Raskat: De gemarmerde Australian mist

Raskat: De gemarmerde Australian mist De raskat Australian mist is een in Nederland anno 2020 vrij onbekend ras. Daarnaast is deze raskat ook een nog relatief jong ras. Kenmerkend is dat je met name in de kop van dit jonge ras duidelijk meerdere bekende rassen kunt herkennen. Het fokprogramma is dan ook opgezet met enkele reeds erkende raskatten. Wat is de oorsprong van deze kat, wat voor kat is het precies en wat als je van dit ras een kitten wilt kopen?

De ontwikkeling van een nieuwe raskat: Australian mist

De Australische Dr. Truda Straede startte in 1975 een fokprogramma met twee raskatten, te weten een burmees en een abessijn. Met deze twee katten wilde ze een nieuw ras ontwikkelen. Zowel de burmees als de abessijn zijn al langer geregistreerde raskatten. Katten die in de basis al heel oud zijn en waar gedegen fokprogramma's verfijningen, bijvoorbeeld qua tekening van de vacht of de oogkleur, de katten hebben laten verfraaien. Het uitblijven van inteelt heeft er voor gezorgd dat er nauwelijks genetische afwijkingen zijn (uiteraard wel op voorwaarde dat de fokkers volgens de richtlijnen werken). Ook dit aspect was belangrijk voor Dr. Truda Straede om met deze rassen aan de slag te gaan.

Burmees / Bron: Earth68, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Burmees / Bron: Earth68, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Abessijn / Bron: Martin Bahmann, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Abessijn / Bron: Martin Bahmann, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Voor het uiterlijk van de nieuw te ontwikkelen kat bleek een gen van de burmees, waar enkele albinofactoren aan gekoppeld zijn, van belang. Dit gen remt namelijk de pigmentontwikkeling. De abessijn heeft een vachttekening die belangrijk bleek, namelijk het getickt tabby patroon. Met deze katten vormde Dr. Truda Straede de basis om de nieuwe gewenste kat te ‘ontwikkelen’. Ze wilde namelijk een raskat ontwikkelen met een 'gemarmerde' kortharige vacht.

Om inteelt en daarmee mogelijke genetische afwijkingen te voorkomen, heeft Dr. Truda Straede naast de burmees en de abessijn ook diverse kortharige huiskatten met een gevlekt vachtpatroon gekruist. Dit leverde, in de ruim 20 jaar dat ze met beleid aan het fokken was, de ‘spotted mist’ op. De naam voor deze nieuwe raskat werd in 1998 omgezet naar ‘Australian mist’. De kat is, nadat de gemarmerde vacht daadwerkelijk in alle foklijnen terugkwam, officieel geregistreerd bij The International Cat Association, kortweg TICA.

Uiterlijk raskenmerken

Deze kat wordt wel een 'gemiddeld' genoemd en dat is ze ook op allerlei vlakken. Dat neemt niet weg dat er toch wel wat kenmerken zijn die de Australian mist net even anders maken.

Bouw

Dat deze kat ‘gemiddeld’ genoemd wordt heeft ze voor een deel meegekregen van haar voorouder, de abessijn. Het is geen kat met extremen. Deze kat heeft fysiek een gemiddelde bouw, een gemiddelde botstructuur en de poten hebben een gemiddelde lengte. Verder loopt ze vrij sierlijk en heeft doorgaans een licht opwaartse staart. Het gewicht ligt voor zowel de poes als de kater tussen de drie en zes kilogram.

Kop

De kop heeft een gemiddelde grootte en qua vorm heeft de kop een licht afgeronde wigvorm. De neus is ietwat glooiend met een helderrode stop. De rechtopstaande oren zijn vrij groot, althans in verhouding tot de rest van de kop. De ogen zijn ook groot en rond van vorm. Deze kat heeft een alerte blik in de ogen. De oogkleur van deze kat kan heel divers zijn, van allerlei bruin- en goudkleurige tinten tot blauw en zelfs groen is mogelijk.

