Het angora konijn, een bijzonder ras

Het angora konijn, een bijzonder ras Het konijnenras angora is een ras dat erg opvallend is. De konijnen zijn vooral bijzonder door hun extreem lange vacht. Het konijn wordt gehouden als huisdier en voor tentoonstellingen, maar wordt ook gehouden voor de wol. Ze hebben een fijn karakter, maar zijn toch niet zo populair als huisdier. De oorzaak hiervan is de lange vacht die veel verzorging nodig heeft.

Geschiedenis

De mooie lange vacht van het angorakonijn is ontstaan door genetisch toeval. Toen men dit ras ontdekte, werd het gebruikt voor zijn warme wol. De naam Angora is afkomstig van de vroegere naam van de Turkse hoofdstad Ankara. In die streek werden geiten gefokt met lang haar. Het is niet bekend of het konijnenras Angora ook ontstaan is in deze streek.

Het ras

Het angorakonijn valt vooral op door zijn enorm lange vacht. Over het algemeen hebben konijnen van dit ras een goed en vriendelijk karakter. Erkende kleuren voor het ras angora zijn:
  • Zwart
  • Geel
  • Blauw
  • Bruin
  • Wit blauwoog
  • Wit roodoog
Helaas wordt het angorakonijn ook soms met andere (langharige) rassen gekruist. Als dit gebeurt, ontstaan er nakomelingen die vaak een veel slechtere vacht hebben. De vacht van deze kruisingen is moeilijk te verzorgen en vervilt snel. Echte angorakonijnen zijn alleen te koop bij fokkers. Langharige konijnen die in dierenspeciaalzaken te koop zijn, zijn geen echte angora's.

Gebruik

Tegenwoordig wordt het angorakonijn veel gebruikt voor tentoonstellingen. Ook is het konijn populair om de wol. De konijnen hoeven niet geslacht te worden voor de wol, maar worden gewoon geschoren of geknipt. Vooral China heeft een groot marktaandeel in angorawol. In Europese landen is de vraag naar angorawol kleiner. Als huisdier is de angora minder geschikt. Ze hebben een goed karakter, maar de vacht heeft veel meer verzorging nodig dan de vacht van andere konijnenrassen.

Verzorging

De normale verzorging van het angorakonijn is eigenlijk hetzelfde als van een normaal konijn. Het enige verschil is de vachtverzorging. De lange vacht van dit ras heeft veel meer verzorging nodig dan de vacht van andere konijnen. De lange vacht kan veel problemen opleveren voor het konijn wanneer deze niet regelmatig geknipt of geschoren wordt. Als de vacht te lang wordt kan het konijn zijn warmte niet meer kwijt, omdat er klitten in de vacht ontstaan en de vacht gaat vervilten. Het is dus erg belangrijk dat de vacht om de twee maanden geknipt of geschoren wordt. Wanneer je een angorakonijn bij een fokker koopt, krijg je meestal advies over het onderhoud van de vacht. In de winter moet er minstens 2 centimeter van de vacht blijven staan, omdat de angora het anders te koud krijgt. Ook is het verstandig om het konijn de eerste paar dagen na de knip of scheerbeurt binnen te laten verblijven, zodat het geen kou kan vatten.

De vacht van een 'nep' angorakonijn, is veel moeilijker te onderhouden. De vacht heeft een andere structuur dan die van raszuivere angora's en moet dagelijks gekamd en geborsteld worden. Vaak moet deze vacht ook zeer regelmatig geknipt worden om klitten te voorkomen.

Wat ook ontzettend belangrijk is bij het houden van angorakonijnen, is dat ze nooit in de regen mogen zitten. Konijnen van het angora ras hebben geen deklaag, wat normale konijnen wel hebben. Alle regendruppels vallen direct op de huid en daardoor is de kans groot dat het konijn een longontsteking oploopt.
© 2009 - 2024 N123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aparte vachten bij konijnenKonijnen zijn er in allerlei soorten en maten. Voordat u een konijn aanschaft is het handig om te kijken wat u aan verzo…

De nerts als huisdierDe nerts als huisdierDe nerts is vooral bekend om de vacht. Nertsen zijn familie van de otter en de marter en zijn roofdieren. Daarom zijn ze…
Witte voetjes, opgepast! Alles over het MDR1-defect'White feet? Do not treat!' Dit advies is al aardig ingeburgerd bij dierenartsen en kynologen in Engelstalige landen, ma…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Michelle, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • http://www.dierz.nl/konijn/article215172.ece/de-vacht-van-een-angorakonijn http://nl.wikipedia.org/wiki/Angorakonijn
N123 (37 artikelen)
Gepubliceerd: 08-08-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.