Kattenren maken voor een binnenkat

Kattenren maken voor een binnenkat De ene katteneigenaar wil een kat altijd de straat op kunnen laten gaan en de andere katteneigenaar wil de kat liever binnenshuis houden. Omdat een dure raskat gestolen kan worden of omdat men aan een drukke weg woont, worden katten nogal eens binnenshuis gehouden. Om je kat toch de buitenlucht op te kunnen laten snuiven, kun je kiezen voor een kattenren. Je kunt kiezen voor een kant-en-klaar model, een timmerman kan er een maken of je zet zelf een kattenren in elkaar. Op zich is zelf een kattenren maken niet echt heel moeilijk. Hoe werkt het?

Waarom een ren voor de kat?

Het is aan eenieder om zelf te bepalen of je een kat de straat op laat gaan of niet. Iedereen heeft argumenten om het juist wel of niet te doen. Kies je er voor een kat niet op straat te laten gaan, dan kunnen daar uiteenlopende redenen voor zijn. Te denken valt aan:
  • Een drukke straat voor de deur of in de buurt.
  • De kat die allemansvriend is en die zomaar bij iedereen naar binnen loopt.
  • Een raskat die gestolen kan worden. Sommige rassen zijn erg kostbaar.
  • Een (ras)kat waar je nog nestjes mee wilt en die ongewenst gedekt kan worden.
  • De angstige kat die niet opgewassen is tegen andere (dominante) katten in de buurt.

Uiteraard zijn er wel meer redenen te bedenken, maar genoemde redenen komen verhoudingsgewijs veel voor.

De basis van een kattenren

Als je eenmaal het besluit hebt genomen dat je kat(ten) binnenshuis blijven en je wil ze toch wat frisse lucht gunnen in een buitenverblijf, dan begint het uiteraard met het hebben van een buitenruimte. De afmetingen van je buitenruimte zijn minder relevant.
Wat voor kattenren het ook wordt, een kattenren moet altijd een 'dak' hebben. Dit mag van alles zijn, inclusief gaas. Maar uit een kattenren, hoe hoog dan ook, zonder dak weet menig kat te ontsnappen.

Een stukje overkapping kan ook een mooie schaduwplek vormen. Als de kat niet zelfstandig naar binnen kan, is het zelfs een must. Een prima optie is golfplaat. Deze is te koop in verschillende kleuren en eenvoudig op maat te maken. Het spreekt voor zich dat als de temperatuur te ver oploopt of het hard regent, ook een stukje overkapping niet echt meer functioneel is. In dat geval is het beter de kat binnen te houden.

Materiaalkeuze

Je kunt aluminium als frame gebruiken, maar een houtenframe maken is eenvoudig en meestal scheelt het ook in de kosten. De houtenframes die gebruikt worden kunnen in een gewenste kleur geverfd worden of je koopt ze kant-en-klaar geïmpregneerd. Het is geheel afhankelijk van je smaak, maar kostentechnisch maakt het niet echt veel uit, want geïmpregneerd hout is iets duurder, maar bij niet geïmpregneerd hout heb je weer verf nodig.

Wat heb je nodig voor het maken van een kattenren van hout?
  • Houten latten en eventueel enkele palen ter versterking (is afhankelijk van de situatie).
  • Een automatische niettang en bijbehorende nietjes.
  • Gaas in de vorm van kippengaas of flexibel visgaas.
  • Scharnieren + schuif of kant-en-klare gazen deur (zie ook foto)
  • Golfplaat (afhankelijk van de situatie)
  • Een boor
  • Een zaag
  • Schroeven (maten zijn afhankelijk van het te gebruiken hout)
  • Heb je niet-geïmpregneerd hout, dan heb je ook verf en een verfroller nodig.

Maak je gebruik van palen, dan kan het raadzaam zijn om de gaten voor te boren, alvorens je de schroeven in het hout draait. Een paal heeft al snel een diameter van 8 tot 10 centimeter en dan moet je de paal ook nog met latten verbinden. Met voorboren maak je het jezelf net even iets gemakkelijker.

Hoe maak je een kattenren?

Hoe je kattenren wordt is natuurlijk afhankelijk van je buitensituatie. Er zijn echter wel een aantal zaken die altijd relevant zijn en waar je rekening mee moet houden.

Kattenren op balkon

Op het balkon, zeker met een bovenbuur met hetzelfde balkon, werkt het spannen van flexibel gaas het beste. Breng een eenvoudig lattenframe tegen de onderkant van de vloer van de bovenburen, op de eigen balkonvloer en eventueel tegen de zijkanten. Dit frame kan van eenvoudig vurenhout gemaakt worden. Voor het flexibele gaas dat je nodig hebt, kan je bijvoorbeeld visnettengaas gebruiken. Het werkt prima en is niet duur. Span het flexibele gaas van boven naar beneden en zet het gaas op het frame vast met een automatische niettang. Vergeet niet ook de zijkanten van het gaas goed vast te nieten.

Zit je helemaal boven in de flat en heb je geen vloer van de bovenburen, dan is het belangrijk dat het frame steviger gemaakt wordt. Zorg in dat geval dat op alle hoeken een stevige paal gezet wordt en verbindt de uiteinden van de palen bovenin met dwarslatten. Denk vervolgens aan het dakje. Als de kat zelf naar binnen kan, kan je volstaan met het spannen van gaas op de dwarslatten.