Vacht

Basiskleuren van de gemarmerde vacht zijn:
 • bruin
 • blauw
 • chocolate
 • lila

Deze kleuren zijn de basiskleuren van de burmees. Door de kruisingen met de abessijn zijn er kleuren toegevoegd voor de Australian mist, te weten goud en brons. Deze kleuren hebben altijd een beige/roomwitte basis (de aanzet van de haren). De vacht is kort en glanzend, zonder ondervacht. De haren vallen netjes over elkaar heen en de vacht heeft om die reden nauwelijks onderhoud nodig.

Karakter

Het is een gemakkelijk te houden kat, ze is ontspannen, rustig, lief en intelligent. Ze doet het prima bij andere katten, maar ook honden zijn geen probleem voor de Australian mist. Zelfs jonge kinderen kan ze prima hebben. Ze zal haar nagels niet snel uitslaan en je zal haar vaak ontspannen ergens zien liggen of rondlopen. Deze raskat is ook een kat die prima als binnenkat te houden is.

Druk kitten

Hoewel je het bij de rustige en ontspannen volwassen Australian mist niet verwacht, is het als kitten een meer dan gemiddeld druk katje. Ze is enorm speels, vraagt nadrukkelijk de aandacht en is erg aanwezig in de ruimte. De overgang van het drukke kitten naar de rustige volwassen kat zie je geleidelijk in de tweede helft van het tweede levensjaar of eerste helft van het derde levensjaar ontstaan.

"De kat is het enige dier met vier poten dat mensen ervan overtuigd heeft ervoor te zorgen, zonder dat die er iets voor hoeft terug te doen." Kurt Tucholsky (Duits schrijver 1890-1935)

Gezondheidsaspecten

Genetische problemen

Het betreft een jong ras, dus qua historie is er anno 2020 weinig te melden over mogelijke genetische problemen. Wel is het zo, dat er in de oorspronkelijke fokprogramma’s, naast de abessijn en de burmees, bewust andere katten met verschillende achtergronden zijn toegevoegd. Dit om te voorkomen dat er zich genetische problemen zouden gaan voordoen.

Gezond oud worden

Er wordt gesuggereerd dat het ontbreken van enige vorm van inteelt en de daarmee veelal gepaard gaande genetische problemen, alsmede het uitermate ontspannen karakter van deze kat, resulteert in een kat die over het algemeen nogal oud wordt. Deze kat kan gemakkelijk zo'n 17 tot 18 jaar oud worden. Voor de genoemde uitgangspunten dat deze kat relatief oud wordt, is echter geen wetenschappelijke basis.

Bron: Regis2007, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Regis2007, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Een kitten kopen

Oriënteren en kopen

Deze Australische kat is anno 2020 een nog niet veel gefokte kat in Europa. Als je een dergelijk kitten wilt kopen, dan is Engeland aan te raden. In Engeland zijn al de nodige ervaren fokkers te vinden die Australian mist kittens fokken. Sinds enkele jaren zijn er op beperkte schaal ook in Duitsland enkele fokkers te vinden. De meeste fokkers zitten echter In Australië of de VS en daar kan je natuurlijk ook altijd zoeken naar een fokker.

Via google kom je bij allerlei cattery’s van de Australian mist uit. Als deze cattery's meerdere rassen fokken, is het vaak de abessijn. In veel gevallen staat op de website van de betreffende cattery of ze kittens hebben of binnen afzienbare tijd verwachten. Nestjes bij raskatten worden zoveel als mogelijk bewust gepland. Dit heeft er mee te maken dat een raskat niet meer dan drie nestjes per twee jaar mag hebben.

Denk je een geschikte cattery gevonden te hebben, bekijk de website dan goed. Laat enkele zaken de revue passeren, te weten:
 • Bekijk foto’s van volwassen katten en kittens uit de cattery en ziet dit er goed uit?
 • Hoe ziet de leefomgeving van de katten er uit (op de foto’s of eventuele filmpjes)?
 • Kijk of ze met het ras prijzen hebben gewonnen op officiële wedstrijden.
 • Zijn er referenties te vinden en kan je deze mensen benaderen?

