De Vlaamse Reus

De Vlaamse Reus is het grootste en zwaarste konijnenras ter wereld. Het is een Belgisch ras dat geschikt is als huisdier, slachtkonijn en voor tentoonstellingen. Konijnen van dit ras wegen minimaal 6 kilo maar meestal wel 8 kilo. Omdat ze zo groot zijn, worden ze minder vaak als huisdier gehouden dan de kleinere rassen. De Vlaamse Reus heeft over het algemeen een rustig karakter.

Geschiedenis

Het ras is in het begin van de 19e eeuw ontstaan in Gent. In Gent had men een wilde landkonijnen, Patagoniërs genaamd. Dit konijn was erg groot en zwaar en werd gebruikt als slachtkonijn. Steeds kruiste men de grootste dieren met elkaar, waarna het al snel een populair ras werd. Duiters kochten veel van deze konijnen op om ze te exporteren naar de rest van Europa. In 1893 werd het ras De Vlaamse Reus opgenomen in de Duitse standaard. Ook in de rest van Europa werd het ras steeds populairder. Het zijn de Duitsers die ervoor gezorgd hebben dat het ras zo werd als het nu is. Ook tegenwoordig vind je in Duitsland vaak nog grotere en zwaardere konijnen dan hier.

Kenmerken

Om van een goede Vlaamse Reus te spreken, moet het konijn aan verschillende kenmerken voldoen. Zo moet het konijn minimaal 6 kilo wegen, maar liever meer. Een hoog gewicht is goed, zolang het niet ten koste gaat van het rastype. Even ter vergelijking: een konijn in het wild weegt ongeveer 1,5 tot 2,5 kilo. De Vlaamse Reus is dus enorm zwaar. De kop moet fors zijn. De mannelijke konijnen (rammen) hebben een forsere kop dan de vrouwelijke konijnen (voedsters). Ook hebben ze erg grote oren. De oren moeten minimaal 17 centimeter lang zijn en erg mogen geen vouwen of plooien in zitten. De bouw van dit ras moet imponerend zijn. De benen moeten zeer sterk en grof zijn, maar mogen niet lang zijn. Als je de Vlaamse Reus vanaf de zijkant bekijkt, moet hij een rechte rug hebben en een schouderpartij die duidelijk één geheel vormt met de rug. Wanneer een Vlaamse Reus de juiste bouw heeft en een goede houding aanneemt, is het een prachtig dier om te zien. Hij ziet er dan uit als een atleet. Helaas zijn fouten in de bouw vaak erfelijk. Het is dus aan te raden om niet te fokken met dieren waar fouten in zitten. Het karakter van een Vlaamse Reus is normaal gesproken rustig, vriendelijk en betrouwbaar. Dit zorgt er voor dat ze ook geschikt zijn om als huisdier te houden.

Kleuren

Vlaamse Reuzen komen voor in veel verschillende kleuren. Niet alle kleuren zijn echter erkend bij het ras. Dat wil zeggen dat als je een Vlaamse Reus in een andere kleur hebt dan de erkende kleuren, je konijn officieel niet bij het ras hoort. De erkende kleuren voor de Vlaamse Reus zijn:
  • Haaskleur
  • Konijngrijs
  • Ijzergrauw
  • Blauwgrijs
  • Blauwgrauw
  • Zwart
  • Blauw
  • Wit Geel

De haaskleur (een soort bruinrood) is een Nederlands fokproduct. Een gevlekte Vlaamse Reus bestaat niet.

Gebruik

De Vlaamse Reus wordt in Nederland voor verschillende doeleinden gebruikt. Toen het ras net bekend werd, was het vooral een slachtkonijn. Tegenwoordig wordt De Vlaamse Reus ook als huisdier gehouden en wordt het konijn meegenomen naar tentoonstellingen. Bij het houden van een Vlaamse Reus als huisdier, is het soms een nadeel dat hij zo groot en zwaar is. Hierdoor heeft hij veel ruimte nodig en eet hij meer dan een klein konijn. Wel heeft dit ras een heel fijn en rustig karakter, wat er voor zorgt dat ook kinderen er goed mee om kunnen gaan. Wanneer je met de Vlaamse Reus deel gaat nemen aan tentoonstellingen, is het erg belangrijk dat het konijn aan alle rasstandaarden voldoet. De Vlaamse Reus is een geliefd ras bij tentoonstellingen en fouten worden absoluut niet gewaardeerd. Door deze eisen zorgt men ervoor dat de Vlaamse Reus een goed ras blijft met alleen de beste konijnen.
© 2009 - 2024 N123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het angora konijn, een bijzonder rasHet angora konijn, een bijzonder rasHet konijnenras angora is een ras dat erg opvallend is. De konijnen zijn vooral bijzonder door hun extreem lange vacht.…
Grootste dieren op aardeGrootste dieren op aardeVaak worden de kleinste dieren ter wereld besproken: want klein is lief. Wie denkt dat de dinosaurus het grootste dier t…

Het houden van een cavia en konijn in één verblijfEen konijn en een cavia samen in één hok, het ziet er leuk uit. Veel mensen vinden deze beide huisdieren erg leuk en kie…
De geschiedenis van onze huiskatDe geschiedenis van onze huiskatIn het begin waren mensen jagers, later werden ze boeren. Die boeren bezaten hutten, huizen en schuren, waarin ze hun vo…
N123 (37 artikelen)
Gepubliceerd: 01-08-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.