Kattenren in de tuin

In de tuin kan je de kattenren aan een deel van je huis vastzetten, als daar tenminste een mogelijkheid voor is. Wordt de ren aan het huis geplaatst, zorg dan voor of een kattenluik of een raam dat open kan. Wordt het een losstaande kattenren dan heb je de mogelijkheid om de kat zelf in de ren te plaatsen via een deur of breng je een soort gangetje aan waardoor de kat via het huis de ren kan bereiken. Waar je voor kiest is geheel afhankelijk van je buitenruimte.

Zowel de losse kattenren als de ren aan huis dienen beide voorzien te worden van stevige palen op de hoeken. Een ren in de tuin is al snel enkele m2 en dat wil zeggen dat je een grote ruimte moet overspannen. Kippengaas is een goede optie om te gebruiken als je meerdere meters moet overspannen. Kippengaas is wat steviger en blijft bij een grote overspanning beter op zijn plaats. Kippengaas is in meerdere kleuren en maten op de rol verkrijgbaar.

Heeft de ren een afmeting welke de grootste maat gaas te boven gaat, leg dan de uiteinden van de twee stukken gaas minimaal 20 centimeter over elkaar en zet ze vast met omwikkeld ijzerdraad (dit heeft een kunststof laagje om het ijzerdraad heen) of krammen. Zet het gaas goed vast op de pijlers met de automatische niettang. Is de ruimte meer dan zo’n twee meter hoog, dan is het raadzaam om halverwege nog een stevige lat te plaatsen. Dit geeft het gaas net iets meer stevigheid. Ook is een deurtje om er zelf in en uit te kunnen belangrijk. Je hebt bij de bouwmarkt kant-en-klare gazen- of aluminiumdeuren, al dan niet met slot. Je kunt natuurlijk ook zelf een frame van hout maken en daar gaas in spannen. Met een tweetal scharnieren en een schuifje om het deurtje dicht te maken heb je een eenvoudig maar functioneel deurtje.

Is de ren niet gemaakt onder een bestaande overkapping, zorg dan minimaal dat een deel overkapt is met bijvoorbeeld de eerdergenoemde golfplaten. Werk je met gaas, dan moet het goed gespannen vastgezet worden op de dwarslatten en hoekpijlers

Hoe richt je een ren in?

Strikt genomen kan je een ren op allerlei manieren inrichten. Er zijn wel enkele zaken waar je op moet letten. Als een kat zelf van binnen naar buiten en andersom kan, dan hoef je geen kattenbakken en eten en drinken buiten te zetten. Is er geen vaste verbinding, dan moet je uiteraard wel een kattenbak en eten en drinken plaatsen. Dit doe je bij voorkeur uit de zon. Voor wat betreft de kattenbakken geldt dat als je meerdere katten hebt en je ze ook langer buiten laat, je minimaal twee kattenbakken buiten moet zetten.

Verder kan je de kattenren naar eigen smaak invulling geven. De kat moet wat te krabben hebben. Dit kan door bijvoorbeeld een echte tak in de kattenren te plaatsen of je zet er een krabpaal in. In het laatste geval heeft de kat ook een plekje om verhoogd rond te kijken of een dutje te doen. Verder kan een kussentje en wat speeltjes prettig zijn en mogelijk ook een plantje om aan te knabbelen, bijvoorbeeld papyrus of kattengras. Een kat hoort, ruikt en ziet buiten natuurlijk veel, dus de kans dat de kat zich zal vervelen is niet zo groot.

Tot slot

Een kattenren in de tuin of op het balkon is een prima optie voor de binnenkat. De meeste katten die de mogelijkheid hebben, zullen zeker gebruik maken van de ren. Bovendien draagt het bij aan een blije kat in huis. Heb je dus een mogelijkheid buitenshuis een kattenren te maken, dan is dit zeker aan te raden.
© 2019 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De kattenren: de bouw, inrichting, vereisten en voordelenDe kattenren: de bouw, inrichting, vereisten en voordelenKatten zijn dieren die graag op verkenning gaan wanneer ze buiten komen. Helaas komt het maar al te vaak voor dat een ka…
De kattentoren: een kattenmeubel met verschillende etagesDe kattentoren: een kattenmeubel met verschillende etagesElke binnenkat heeft de behoefte om te spelen. Buiten doen katten dit onder andere door in bomen te klauteren of door an…
De krabpaal: een handig kattenmeubel voor de binnenkatDe krabpaal: een handig kattenmeubel voor de binnenkatElke kat heeft de behoefte om te krabben, zodat zijn nageltjes niet te lang worden. Katten die buiten leven zullen hun k…
Binnenkat versus buitenkatBinnenkat versus buitenkatDe ontwikkeling van de kat van een halfwilde jager tot een gezelschapsdier heeft niet alleen gezorgd voor een veranderin…

Raskatten: Toyger, een kleine tijgerRaskatten: Toyger, een kleine tijgerDit relatief jonge ras komt voort uit selectief fokken door iemand die het ietwat vage vlekkenpatroon op de vacht van ha…
Rashonden: pomeriaan of dwergkeeshondRashonden: pomeriaan of dwergkeeshondDe pomeriaan, ook wel dwergkeeshond genoemd, is met recht een zeer klein hondje te noemen. In Engeland noemen ze dit hon…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 13-09-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.