Alles over anaalklieren van de hond

Alles over anaalklieren van de hond Anaalklieren zijn 2 kleine kliertjes rondom de anus met daarin een stinkende vloeistof. Maar waarvoor dienen deze kliertjes? En wat moet u doen als deze kliertjes verstopt zitten of zelfs ontstoken raken? In dit artikel wordt antwoord gegeven op de meest voorkomende vragen en problemen rondom anaalklieren bij de hond.

Wat zijn anaalklieren?

De anaalklieren van de hond zitten onder de staart, bij de anus. Het zijn 2 zakjes waarin een vloeibare substantie wordt aangemaakt die met een buisje naar buiten toe wordt afgevoerd.

De functie van de anaalklieren

Anaalklieren hebben de functie van geurverspreiding. Zo laten honden elkaar merken wie er op een bepaalde plek geweest is. Bij het ontlasten wordt een druppeltje anaalklier-vocht op de drol gelegd. Dominante honden zoeken vaak een zo hoog mogelijke plek (bijvoorbeeld een molshoop) om hun drol neer te leggen. In hun ogen zijn zij dan erg belangrijk en willen dit aan iedereen laten weten. Dit terrein is van mij! Er zijn honden die het presteren om op hun voorpoten te gaan staan en zo een zo hoog mogelijke positie te vergaren om hun ontlasting te deponeren. Vaak wordt er daarna ook nog heftig met de poten over de grond gekrabt. Ook dit is geur markering, dat door middel van klieren tussen de tenen gebeurt. Als een hond in een angstige situatie terecht komt, wil het nog wel eens voorkomen dat hij door de schrik zelf zijn anaalklieren leegt.

Verstopte of ontstoken anaalklieren

De anaalklieren kunnen verstopt gaan zitten of zelfs ontstoken raken. De hond heeft dan veel last van jeuk en gaat daardoor veel likken rond de anus of krabben in de buurt van de anus of de rug. De hond kan ook gaan "sleetje rijden", oftewel zittend met zijn achterste over de grond schuren. Misschien piept of kreunt hij er zelfs bij. Normaal is de inhoud van de anaalklieren bruin en vloeibaar, eigenlijk een beetje olie-achtig. Als er sprake is van een ontsteking dan kan de inhoud dik, pussig of bloederig worden. Ook is de geur dan vaak erg onaangenaam. Soms treedt er een abces op, die open kan knappen. Het is natuurlijk verstandig dit voor te zijn. Voor de behandeling van ontstekingen wordt vaak antbiotica voorgeschreven door de dierenarts. Soms kan een pijnstiller/ ontstekingremmer erbij gegeven worden. Ook worden de kliertjes soms gespoeld onder een roesje.

Anaalklieren uitknijpen

Het uitknijpen van anaalklieren gebeurt vaak door de dierenarts tijdens een consult. U kunt ze echter ook zelf uitknijpen. Hiervoor kunt u het beste latex handschoenen aantrekken en een tissue paraat houden. U kunt op 2 manieren de anaalklieren zelf legen:
  1. Van buiten af: U zet 2 vingers rond de anus van de hond. U pakt met uw vingers de anaalklieren van de hond vast. Maak hierna een knijpende, trekkende beweging, totdat u merkt dat de vloeistof begint te lopen.
  2. Van binnen uit: U doet uw wijsvinger in de anus van de hond (dit kan eventueel met een beetje glijmiddel). Uw duim zet u aan de buitenkant van de anus naast de anaalklier. U pakt de anaalklier van de hond tussen uw duim en wijsvinger en maakt een knijpende en trekkende beweging, waarna de vloeistof uit de klier komt. Vervolgens draait u uw hand 180 graden en leegt de andere klier. U kunt natuurlijk ook uw duim in de anus van de hond stoppen en uw wijsvinger aan de buitenkant naast de anaalklier zetten, maar een duim is vaak wel een beetje dik en u moet dan 2 keer een vinger inbrengen.

Operatie anaalklieren

Sommige honden blijven problemen houden met hun anaalklieren. De klieren blijven bijvoorbeeld ontsteken. Dan zit er soms niks anders op dan de anaalklieren operatief te verwijderen. Deze ingreep heeft een zeker risico, omdat de anaalklieren vlakbij de kringspier van de anus zitten. Als het mis gaat, kan uw hond incontinent raken. Ook is het geen goedkope operatie, omdat er redelijk wat tijd in gaat zitten om ze netjes te verwijderen.

