Wat zegt de ontlasting van een hond over zijn gezondheid?

Wat zegt de ontlasting van een hond over zijn gezondheid? De ontlasting van een hond zegt iets over zijn gezondheid. Bij een gezonde hond is de ontlasting stevig en donkerbruin van kleur. De ontlasting is afwijkend als het een sterke geur heeft, te hard of te zacht is en een andere kleur heeft. Bij zwarte of bloederige ontlasting is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk. Dit kan wijzen op een inwendige bloeding. Normaal gesproken poept een hond één of twee keer per dag. Poept de hond vaker, of heeft hij grote drollen? Kijk dan eens naar de voeding. Goedkope voeding bevat meer afvalstoffen en wordt meestal slecht verteerd.

Ontlasting en gezondheid

De vorm, stevigheid, kleur en geur van ontlasting zeggen iets over de gezondheid van de hond. Aan de ontlasting kun je zien of een hond de juiste voeding krijgt. Afwijkende ontlasting kan ook worden veroorzaakt door ziekte, parasieten of wormen.

Hoe ziet ‘normale’ ontlasting eruit?

Honden poepen ongeveer twee keer per dag. Normaal gesproken is een hondendrol stevig en donkerbruin van kleur. De drol blijft vast tijdens het poepen en breekt af zodra hij op de grond valt. Een hondendrol behoort geen sterke geur af te geven.

Waarom poept een hond vaker dan twee keer per dag?

Een hond die vaker dan twee keer per dag poept krijgt voeding met te veel overbodige ingrediënten. In sommige gevallen krijgt hij te veel voeding. Goedkope voeding bevat vaak meer overbodige ingrediënten. De vertering verloopt slecht en de hond heeft meer voeding nodig. Duurdere hondenvoeding is meestal van betere kwaliteit. De voeding is met zorg samengesteld en bevat alle benodigde voedingsstoffen. De ingrediënten zijn goed verteerbaar. In dat geval zal de hond minder ontlasting produceren. Ook heeft hij minder voeding nodig. Het verschil in prijs is uiteindelijk niet zo groot. Goede voeding zorgt er over het algemeen voor dat de hond minder gezondheidsproblemen heeft.

Een hond die goede voeding krijgt

  • Is levendiger
  • Heeft een mooie, glanzende vacht
  • Heeft minder kans op jeuk, huidschilfers en extreem verharen
  • Heeft minder kans op darmproblemen
  • Heeft minder kans op een allergie of overgevoeligheid voor voedingsstoffen

Harde ontlasting

Te weinig vezels in de voeding zorgt voor harde ontlasting. Blijvend harde ontlasting kan verstopping veroorzaken. Wanneer de hond te weinig heeft gedronken, wordt de ontlasting hard. Brokken bevatten weinig vocht, veel minder dan vers vlees. Geef je de hond brokken? Zorg dan voor voldoende vers drinkwater. Kanker of een ingeslikt voorwerp veroorzaken ook harde ontlasting of verstopping. In dat geval is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk.

Zachte ontlasting of diarree

Diarree is in veel gevallen onschuldig en gemakkelijk te verhelpen.

Wat veroorzaakt diarree?

  • Wisselen van voeding
  • Te veel voer/snacks
  • Stress
  • Een ontwormingstablet
  • Te veel koud water drinken op warme dagen

Als de hond langer dan een paar dagen diarree heeft, kan er meer aan de hand zijn. Een bezoek aan de dierenarts is dan noodzakelijk.

Oorzaken voor aanhoudende diarree

  • Een ontsteking
  • Wormen
  • Parasieten
  • Een bacterie

Zwarte ontlasting

Zwarte ontlasting wijst op een bloeding aan het begin van het maag-darmkanaal, in de slokdarm, maag of dunne darm. Het bloed kan zich vermengen met de ontlasting. Er komt een doordringende geur vanaf. Een dierenarts moet de hond behandelen.

Grijze ontlasting

Grijze, iets vettige ontlasting betekent problemen aan de gal of alvleesklier. De lever maakt gal aan. Gal helpt bij de vertering van vetten. Bovendien bevat het bilirubine, een stof die zorgt voor de bruine kleur. Als er niet voldoende gal (bijvoorbeeld bij galstenen) bij de vertering vrijkomt, kan de ontlasting meer vet en minder kleur bevatten. Grijze ontlasting ontstaat ook wanneer er in de alvleesklier te weinig verteringsenzymen worden aangemaakt en afgescheiden. Vraag een dierenarts om raad als de ontlasting grijs blijft.

Groene ontlasting

De hond heeft gras gegeten. Honden eten gras als ze zich niet lekker voelen, zo wekken ze het braken op. Als een hond vaak gras eet, kan hij last hebben van maag-darmproblemen. Na een sterke antibioticakuur kan de verstoorde darmflora voor groene ontlasting zorgen.

