Abcessen bij tamme ratten
Tamme ratten zijn erg gevoelig voor allerlei ziektes en kwaaltjes. Een abces is ook een veel voorkomend verschijnsel en als je ratten houdt heb je grote kans dat je daarmee te maken krijgt. Een juiste behandeling is van belang en vooral ook hygiëne.
Wat is een abces?
Een abces is een onderhuidse ontsteking. Het bultje zit vol met pus.
Hoe ontstaat een abces?
In de meeste gevallen ontstaat een abces door een wondje. Dit wondje kan ontstaan na een val, in een spel met andere ratjes, maar ook door een operatie of een injectie. Er komt vaak vuil in de wond voordat de huid dicht groeit, dan ontstaat er een onderhuidse ontsteking, ook wel een abces genoemd.
De behandeling van een abces
Zodra je een bultje ontdekt kun je het beste naar de dierenarts gaan, ga wel naar een dierenarts met verstand van ratjes. Een bultje is vaak een tumor of een abces. Als het een abces is en het is rijp genoeg dan zal de dierenarts het open maken. Een lichte verdoving of een pijnstiller is dan wel fijn voor het ratje, want dat is niet zo'n lekker gevoel. Stel je voor dat er bij jou een bultje open gesneden wordt zonder verdoving... Als je te lang wacht met naar de dierenarts gaan dan kan het ook zijn dat het abces vanzelf open barst, dat ziet er allemaal erg vies uit en het is belangrijk om dan zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan indien je hier geen ervaring mee hebt. Het allerbelangrijkste met een abces is dat de wond zo lang mogelijk open blijft. Als dit niet gebeurd dan keert het abces hoe dan ook terug. Het kan ook gebeuren dat het abces naar binnen klapt en dat alle pus en rotzooi in het lichaam van het ratje terecht komt. Dit is erg pijnlijk en gevaarlijk en het lijdt dan ook vaak tot de dood.
Maak een abces NOOIT zelf open, laat dit altijd door een dierenarts doen!
Als de bult geklapt is en de dierenarts heeft het open gemaakt, dan is het belangrijk dat alle pus er uit is. Vaak ontstaat er dan een hol gat. Dit gat moet minimaal twee keer per dag gespoeld worden, de wond moet schoon en open blijven. Je kan de wond spoelen met groene biotex, soda, waterstofperoxide 3% of verdunde betadine. Gebruik altijd gekookt en afgekoeld water. Vaak krijg je van de dierenarts nog een speciale zalf mee en vaak ook nog een antibiotica. De dierenarts zal je ook precies uitleggen hoe je te werk moet gaan.
Hou de rat apart
Het is belangrijk dat de rat in een aparte kooi komt te zitten, de zogenaamde ziekenboeg, een goede kooi is een Duna. Leg onderin deze kooi handdoeken en geen bodembedekking of andere stoffige dingen. Handdoeken en een plastic huisje zijn het beste. Dit is niet leuk voor je ratje, maar het is wel de beste kans op een volledige genezing. Vervang elke dag de handdoeken voor schone en spoel alles wat er verder in het hokje staat goed af. Hygiëne is erg belangrijk. Was ook goed je handen voordat je je ratje aanraakt en hebt aangeraakt.
Een abces kan soms ook de oorzaak zijn van een onderliggende tumor, laat de dierenarts hierop controleren. Als er een tumor onder zit is de kans groot dat het abces weer terugkeert.
Kaakabces
Een kaakabces is een van de ergste abcessen die er bestaan. Deze abcessen zijn ontzettend pijnlijk en je moet dan ook niet lang wachten om naar de dierenarts te gaan. Dat moet je sowieso niet doen met bultjes die op de kop van de rat verschijnen. Een kaakabces moet ALTIJD verwijderd worden, dit gebeurd vaak operatief en is het BELANGRIJK dat je ratje onder narcose gaat, want het doet verschrikkelijk veel pijn voor het diertje. Een kaakabces is vaak foute boel, want in de meeste gevallen zit er een tumor onder het abces. Als dat het geval is, kun je je ratje beter laten inslapen, want dan komt het nooit meer goed.
Reactie
Claudia, 04-06-2016
Mijn ratje is nog speels maar ocharme die dikke bult aan zijn wang help wat met zijn broertje ze zijn ongeveer 2jaar
Reactie infoteur, 11-08-2016
Als je ratje nog in goede conditie is zou een goede dierenarts de bult kunnen verwijderen. Indien dat niet het geval is, raad ik aan om je ratje niet te lang te laden lijden, maar als het echt slecht gaat, te laten inslapen.
Als je nog ratjes wilt houden, dan kun je via de opvang eventueel nieuwe ratjes aan het broertje koppelen. Ratjes zijn alleen heel ongelukkig. Als je geen ratjes meer wilt kun je hem de resterende tijd alleen laten zitten, maar dan wordt hij echt niet gelukkig. Ratjes zijn echte groepsdieren. Wat je dan nog kunt doen is je ratje naar een rattenopvang brengen, zodat hij daar met soortgenootjes komt te zitten.
Groetjes,
Linda