Voeding

Een vezelrijke voeding kan bijdragen aan het "gezond" houden van de anaalklieren. Door de vezels wordt de ontlasting wat harder en neemt bij het ontlasten dan de vloeistof uit de anaalklieren makkelijker mee naar buiten.
© 2008 - 2024 Natuurlijk, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zegt de ontlasting van een hond over zijn gezondheid?Wat zegt de ontlasting van een hond over zijn gezondheid?De ontlasting van een hond zegt iets over zijn gezondheid. Bij een gezonde hond is de ontlasting stevig en donkerbruin v…
Help, mijn hond stinktHelp, mijn hond stinktElke hond heeft wel een bepaalde geur, vooral als de hond nat is door bijvoorbeeld regen of zwemmen. Sommige mensen vind…
Abcessen bij tamme rattenAbcessen bij tamme rattenTamme ratten zijn erg gevoelig voor allerlei ziektes en kwaaltjes. Een abces is ook een veel voorkomend verschijnsel en…
Bloed bij ontlasting hond en puppy: symptomen en oorzakenBloed bij ontlasting hond en puppy: symptomen en oorzakenBloed bij ontlasting hond en pup of puppy. Voor de eigenaar van een hond kan het zien van bloed bij de ontlasting van zi…

Speeltjes voor de katSpeeltjes voor de katDe kat blijft tot op hoge leeftijd speels, maar de ene kat is nu eenmaal van nature wat speelser als de andere. Dat neem…
De raskatten Somali en AbessijnDe raskatten Somali en AbessijnDe Somali is een langharige Abessijn. De Somali en Abessijn zijn bekend om hun vacht die een ticking heeft. Dit betekent…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kaz, Pixabay
  • Kennis en ervaring dierenartsenpraktijk
Reacties

Van der Giessen, 16-06-2020
Mijn hond doet veel sleetje rijden Wat kan ik hier aan doen? Reactie infoteur, 06-07-2020
Stap 1: ontwormen
Stap 2: anaalklieren (laten) legen.

Griet, 17-01-2017
Mijn hond heeft last van haar in de anaalklieren. November 2016 voor het laatst. Heb toen antibiotica gekregen want ze waren niet rijp genoeg. Ben niet voor antibiotica, kan het niet anders?

Groetjes,
Griet Dam Reactie infoteur, 24-02-2017
Beste Griet, als het echt ontstoken is is antibiotica soms noodzakelijk. Vooral als er ook koorts bij komt kijken. Het beste is om te kijken naar manieren om het te voorkomen zodat de ontsteking wegblijft of minder vaak optreedt. In dit artikel staan een aantal tips om te proberen. Misschien heeft uw dierenarts ook nog wel advies ter voorkoming van steeds terugkerende ontstekingen. Succes, ik weet dat het soms een hele zoektocht kan zijn.

Emily, 09-09-2016
Mag een anaalklieren behandeling bij een dwergpincher van 4 maanden oud (natuurlijk door de dierenarts)?

Mvg Reactie infoteur, 14-11-2016
Het mag wel, maar de vraag is of dat op deze leeftijd al nodig is. Meestal niet namelijk. Kan het misschien zijn dat hij gewoon last van spoelwormen heeft? Dat geeft dezelfde klachten namelijk.

Alice Holemans, 17-03-2016
Onze kleine Bodeguero hondje heeft een anusinfectie. Daar ze, helaas, een gecoupeerde staart heeft is het onvermijdelijk dat ze telkens wanneer ze neerzit, op haar 'stompje' zit.
DA zegt dat dit voor de genezing niet bevorderlijk is. Zij heeft onmiddellijk een antibiotica injectie gekregen en verder tweemaal daags pilletjes.
Ze blijft echter pus afscheiden. Tweemaal daags maken wij het stompje en achterste schoon en ontsmetten wij de anus met Iso-betadine. Dagelijks worden haar hondendekens verschoont. Toch vinden wij dat er weinig evolutie is in de genezing.
Ondertussen hebben we nog een Bodeguero-tje geadopteerd uit Spanje. Ook hij is helaas "gecoupeerd"! Binnen afzienbare tijd zal hij aankomen. Vraag is nu hoe kunnen wij dergelijke infectie voorkomen in de toekomst? Met vriendelijke groeten, Alice Holemans Reactie infoteur, 01-06-2016
Ik ben bang dat de infecties moeilijk te voorkomen zijn als het staartje wat ingegroeid is en steeds geïrriteerd raakt. Ik kan hier dan ook geen goed antwoord op geven en laat dit even over aan de specialisten en dat zijn toch de dierenartsen. Het andere hondje zal inmiddels wel aangekomen zijn uit Spanje. Hopelijk heeft deze niet teveel last van het gecoupeerd zijn. Fijn dat u ze een goed thuis aanbiedt!

