Speeltjes voor de kat

Speeltjes voor de kat De kat blijft tot op hoge leeftijd speels, maar de ene kat is nu eenmaal van nature wat speelser als de andere. Dat neemt niet weg dat er genoeg speeltjes voor de kat zijn waar hij of zij hoe dan ook op zal reageren. De ervaring met de perzische leefgemeenschap spreekt hier boeldelen over.

Kosten

Als eerste, speeltjes voor de kat hoeven helemaal niet duur te zijn, maar varieer wel. Een kat zal er meer mee doen het een nieuw(er) karakter heeft. Een opsomming van speeltjes die te koop zijn of zelf te maken zijn.

  • Een klein fel gekleurd lampje met een scherp lichtbundeltje. Deze zijn te koop als een soort knijpkatachtig pakketje of met een batterij, in de vorm van een muis, konijn, kat of hond. Beweeg het over de vloer of laag over de muur en de kat gaat er achteraan. Het gemak voor de baas zit ‘m in het feit dat dit vanuit de luie stoel gedaan kan worden.
  • Een balletje met een rammeltje erin. De balletjes zijn er in allerlei kleuren en meestal van wat zachter kunststof of stof. Rol het balletje over de vloer en de kat gaat er achteraan. Nadeel is dat de baas er achteraan moet, de kat zal niet snel het balletje terugbrengen, maar hooguit met het pootje er tegenaan tikken.
  • Een balletje met een lampje erin. Is altijd op batterijen en zijn van hard kunststof. Het lampje lijkt meerdere kleuren te hebben, maak komt door het doorzichtige kunststof.
  • De touwrol met flossen. De touwrol is er om de nagels te scherpen en de rol zal tijdens het nagels scherpen bewegen. Dit daagt de kat uit, maar de ervaring leert dat hij of zij hier snel op uitgekeken is. Alleen als de baas er zelf actief mee rolt trekt het de aandacht van de kat meer.
  • Veertjes op een stokje. De veertjes zijn felgekleurd en bewegen als de baas het stokje in de hand neemt en de veertjes meebewegen. Je ziet de stokje vaak op kattenshows, omdat m.n. jonge katten hierop reageren en voor de show mooie foto’s maakt en de katten er nog aandoenlijker uitzien (om te verkopen!).
  • Een potje met bewegend water en lampjes kan de kat zowat bijna hypnotiseren. Ze vinden het erg interessant als er water beweegt en het licht maakt het nog mooier. Een visje is helemaal leuk, alleen wel een bovenkantje op de kom. Anders is het visje zo weg. Helaas zal de kat hier niet zelf niet veel door bewegen, maar leuk vinden ze het zeker.
  • Zachte kleine stoffen diertjes. Zeker jonge katten pompen met de pootjes, zoals ze normaal bij de moeder zouden doen om aan de melk te komen, en vinden dit prettig. Het beweegt niet heel erg, maar ze vinden het vaak wel prettig om zich er even mee bezig te houden.
  • Balletjes aan elastiek als er bijvoorbeeld een krabpaal in de huiskamer staat. Deze balletjes zijn meestal van stof en omdat de nageltjes van de kat er lijken in te blijven hangen (kan geen kwaad), beweegt het balletje aan het elastiek enorm als de kat er tegenaan tikt. Loopt de kat lekker in de tuin rond, dan kan je ook aan een boompje iets dergelijks gehangen worden.

Overig

Kijk bij het kopen van speelgoed voor de kat altijd naar de grootte en het materiaal. De kat mag zich er uiteraard niet aan verwonden en zaken die er snel afgetrokken kunnen worden, kunnen kwaad doen bij de kat. Verder zal een kat, als een speeltje iets te groot is, het mogelijk naast zich neerleggen. Maar overall kan gesteld worden dat katten bewegende voorwerpen erg leuk vinden. Kijk zelf hoe actief je met je kat wil zijn of niet, in de speciaalzaak is er voor ieder wat wils.
© 2008 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De kat: van bevruchting tot bevallingDe kat: van bevruchting tot bevallingKittens worden bijna door iedereen leuk gevonden. Is het niet specifiek het jonge katje, dan toch zeker het jonge dier i…
Wat je moet weten over de katWat je moet weten over de katAls je van plan bent om een katje te kopen of uit het asiel te halen, zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet hou…
De aanschaf van een kittenDe aanschaf van een kittenEen huisdier is een waardevolle toevoeging aan ieder huishouden. Liefde, verzorging en aandacht betalen zich terug in ge…
Opvoeding puppies en kittensOpvoeding puppies en kittensJonge dieren zijn bijna per definitie leuk, maar het blijkt dat we relatief weinig weten over de opvoeding van het jonge…

Wat een slimme hond! Waarom is een hond intelligent?Wat een slimme hond! Waarom is een hond intelligent?Honden zijn een stuk intelligenter geworden vergeleken vroeger. Wanneer baasjes tegen hun viervoeter een aai over hun bo…
Alles over anaalklieren van de hondAlles over anaalklieren van de hondAnaalklieren zijn 2 kleine kliertjes rondom de anus met daarin een stinkende vloeistof. Maar waarvoor dienen deze kliert…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen kat - Annastaal

Reageer op het artikel "Speeltjes voor de kat"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 26-10-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!