou kunnen leren alleen te blijven, maar als hij dat nooit heeft geleerd zal het op zijn leeftijd heel lastig kunnen zijn.