Cindy, 08-02-2016
Als een hond jong en gezond is, is het dan normaal dat hij enorm naar vis ruikt als hij zich bij zijn anus gelikt heeft, en is hier iets aan te doen? Reactie infoteur, 04-03-2016
Hier zou ik allerlei uitspraken over kunnen doen, maar ik kan beter het advies geven om gewoon even naar de dierenarts te gaan of daar advies vragen.

Janna Hibma, 30-08-2015
Mijn boomer had ook steeds last van zijn anaalklieren. Ik ben over gegaan op koelversvlees en binnen 2 weken was de jeuk al over! Wij zijn super blij. Ik koop allesoorten diepvries vlees voor honden in de super markt. Hij heeft 250 gr per dag nodig. Een pakje van 400 gr kost 80 cent. Ik ben heel blij met het resultaat! Ik raad het dan ook iedereen aan. Reactie infoteur, 04-09-2015
Super fijn dat jullie een oplossing hebben gevonden! Ik hoor vaker goede verhalen over vers vlees m.b.t. anaalklierproblemen.

Thea, 31-10-2014
Mijn hond, vuilnisbakkie van 15 en half jaar oud kampt al geruime tijd met ontstoken anaalklieren, nu aan een derde kuur binnen 4 maanden. Een operatie is zeer risicovol daar ze al eerder moeilijkheden had met narcose en er bijna in bleef, maar geregeld een kuur is ook niet goed. Elke keer uitknijpen waar dan veel pus uitkomt is ook erg pijnlijk.
Wat kan ik hier nog aan doen om dit zover te verhelpen zodat ze er niet al te veel last van heeft? Reactie infoteur, 09-11-2014
He wat vervelend zeg. Misschien kunnen ze de anaalklieren spoelen onder een licht roesje? Of andere medicatie, bijvoorbeeld een ontsteking- of een zwellingremmer? Ik zou het gewoon eens goed overleggen met de dierenarts. Succes!

Nicolette de Haan, 21-08-2014
Mijn labrador heeft regelmatig last van zijn anaalklieren. Anderhalve maand geleden heeft de DA ze uitgeknepen ze waren overvoll. Helaas bleef hij likken, aangezien hij ook wat vlooien had heb ik hem ook ontwormt. Helaas heeft dat ook niet geholpen. Toennik twee weken geleden voor iets anders bij DA moest.zijn heeft zij wederom naar zijn klieren gekeken. Deze.zaten toen bij lange na niet vol. Hij blijft echter continue likken en bijten en aan de geur te oordelen komt er dan wat anaalklier vocht vrij. Moey ik weer naar Da ik zie verder niets aan zijn anus. Maar naast dat ik het voor hem vervelend vind is de geur ook smerig nog los van zijn poef ed die ik blijf wassen… Reactie infoteur, 11-09-2014
Beste Nicolette,

U heeft nu zo ongeveer alles wel gedaan. Uitgeknepen, ontwormd. Mogelijk dat zijn anus toch geïrriteerd is geraakt of dat de kliertjes toch wat ontstoken zijn, ondanks dat er niet veel uti kwam. Misschien toch verstandig om te vragen of hij medicijnen tegen de jeuk of pijn of ontsteking nodig heeft. Succes!

Jans Jimmy, 30-06-2014
We hebben voor deze aandoening "imuran" gekregen. Met een dosis van 3 tableten per 48 uur. Ze heeft daar heel erg slecht op gereageerd! Is dat normaal dat de dosis zo zwaar is? Reactie infoteur, 18-07-2014
Http://www.uu.nl/faculty/veterinarymedicine/NL/labs_diensten/apotheek/bijsluiters/Documents/00002216.pdf

Bovenstaande link is de bijsluiter voor honden en katten. Hierin staat dat per aandoening en per dier de dosering kan verschillen. Mocht u het na willen rekenen of het overgedoseerd zou zijn, dan zult u het lichaamsgewicht moeten weten en wat het aantal grammen werkzame stof is in de capsules die uw hond heeft gehad, anders is er niks over te zeggen. Ik neem aan dat de dierenarts echt wel weet wat hij/zij doet en heeft u gewoon pech gehad dat uw hond er zo heftig op heeft gereageerd. Volgens de bijsluiter komen er namelijk bijna nooit bijwerkingen voor bij dit middel.

