Wat een slimme hond! Waarom is een hond intelligent?

Wat een slimme hond! Waarom is een hond intelligent? Honden zijn een stuk intelligenter geworden vergeleken vroeger. Wanneer baasjes tegen hun viervoeter een aai over hun bol geven en zeggen "Wat een slimme hond", is dat dus inderdaad zo. Honden hebben zelfs een besef van wat goed en wat fout is ontwikkeld. Onze trouwe viervoeters zijn in deze tijd slimmer dan ooit, zelfs de wetenschap geeft dat toe.

Wat maakt onze honden zo slim?

Wetenschappers hebben het onderzoekt en de honden zijn steeds slimmer geworden. Dit komt vooral doordat onze viervoeters steeds vaker een belangrijke plek in het gezin gaat aannemen. Hierdoor wordt het huisdier waarmee we samen leven, slimmer en empathischer. De hond heeft hierdoor een "Theory of Mind" ontwikkeld. Dit wilt zeggen dat honden een vermogen hebben gekregen om een beeld te vormen vanuit het perspectief van een ander. Vroeger waren wetenschappers het er niet mee eens dat honden pijn, opwinding en andere emoties konden voelen. Maar na vele onderzoeken is gebleken dat de voorganger van de hond, de wolf met de mens is geëvolueerd. Dit heeft een overtreffend effect gehad op de vaardigheden en het leervermogen van de hond.

Experiment

In het onderzoek was het hieronder beschreven experiment erg belangrijk om vast te stellen dat honden beschikken over "Theory of Mind". Het is een klassiek experiment dat in eerste instantie gebruikt wordt bij peuters.

Bij de peuters ging het experiment als volgt:

Er werd aan twee groepen peuters voorgedaan hoe ze het licht uit moesten doen met hun voorhoofd. Bij de eerste groep werd dit gedaan waarbij de handen duidelijk in zicht werden gehouden. Bij de tweede groep waarbij de handen met een sjaal vast gebonden waren, zodat deze niet gebruikt konden worden. De peuters mochten het daarna zelf proberen. De eerste groep gebruikten hun hoofd om het licht uit te doen en de tweede groep gebruikten hun handen. Hieruit kun je concluderen dat de eerste groep dacht dat er vast een reden voor moest zijn waarom het licht met het hoofd werd uitgedaan, anders werden de handen wel gebruikt. Bij honden werd dit experiment uitgevoerd door middel van een hendel waaraan ze moesten trekken zodat ze hun beloning kregen.

Hondenkompas

Maar er is nog meer. Honden hebben ook een moreel kompas. Dit wilt zeggen dat ze daarmee door de complexe en sociale mensenwereld kunnen navigeren. Dit blijkt uit een onderzoek waarbij is geconcludeerd dat ruw stoeien tussen honden zelden uitloopt op een heftige vechtpartij. Honden houden zich hierbij aan bepaalde regels en verwachten dat hun medehonden dat ook doen. Uit zichzelf weten ze wat goed en slecht is. Daarnaast realiseren honden zich ook wat oneerlijkheid is. Dat blijkt uit het volgende experiment: twee honden worden naast elkaar gezet, één daarvan krijgt een snoepje en de ander niet. De onderzoekers nemen hieruit waar dat honden wel aversie tonen tegen oneerlijkheid, maar nog niet echt een gevoel van onrecht hebben.

Pratende honden

Uit onderzoek blijkt dat wilde honden maar zelden blaffen. Blaffen werd pas ontwikkeld toen de hond van wild dier naar huisdier werd veranderd door de mens. Met een zeer uitgebreidt computersysteem kunnen wetenschappers er achter komen wat een blaf betekend. Zo kunnen ze onderscheiding maken in een hond die blaft om zijn bal of omdat hij honger heeft of omdat hij wilt spelen. Ook kregen ze geluidsopname te horen gevolgd door een foto van een man of een vrouw. Als de stem niet klopte met het geslacht, bleven de honden langer staren. Hieruit komt voort dat honden gericht zijn op communicatie met mensen.

De gelijkenis tussen mens en hond

Honden leren steeds meer trucjes en lijken daardoor steeds meer op de mens. Uit vele onderzoeken blijkt dat honden steeds gevoeliger werden voor mensen en hun manieren. Soms gingen ze zich zelfs gedragen als mensen. Een opvallende overeenkomst tussen hond en mens zie je als ze elkaar imiteren. Daarbij interpreteren ze namelijk ook wat ze zien. Dit wilt zeggen dat de hond de actie niet alleen kopieert maar ook aanpast naar zijn individuele omstandigheden. Dit wordt "selectieve imitatie" genoemd. Uit alle onderzoeken concludeert men dat de hechte relatie die mensen met honden hebben, in de loop van de jaren sterker is geworden.
© 2008 - 2024 Kimmy-tje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Domesticatie van de hondDomesticatie van de hondOnder domesticatie word verstaan het tot huisdier maken van wilde dieren. De mens maakt al eeuwenlang wilde dieren tot h…
Depressieve huisdieren aan de ProzacDepressieve huisdieren aan de ProzacHet blijkt dat huisdieren zoals honden en katten steeds vaker, net als mensen, Prozac voorgeschreven krijgen tegen depre…
Is je huisdier geboren onder het sterrenbeeld Schorpioen?Is je huisdier geboren onder het sterrenbeeld Schorpioen?Huisdieren geboren onder het sterrenbeeld Schorpioen zijn geen gemakkelijke dieren. Ze zijn bezitterig, eisen alle aanda…
Wat kost vakantieopvang voor dieren?Wat kost vakantieopvang voor dieren?In veel gevallen is het niet mogelijk om uw huisdier mee te nemen op vakantie. Voor een kat kunt u vaak nog wel afsprake…

De Parson Russell TerrierDe Parson Russell TerrierVrijwel iedere echte liefhebber van de hondenrassen, Parson- en Jack Russell Terrier, kent het verhaal van de jagende do…
Speeltjes voor de katSpeeltjes voor de katDe kat blijft tot op hoge leeftijd speels, maar de ene kat is nu eenmaal van nature wat speelser als de andere. Dat neem…
Kimmy-tje (34 artikelen)
Gepubliceerd: 28-10-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.