Nieuw kitten in huis

Nieuw kitten in huis Als je kattenliefhebber bent en je koopt op krijgt een of meerdere kittens dan moeten er wel wat ‘aanpassingen’ in huis plaatsvinden. Er vanuit gaande dat de kittens inderdaad lekker in de huislijke kring opgroeien.

Nieuw kitten in huis

Helaas is het zo dat niet alle kittens de eerste 12 weken van hun leven in de huislijke sfeer zijn opgegroeid (probeer hier op te letten als je een kitten gaat kopen) en dat bevorderd het sociale gedrag van het kleintje niet. Maar met geduld, veel aandacht en consequent gedrag komt het wel goed.
Is het kitten de huislijke sfeer wel gewend dan nog moet er nog steeds opgelet worden dat het katje de leren bank niet als krabpaal gebruikt of de gordijnen wel amusant vindt.
Een kleine plantenspuit klaar hebben staan en meteen een keer spuiten als het katje de fout in wil gaan is belangrijk. Na verloop van tijd straffen met bijvoorbeeld de plantenspuit heeft geen zin. Het jonge beestje weet dan niet meer wat hij/zij fout gedaan heeft.

Krabpaal

Als de leren bank niet als krabpaal gebruikt mag worden, is het wel van belang om een krabpaal in huis te hebben waar het jonge katje eenvoudig de nageltjes kan scherpen. Bij de dierenwinkels zijn krabpalen te koop van een eenvoudig plateau op een kleine krabpaal, tot enorme stellages waar de kat zich de hele dag in kan vermaken. Voor ieder wat wils dus.
Voor de speciale materialen zijn er ook nog de kattenbeurzen in het land. Naast kattenfokkers zijn daar meestal ook kraampjes waar allerlei attributen voor katten te koop zijn.

Kattenbak

De kattenbak op een vaste plaats hebben en een waar het jonge katje gemakkelijk in kan stappen is van belang. Verwissel het kattengrid in de vak regelmatig en probeer telkens hetzelfde materiaal te gebruiken. Katten zijn erg kieskeurig en de kans dat ze het zometeen naast de bak doen wordt anders groter.

Eigen plek

Een kat is een stressvol beest, dus naast de aandacht van de gezinsleden is een eigen plekje ook een must. Een kat moet zich terug kunnen trekken als deze dat zelf wil. Niet gezegd dat de kat voor ieder dutje daar gaat liggen, maar biedt de kat wel de mogelijkheid.

Speeltjes

Katten zijn speels en kittens dus helemaal. Als er meer katten zijn, willen ze elkaar nog wel eens bezig houden. Echter, als er maar een kitten in huis is, zijn wat speeltjes wel gewenst. Er is van alles te koop, maar iedere katje heeft weer een andere behoeftes als het gaat om speeltuig. Een balletje met geluid of een pluizen beest er is van alles.

Groen

Katten zitten graag aan het groen en in de tuin met gras vermaken zij zich wel. Komt de kat niet buiten dan is de Papyrusplant, Kamerbamboe of kattengras (te koop bij de dierspeciaalzaak) ideaal voor het katje.
Dit komt er later in de vorm van een haarbal weer uit en is essentieel.

Tenslotte

Als de kat naar buiten mag laat dit dan de eerste weken niet toe. De kat een maand of wat binnen houden en daarna naar buiten laten gaan.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kattenkrabpaal voor je katEen kattenkrabpaal is een houten paal bedekt met ruwe materiaal. Dit is handig voor katten eigenaren om in huis te hebbe…
Benodigdheden voor je nieuwe kittenEen kitten in huis halen is een spannende en blije gebeurtenis. Het is belangrijk dat je er goed voorbereid aan begint e…
Een kitten opvoedenEen kitten opvoedenAls je een kitten hebt gekocht, dan zal je deze ook moeten opvoeren. Het is nodig om je nieuwe huisdier bekend te laten…
Kittens (jonge katjes), waar je op moet letten bij aanschafKittens (jonge katjes), waar je op moet letten bij aanschafWie valt er nou niet voor zo een jong, klein en lief kitten! Voor je het weet heb je het aangeschaft. Niet zo slim dus.…

Informatie over frettenInformatie over frettenFretten, wie kent ze niet. Nou bijna niemand. Het zijn huisdieren die niet veel voorkomen en ze beschikken over hun eige…
Kat als huisdier, wat heb je nodig?Kat als huisdier, wat heb je nodig?Katten zijn bijzondere huisdieren waar u veel plezier van kunt hebben. Als u besluit een kat of poes als huisdier te nem…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen kat - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 14-05-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.