Witte ontlasting

Ontlasting wordt wit als de hond teveel kauwbotten krijgt. De ontlasting is droog en hard.

Lichte, gele ontlasting

De hond krijgt melkproducten of rijst en kan dit niet goed verteren.

Bloed bij de ontlasting

Bloed bij de ontlasting betekent een bloeding in het laatste deel van de darmen, (dikke darm, endeldarm) of bij de anus. Bloed bij de ontlasting kan verschillende oorzaken hebben.

Ontsteking van de dikke darm

Bij een ontsteking in de dikke darm is er een voortdurende aandrang om te poepen, ook als er geen ontlasting meer komt. Er zit slijm bij de ontlasting en soms bloed.

Ontstoken anaalklieren

Honden hebben twee anaalklieren aan beide zijden van de anus. In de anaalklieren zit een sterk ruikende vloeistof, die met de ontlasting naar buiten komt. Hiermee wordt het territorium afgebakend. Daarnaast is het een signaal dat afgegeven wordt als waarschuwing of bij stress. Als de hond zachte ontlasting heeft, blijven de anaalklieren gevuld en raken verstopt. Dit veroorzaakt jeuk en irritatie. De hond bijt en likt onder zijn staart en schuurt met zijn achterwerk over de grond. Een verstopping kan overgaan in een ontsteking. In dat geval zal de dierenarts de klieren spoelen en medicatie voorschrijven.

Wormen en parasieten

Een hond kan besmet raken via de moedermelk of placenta, maar ook door besmette hondendrollen. Om dit te voorkomen is het nodig om de hond meerdere keren per jaar te ontwormen.

Parvo

Parvo is een besmettelijke ziekte die zonder behandeling fataal afloopt. Elke hond loopt kans op besmetting met het virus, maar puppy’s tot één jaar zijn het meest vatbaar. Ze zijn nog niet volledig ingeënt en in de periode dat ze de antistoffen uit de moedermelk gaan missen en het eigen immuunsysteem nog niet optimaal werkt, zijn ze extra vatbaar. Braken en diarree zijn symptomen van de ziekte. Er komt dan ook bloed mee.

Het inslikken van een vreemd voorwerp of een tumor

Ingeslikte voorwerpen kunnen inwendig beschadigingen veroorzaken en moeten operatief worden verwijderd. Ook een tumor kan klachten veroorzaken.
© 2018 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloed in poep van de hondBloed in poep van de hondHet is niet smakelijk, maar het is als baas wel goed om te weten hoe de ontlasting van uw hond er uit ziet. Dan valt blo…
Bloed bij ontlasting hond en puppy: symptomen en oorzakenBloed bij ontlasting hond en puppy: symptomen en oorzakenBloed bij ontlasting hond en pup of puppy. Voor de eigenaar van een hond kan het zien van bloed bij de ontlasting van zi…
Oorzaken acute diarree hond & stinkende scheten en windenOorzaken acute diarree hond & stinkende scheten en windenWat zijn de oorzaken van acute diarree (en stinkende winden) bij een hond? De grootste vreugde van een eigenaar van een…
Bloed bij ontlasting kat en kitten: symptomen en oorzakenBloed bij ontlasting kat en kitten: symptomen en oorzakenBloed bij de ontlasting kan voor de eigenaar van een kat verontrustend zijn. Bloed bij de ontlasting bij katten hoeft ec…

Blaasontsteking bij de katBlaasontsteking bij de katZoals de mens blaasontsteking kan krijgen, geldt dit ook voor de kat. Er zijn verschillende oorzaken voor te benoemen. H…
Waaraan moet een goed kippenhok voldoen?Waaraan moet een goed kippenhok voldoen?Kippen houden is een leuke en lonende hobby die u zo uitgebreid kunt maken als u zelf maar wilt. U kunt er bijvoorbeeld…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pixabay.com, Pexels
  • https://www.nerogold.nl/blog/wat-zegt-de-ontlasting-van-je-hond
  • https://www.mcvoordieren.nl/bloed-bij-ontlasting-hond-en-kat
  • https://www.dierapotheker.nl/dierentips/hondenpoep
  • https://www.ecostyle.nl/hond/wat-vertelt-een-hondendrol
  • https://www.dierenziekenhuis.nl/site/afwijkingen-ontlasting-huisdier
  • https://www.dierapotheker.nl/dierentips/slijm-bij-de-ontlasting-hond
  • https://www.dierenkliniekkenaupark.nl/ontlastingonderzoek
  • http://www.hondenplaneet.nl/hond/hondenvoeding.php
  • https://www.diergeneeskundigcentrum.nl/hond/ziekten/387-anaalklierproblemen-hond
  • https://dierenziekenhuizen.nl/honden/infecties-bij-honden/parvo-hond/
Liza (204 artikelen)
Laatste update: 12-12-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.