Kat in huis, geen probleem

Kat in huis, geen probleem Als huisdieren tot de mogelijkheid behoort en specifiek katten, dan is het raadzaam ook “krab” –materiaal in huis te hebben. Komt de kat niet buiten dan is helemaal belangrijk een eigen plekje voor de kat te creëren. Een aantal toepassingsmogelijkheden en noodzakelijkheden voor de “binnenkat”.

Krabpaal

De krabpaal is er in strakke vormgeving en diverse kleuren. De plateaus zijn dan van een zachte pluche stof die tegen een stootje kan en schoongemaakt kan worden. De palen waar de kat in kan klimmen zijn van dik touw wat strak om een kunststof koker zit. Dit alles staat op een groot plateau of bak waar de kat in kan gaan liggen.
De krabconstructies zijn er ook in een wat “klassieke plant” –versie. De plateaus en bakjes om in te klimmen zijn wat sierlijker vormgegeven (materiaal is wel vergelijkbaar), maar deze bakjes, plateaus en de krabpalen zelf zijn voorzien van kunstbladeren. Persoonlijk vind ik het een “oerwoud” idee, maar er zijn zeker liefhebbers voor te vinden.

De strak vormgegeven modellen in klein formaat zijn in de dierenspeciaalzaak te krijgen. Grotere zelf te bouwen constructies alsmede modellen met kunstbladeren zijn bij speciaalzaken via internet te bestellen en op de huisdierenbeurzen en de speciale katten beurzen (welke het hele jaar en overal door de verschillende kattenverenigingen georganiseerd worden) te verkrijgen. Als de ruimte er is is het naar eigen idee uitbouwen van een krabpaalconstructie wellicht aan te raden. In hoogte en breedte maak je er dat van wat jij mooi vindt met bakjes, mandjes, rolletjes en plateaus.

Verwarming

De kat houdt van warmte en zal een kachel of centrale verwarming snel opzoeken. Natuurlijk zijn er zachte kattenkussens te koop die voor de kachel gelegd kunnen worden, maar voor centrale verwarming zijn er ook mandjes te koop die aan de centrale verwarming gehangen kunnen worden. Veelal in hetzelfde materiaal als de plateaus en bakken bij de krabpalen.

Reismandje

Moet de kat onverhoopt toch naar de dierenarts of de jaarlijkse inenting halen dan zijn er handige reismandjes te koop. Dit zijn over het algemeen reismandjes die vooral functioneel zijn (kunststof). Maar de kat weet vaak al wat er gaat gebeuren als de mand tevoorschijn komt en dat maakt het niet gemakkelijker.

Nu zijn er ook zeer decoratieve reismandjes te koop die tevens in huis als mandje kunnen fungeren. Hier zit de eigen kattenlucht aan en is de kat aan gewend. Het meenemen wordt hiermee vergemakkelijkt.

Na een dierenarts bezoek is het altijd goed een mandje, wat voor mandje dan ook, schoon te maken. Er kan altijd iets “meegenomen” worden bij de dierenarts, hoe schoon en gedesinfecteerd daar alles ook is.

Algemeen

Kattenbak

Komt de kat niet buiten of alleen in de tuin (die ommuurd is en eventueel voorzien van gaas om over de schutting springen te voorkomen) dan is een kattenbak noodzakelijk. Een kat doet de behoefte het liefst op een rustige plaats met veel privacy. Een kattenbak met kap er overheen is dan ook aan te bevelen. Maak de bak dagelijks schoon. De kattenbak kan qua kleur en stijl weer bij de rest aangepast worden. Er zijn tientallen verschillende kattenbakken te koop. TIP: neem kattenbakvulling die weinig stuift. Dit voorkomt een hoop troep in huis.

Kattenwas

Het kattenwasje van de kat is bekend, maar af en toe een kat echt wassen mag ook. Er is speciale kattenshampoo en aan te raden is dit dan vanaf kitten te doen. Een kat vindt het zelden leuk, maar als het bekend is zal het weinig problemen geven. Binnen op laten drogen en langharige katten goed kammen. Eventueel voorzien van een beetje talkpoeder (ook speciaal voor katten te krijgen).

Katteneten

De voeding van de kat is belangrijk en er is complete brokjes voeding op de markt waarbij er niet ook met regelmaat blikjes of vers eten klaar gezet hoeft te worden. De betere dierenspeciaalzaak en de dierenarts heeft deze brokjes (bijvoorbeeld Hills of Iams). Natuurlijk zijn er ook wat extra’s voor de kat en zal ze zeker lusten, maar waak voor te dikke katten, zeker als ze ook al minder dan gemiddelde beweging heeft. De extra’s in de vorm van katten snoepjes of katten kaasbolletjes worden door de katten heerlijk gevonden, maar af en toe een hard gekookt ei geprakt mag ook (is ook goed voor de vacht).
Denk tenslotte aan af en toe een kattengras plantje voor de kat in huis te halen.

Veel plezier met het leukste huisdier!
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nieuw kitten in huisNieuw kitten in huisAls je kattenliefhebber bent en je koopt op krijgt een of meerdere kittens dan moeten er wel wat ‘aanpassingen’ in huis…
Kattenkrabpaal voor je katEen kattenkrabpaal is een houten paal bedekt met ruwe materiaal. Dit is handig voor katten eigenaren om in huis te hebbe…
Benodigdheden voor je nieuwe kittenEen kitten in huis halen is een spannende en blije gebeurtenis. Het is belangrijk dat je er goed voorbereid aan begint e…
De aanschaf van een kittenDe aanschaf van een kittenEen huisdier is een waardevolle toevoeging aan ieder huishouden. Liefde, verzorging en aandacht betalen zich terug in ge…

De beste honden voor gezinnen met kinderenDe beste honden voor gezinnen met kinderenOm de beste hond te kiezen welke in een gezin met kinderen op moet groeien, is het verstandig om eerst wat huiswerk te d…
Hondentraining Train je hond met handsignalenHondentraining Train je hond met handsignalenAls je de hond commando’s gaat leren, kun je hem gelijktijdig leren hoe op je gebaren te reageren. Het aanleren van mond…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen kat - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 11-07-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.