Trixie, 03-04-2014
Onze hond een ontstoken anaalklier, dit behandeld door een dierenarts. Nu het genezen is, is de anusopening niet meer roze maar zwart. Wat is hiermee aan de hand? Reactie infoteur, 28-04-2014
Geen idee! Misschien dat het wat pigmentatie is? Ik zou het opnieuw even laten bekijken door de arts!

Van Vliet, 22-03-2014
Na het uitknijpen van de anaalklieren wil ze nietmeer eten en poepen rent snel heen en weer en gaat plotseling liggen,
Ligt heel stil tot ze op moet staan, dan gaat ze alle kanten op. Het is gister gebeurd en
Vanmiddag kon ik met een bakje water haar na veel aandringen wat laten drinken. Reactie infoteur, 28-04-2014
Ik denk dat haar anus wat geïrriteerd is na het ledigen van de anaalklieren. Ik zou even contact zoeken met de arts, misschien kan die een zalfje voorschrijven om het wat te verzachten.

Aleida, 16-09-2013
Hoi
Ik heb een prachtige jackrussel/mops kruising ze is een teefje van bijna 2 jaar.
Het probleem is dat ze om de paar dagen dus haar anaal klieren leegt op me als ze op me schoot ligt of op de bank eigenlijk waar dan ook. Ik heb ze al eens laten legen door de dierenarts dit is ongeveer 4 maand geleden. Soms gebeurt het weken niet en dan pats boem begint de stank weer. De dierenarts heeft laten zien hoe we dit zelf kunnen doen maar ik vraag me af hoe vaak we dat mogen doen. Veder merken we zelf niks aan der ze krapt niet likt niet rond de anus of wat dan ook. Ze krijgt versvoer dus beter voer is er niet. Ik vind het echt niet erg dat het 1 a 2 x in de maand gebeurt maar ik word zo kotsmisselijk van de geur en het zorgt me ook nog eens voor een hoop was werk ( ze ligt altijd op me schoot onder een fleeceplaid dus die kan daarna weer de was in)
We hebben zitten na te denken om het eventueel te laten verwijderen maar ik ben daar heel erg op tegen want het is wel haar identiteit die geur. En het kost geloof ook nog erg veel. Reactie infoteur, 17-09-2013
Beste Aleida,

Het lijkt mij niet goed om het te vaak te doen. Eens in de maand of 3 weken is denk ik nog niet zo erg, maar als je het te vaak doet (vooral van binnenuit) denk ik dat ze juist meer geïrriteerd kunnen raken. Zo'n operatie is inderdaad erg prijzig (enkele honderden euro's volgens mij) en het is een soort laatste redmiddel. Maar ik denk dat het verstandig is met uw eigen dierenarts te overleggen en afwegingen te maken. Veel honden doen het als ze ergens van schrikken. Is zij gesteriliseerd? Niet dat ze misschien last heeft van haar baarmoeder, dat kan ook donker van kleur zijn en stinken.
Misschien een gekke gedachte, maar als ze bij u op schoot ligt kunt u haar misschien een loopsheidsbroekje of rompertje (met inlegkruisje) aantrekken, dan hoeft u tenminste niet zo vaak te wassen :-)

Ada, 05-07-2013
Onze Yorkshire verliest wel eens een keertje anaalvocht,
terwijl die op schoot zit of op de bank ligt.
Hoe kan dit?
Is dat normaal? Reactie infoteur, 06-07-2013
Het gebeurt weleens dat honden dit per ongeluk verliezen. Dit kan komen doordat ze schrikken bijvoorbeeld, maar ook zomaar. Misschien zitten de kliertjes wat overvol. Als hij verder geen klachten heeft, dan is het niet zo erg, behalve dat het erg stinkt :-)

Ateesink, 25-04-2013
Is het normaal dat mijn hond nog jeuk heeft na de behandeling van de anaalklieren. Hij is gister geholpen hij had zijn staart kapot gebeten van de jeuk. Nu heeft die zalf gekregen en een kap op.
gr mvr teesink Reactie infoteur, 29-04-2013
Alles is nog erg geïrriteerd, zowel zijn anus als zijn staart, dit is niet binnen 1 dag over. Met wat geduld en goed smeren zal de jeuk en de pijn langzaam af moeten nemen. Bij twijfel zou ik teruggaan naar de dierenarts.

