Konijnenziekte: Gas
Konijnen hebben een erg gevoelig maag en darmstelsel. Wanneer je konijn erg rusteloos is, steeds een andere plek in zijn kooi zoekt en het stro wegtrapt kan dat een teken zijn dat je konijn Gas heeft
Wat is Gas?
Gas is een verstopping van de darmen van een konijn. Meestal komt dit voor in de kronkeldarm, dat is vooraan het darmstelsel. Het kan echter ook in de blindedarm van een konijn voorkomen. Omdat Gas meestal ontstaat in de kronkeldarm heeft het nog een lange weg naar beneden te gaan. Omdat een konijn niet kan boeren zal het voedsel de hele weg naar beneden nog moeten afleggen. Dit veroorzaakt veel pijn. Meestal heeft het konijn veel pijn heeft zal daardoor ook niet meer gaan eten. Dit is voor een konijn erg gevaarlijk omdat de darmen dan stoppen met bewegen en het voedsel wat al vast zit in de darm er dan ook niet uit kan komen. Dit wordt ook wel darmimmobiliteit genoemd. Als de darmen nog langer stilliggen kan de lever aangetast worden. De overlevingskans van het konijn wordt dan steeds kleiner.
Wat zijn de symptomen van gas?
- Het konijn eet niets meer, ook niet zijn lievelingssnacks
- Het konijn is rusteloos en kan niet stilzitten
- Wanneer het konijn ligt is het in een vreemde houding
- Het konijn wil met rust gelaten worden
- De buik van het konijn voelt hard aan
- Wanneer je het konijn optilt is het helemaal slap
- Je hoort harde borrelende geluiden uit de buik komen of juist helemaal geen geluid terwijl je normaal zacht geborrel moet horen
- Het konijn heeft pijn dit kun je zien aan:
-Snelle ademhaling
-Het konijn knarst met zijn tanden
-Het konijn rent weg en wilt niet aangehaald worden
Wat doen bij gas?
Wanneer je konijn aan alle of een aantal van bovengenoemde symptomen voldoet is de kans groot dat je konijn gas heeft. Er zijn een aantal, dat je dan kunt doen voor je naar de dierenarts toegaat:
- Controleer de lichaamstemperatuur van het konijn. Wanneer je niet over een thermometer beschikt kun je het ook aan de oren van het konijn voelen.
- Haal een buiten konijn onmiddellijk naar binnen.
- Houd je konijn warm. Zet hem op een warmte kruik of leg hem in een kattenmand met kruik.
- Probeer regelmatig of je konijn wilt eten.
- Vul de drinkfles met hooithee. Dit is water waar hooi een tijdje in heeft liggen weken. Hierdoor zitten er een aantal belangrijke vitamines en voedingsstoffen in het water.
- Drinkt het konijn niet zelf vul dan een klein spuitje met water of hooithee en spuit dat voorzichtig in de mond van het konijn.
- Wanneer het konijn al een aantal uur niet gegeten heeft moet je hem dwangvoeren. Doe dit met een baby wortelpapje in een spuitje. Spuit dit voorzichtig in de mond van het konijn.
- Masseer de buik van het konijn. Leg hem voorzichtig op uw schoot en masseer voorzichtig met de vingertoppen heen en weer. Doe dit niet te hard anders kunnen er organen beschadigen. Wanneer je konijn laat merken dit niet prettig te vinden stop je direct.
Helpt dit niet?
Wanneer er na 1 dag nog steeds geen verbetering is wordt aangeraden direct de dierenarts te bellen. Zij kunnen de ernst van de situatie goed in schatten en eventueel laxerende middelen toedienen. Hierdoor kan het darmstelsel sneller op gang komen wat darmimmobiliteit voorkomt.