Benodigdheden voor je nieuwe kitten

Een kitten in huis halen is een spannende en blije gebeurtenis. Het is belangrijk dat je er goed voorbereid aan begint en dat je je kitten met de beste zorgen omringt zodat ze snel haar draai vindt bij jou. Vooraleer je je kitten in huis haalt, kan je best al alle benodigdheden aanschaffen en ze een plaatsje geven. Hier heb je zeker nood aan:

Eetbakje en drinkbakje

Denk eraan dat je kleine kitten nog niet uit een al te hoog bakje kan eten en drinken. Het is ook een goed idee om de bakjes in tweevoud aan te kopen. Zo kan je het ene gebruiken terwijl het andere bij de afwas staat. Katten knappen makkelijk af op een eetbakje warin nog sporen zitten van vorige maaltijden.

Bijhorend kattevoer

Er bestaat speciaal kattevoer voor kittens dat aangepast is aan hun behoeften. Kittens hebben slechts een kleine maag en het is belangrijk dat ze voldoende proteïnes naar binnen krijgen. Ze hebben ook nood aan voldoende vitaminen en mineralen om een gezond gebit en gezonde botten te ontwikkelen. Aangepast voedsel voor kittens is dus aangeraden.

Kattebak met bijhorend kattebakvulsel

Zet de kattebak niet in de omgeving van het eten. Neem bij voorkeur kattebakvulsel zonder toegevoegd parfum. Katten hebben een zeer gevoelig neus en geparfumeerde kattebakkorrels kunnen overweldigend ruiken. Hebt u meerdere katten, voorzie dan indien mogelijk ook meerdere kattebakken.

Kooitje om je kitten in te transporteren

Als je je dit nog niet meteen wil aanschaffen, kan je je ook behelpen met een kartonnen doos met wat kranten erin. Zorg er dan wel voor dat deze goed dicht zit en stevig genoeg is.

Krabpaal

Zo kan je kitten van in het begin de gewoonte aannemen om daar zijn nagels aan te scherpen, in plaats van aan je meubels. Er bestaan ook kartonnen krabplankjes al dan niet met kattekruid erop. Ook deze blijken heel efficiënt. Als ze versleten zijn kan je ze gewoon met het karton weggooien en vervangen. Ze zijn minder duur in aankoop dan een echte krabpaal.

Slaapmandje

Slaapmandje dat je op een rustige en tochtvrije plaats zet. Katten hebben ook graag een “dak” boven hun hoofd, dus je kan ook voor een overdekt mandje kiezen. Vind je dit niet, dan kan je dit oplossen door over een gewoon mandje een oude pull te trekken. Je kitten is in het begin nog klein en kan hier makkelijk onder kruipen. Het zal zich veilig en geborgen voelen. Sommige krabpalen hebben onderaan een hokje waar je een aangename slaapplaats van kan maken met een geschikt kattendekentje.

Speelgoedjes

Deze zorgen ervoor dat je kitten zich actief kan bezighouden en zich op iets anders kan afreageren dan bijv. je meubels. Zachte balletjes of nep-muisjes zijn geliefde speelvoorwerpen, maar ook een eenvoudig koortje kan voor heel wat plezier zorgen.

Borstel en kam

Maak je kitten van in het begin gewoon aan het borstelen. Zo heb je er later minder problemen mee. Langharige katten moeten dagelijks geborsteld worden, maar ook een gewone kortharige huiskat kan een wekelijkse borstelbeurt wel gebruiken. Tegelijkertijd kan je dan controleren of de vacht en huid nog in orde zijn.
© 2007 - 2024 Evaluna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je kitten en haar nieuwe omgevingAls je een kitten in huis neemt, dan is dit een overweldigende gebeurtenis voor dit kleine katje. Volg een paar eenvoudi…
Kittens (jonge katjes), waar je op moet letten bij aanschafKittens (jonge katjes), waar je op moet letten bij aanschafWie valt er nou niet voor zo een jong, klein en lief kitten! Voor je het weet heb je het aangeschaft. Niet zo slim dus.…
Zelf kitten en een kitlaag vervangenZelf een kitlaag vervangen of aanbrengen is prima te doen. Als je de onderstaande stappen daarbij volgt dan krijg je een…
Opvoeding van kittensOpvoeding van kittensJe hebt net een kitten gekocht, maar je weet niet precies hoe je een kitten moet opvoeden. Vind in dit artikel de inform…

De oren van een poes, aandachtspuntenDe oren van een poes, aandachtspuntenBij een gezonde poes zal je zien dat de oren schoon zijn en hoeven ze weinig te worden schoongemaakt, bj sommige raskatt…
Weetjes over eten en drinken voor uw katKatten worden vaak als moeilijke eters beschouwd. Dit is omdat ze hoge eisen stellen aan hun voeding. Er zijn enkele din…
Evaluna (66 artikelen)
Gepubliceerd: 14-08-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.