Joline, 07-02-2013
Goedenavond.
Mijn Chihuahua heeft last van zijn anaalklieren voor de 2de x nu.
Ik heb de vorige x antibiotica pillen gekregen deze zijn van 5-2011 kan ik deze nu weer gebruiken?
Het is nu open gebeten door hem dus je ziet nu zeg maar een soort open gaatje.
ik heb hem een kraagje omgedaan nu zodat hij er niet meer aan kan zitten.
Doe ik hier nu goed aan? Ik zie geen pus zitten dus ik ga er van uit dat het niet onstoken is. Is de antibiotica dan nu ook nog niet nodig? En moet ik het nu uitknijpen? Groetjes Joline Reactie infoteur, 09-02-2013
Beste Joline, ik ben geen dierenarts, als ik u was zou ik de dierenarts even opbellen met deze vragen.

Nick, 05-02-2013
Hoi,

Wat gebeurt er of kan er gebeuren als je de anaalkliertjes niet uitknijpt of uit laat knijpen? Is dit gevaarlijk? Reactie infoteur, 06-02-2013
Bij honden die er geen last van hebben hoeven ze ook niet uitgeknepen te worden. Het is dus geen verplichting dit te doen. Ik zou zelfs zeggen: niet aan iets komen dat niet nodig is. Maar als u merkt dat de hond er last van heeft, dan is het wel zo aardig hem hiermee te "helpen" door de druk te verlichten. Als ze overvol raken, kunnen ze gaan ontsteken of kan de inhoud verstenen. Je hond kan dan ziek worden en koorts krijgen. Grote ontstekingen kunnen dus uiteindelijk best gevaarlijk zijn, vooral als er bacterien in de bloedbaan terechtkomen!

Jip Weijers, 23-12-2012
Jip, 23-12-2012
Onze teef Sienna, Spaanse Mastin bastaard eet kvv. Het bestaat uit spiervlees organen en 20 % bot. Ze heeft harde ontlasting. Haar anaalklieren zitten ver van binnen en worden ondanks de harde ontlasting niet geleegd. De laatste keer zijn haar anaalklieren geleegd van buitenaf maar na een paar dagen zag ik dat Sienna al moeite had met poepen. Het gaat nu helemaal moeilijk en ze poept steeds een beetje en naar mijn gevoel poept ze zichzelf niet leeg omdat het pijn doet. DE andere dierenarts heeft er al een keer een drolletje uitgehaald wat diep van binnen zat dit was helemaal versteend. Ik denk dat ik het zelf kan want mijn kleine kruising Malthezer heeft hier ook last van en die leeg ik ook… heb het altijd zelf gedaan ook bij mijn vorige hondjes. Bij de dierenarts kost het legen v.d. anaalklieren 7, 50 maar dan moet ik ook een consult betalen van 32, 50 en het legen moet om de 2/3 maanden gebeuren. Graag zou ik hierover u mening willen horen. Reactie infoteur, 28-12-2012
Beste Jip,

Ik weet niet wat uw vraag precies is? Maar ik vind het vreemd dat al uw honden last hebben van hun anaalklieren en zo te lezen ook nog obstipatie. Wellicht zou u eens een andere voeding kunnen proberen en kijken of dat beter gaat? Of wat olie over het eten? Of meer vocht bij het eten doen. En meer beweging werkt vaak ook. Obstipatie kan gevaarlijk zijn, dus dit moet u ten alle tijde voorkomen! Ik zou me dan eerlijk gezegd meer richten op het voorkomen hiervan dan op de anaalklieren. Sommige dieren hebben een megacolon, waardoor ze steeds weer verstopt komen te zitten. Dit kan vaak met een operatie opgelost worden. Dit komt echter bijna nooit voor.
Bij onze dierenartsenpraktijk is het zo dat de eerste keer dat iemand komt vaak een consult gerekend wordt, echter als het een steeds terugkerend probleem is, dus dat de volgende keren alleen de anaalklieren geleegd moeten worden, dan vragen ze alleen nog de kosten voor deze handeling en vervallen de consultkosten. U zou kunnen proberen om u de handeling eigen te maken en de anaalklieren zelf handmatig te legen, maar dan van binnenuit.

Jol, 25-09-2012
Onze hond heeft ons inziens een prima ontlasting. Echter regelmatig ( 1x per week ) leegt hij wat anaalkliervocht tijdens het stoeien met mij of als hij schijnbaar ontspannen op schoot ligt. Dit is uiteraard geen pretje voor ons maar hij lijkt dan zelf wel verbaasd dat dit gebeurt en begint ijverig alle vocht op te likken. We hebben een tijdje harde botten gegeven en daar kreeg hij een zo stevige ontlasting van dat hij moeite had met poepen maar bleven de spontane lozingen wel achterwege. We zijn daar mee gestopt sinds hij eenmaal bijna niet kon poepen en we zagen dat er hele scherven/splinters bot werden uitgepoept. Dit lijkt ons gevaarlijk dus daar zijn we mee gestopt. Wat zouden we hieraan kunnen doen of wat zouden we hem kunnen geven? Kalk bijvoeren of wat houtskool hebben we ons laten vertellen omdat die ook de ontlasting zou binden?
Graag een tip of advies Reactie infoteur, 04-10-2012
Goedemiddag,

Die botten kunnen inderdaad gevaarlijk zijn. Ik weet niet wat het gewicht van uw hond is, maar u zou eens een afvaldieet kunnen proberen. Deze zitten boordevol met vezels en het is niet gevaarlijk. De ontlasting wordt wel steviger, zodat de anaalklieren beter geleegd kunnen worden tijdens het ontlasten. U kunt kiezen voor een dieet van verschillende voeders, zoals Royal Canin satiety support, Specific CRD-1, Hill's w/d, etc. Is uw hond normaal van gewicht of te slank, dan moet u meer geven van dit voer om het lichaamsgewicht goed te houden. Meestal staat er een tabel op de zak en staat daar ook een vakje bij voor de normale adult hond.
Ik heb geen ervaring met kalk of houtskool, maar ik weet wel dat als u een goede brok of iets anders voert, u er beter geen kalk bij kunt geven. De verhoudingen in het voer zijn juist afgestemd en een te grote hoeveelheid kalk kan gewirchtsklachten etc geven.

Jg van Hooydonk, 26-12-2011
Hallo ik heb veel aan het artikel gehad, en ga het een keer uit probeeren bij mijn hondje, wand hij schuift nogal eens met haar kontje over de vloer, ben ook al bij de dokter geweest en die heeft de klier uit geknepen. maar als je daar iedere keer naar toe moet dan word het een kost baare zaak, dus wil ik het zelf gaan doen, mijn hondje is een chiwawa, en is nog maar 3 maanden. Reactie infoteur, 02-01-2012
Wat fijn dat u veel aan het artikel heeft gehad! Zelf proberen kan natuurlijk altijd. Het is nog wel een klein hondje, dus pas op dat u niks beschadigt! Had ze nu al last van haar anaalklieren dan? Dit is bijna onmogelijk op zo'n jonge leeftijd. Waren het niet gewoon wormpjes? Maar goed, de dierenarts heeft ernaar gekeken en ze uitgeknepen, dus het zal wel nodig zijn geweest dan. Veel plezier nog van uw pupje!

Jacksparrow (infoteur), 05-10-2011 #21
Vezels nemen vocht op in het darmkanaal, met als gevolg dat de ontlasting zachter wordt, i.p.v. harder. Als je hond last heeft van zijn anaalklieren kun je het beste zorgen dat er zo min mogelijk vezels (granen!) in de voeding zitten. Reactie infoteur, 06-10-2011
Bedankt voor uw reactie en wat u zegt klopt helemaal, maar volgens mij klopt het volgende ook: vezels zorgen voor een verzadigingsgevoel doordat ze toenemen in volume. Dit grotere volume zorgt voor meer, maar ook stevigere ontlasting. Veztels zijn niet verteerbaar, dus die gaan er van voren in en komen er van achteren weer uit. Volgens mij ligt het ook aan de hoeveelheid vloeistof die je eraan toevoegt.

C. Koehoorn, 25-05-2010
Hoe lang duurt de herstelperiode na een anaalklierbehandeling? Reactie infoteur, 26-05-2010
Beste dhr/mevr Koehoorn,
De herstelperiode is afhankelijk van de soort behandeling, maar u bedoelt een operatie? En wat bedoelt u precies met herstellen? De wond of het dier? Dit gebied is natuurlijk gevoelig voor infecties, maar als deze niet optreden, dan denk ik dat de herstelperiode voor de wond ergens tussen de 1 en 2 weken is (de hechtingen mogen er denk ik na 10-14 dagen uit). De narcose verschilt een beetje per hond (let op leeftijd, ras, gewicht, etc). Ik ben geen dierenarts, dus dit is een vermoeden. Hopend u hiermee voldoende te hebben geinformeerd.

Natuurlijk (19 artikelen)
Laatste update: 11-06-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.