Als je serieus bent voor wat betreft de mogelijke aanschaf van een Australian mist kitten, kan je er zelf niet altijd naar toe om te gaan kijken (zeker niet als het Australië of de VS is). Het is in dat geval goed van andere mensen te horen wat voor cattery het is en hoe deze mensen het kopen van een kitten bij die cattery ervaren hebben. Het totaalbeeld moet natuurlijk wel vertrouwen wekken.

Als er contact gelegd is met een fokker, kan je met de fokker ook facetimen, skypen of middels een ander beeldprogramma gesprekken voeren via internet. Zo kan je ook de kittens te zien krijgen.

Kosten

Als je een kitten in het buitenland gaat kopen (om te mogen reizen moet het kitten minimaal 14 weken oud zijn en alle inentingen gehad hebben), dan moet je met meer kosten rekening houden dan de kosten voor het kitten zelf. De prijzen van een kitten kunnen anno 2020 uiteenlopen van zo’n € 450 tot € 1100.

Verder moet je rekening houden met de volgende kosten:
 • Alle benodigde inentingen kosten totaal tussen de € 40 en € 70, dit is afhankelijk van de betreffende dierenarts.
 • Reispapieren zijn nodig als het kitten gaat vliegen. Gemiddeld zijn de kosten hiervan € 30 tot € 50.
 • Een speciale reisbench voor het vliegtuig (waarin het kitten verplicht is te verblijven tijdens de vlucht). Tweedehands worden ze voor ca. € 60 aangeboden. Een nieuwe kost gemiddeld € 150. Let goed op de juiste afmeting (1,5 tot 2 x de grootte van het dier).
 • De vlucht zelf kost ook geld. Dit is afhankelijk van waar het kitten vandaan moet komen. Kosten zijn afhankelijk van vlucht en het gewicht van kat. Kosten variëren van € 85 voor een korte vlucht tot € 575 voor een lange vlucht, enkele reis. (2020, Tui)

Kitten per vliegtuig

Als je een kitten bijvoorbeeld uit Engeland haalt, wat een korte vlucht is, kan je het kitten indien gewenst wel zelf ophalen. De Australian mist behoort niet tot de katten met een korte stop (platte neus) en dus kan het kitten op een korte vlucht in een reismandje onder de stoel meegenomen worden.

Voor langere vluchten dan drie uur geldt dat dieren altijd in een apart ingericht gedeelte van de vrachtruimte moeten. Als een kitten zonder begeleiding op het vliegtuig is gezet, komt ze ook in het aparte gedeelte van het vrachtruim terecht. De in het vrachtruim aanwezige dieren worden dan vanuit de cockpit in beeld gehouden.

Tot slot

Als je van een mooie, rustige en lieve kat houdt en een die ook gemakkelijk om zal gaan met eventuele andere huisdieren en/of kinderen, dan is dit een uitermate geschikte kat. De ‘gemiddelde kat’ is een kat die bij veel mensen past. Er komt wel wat bij kijken om deze kat in huis te krijgen, simpelweg omdat ze van buiten Nederland moet komen.
© 2020 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Raskat: AbessijnRaskat: AbessijnDe abessijn is een prachtig oud kattenras, een ras dat al heel lang naast de mens leeft. Een mooie, natuurlijkogende kat…
Rasbeschrijving: De abessijnRasbeschrijving: De abessijnEen van de meer gekende kattenrassen is ongetwijfeld de Abessijn. Denk maar aan het oude Egypte. Afbeeldingen en beeldje…
Australian OpenAustralian OpenHet Australian Open is het eerste grandslamtoernooi van het tennisseizoen. Dit toernooi wordt gespeeld in het Melbourne…
Kattenrassen: BombayKattenrassen: BombayDe Bombay is afkomstig uit de Verenigde Staten en deze lakzwarte kat met grote goudkleurige ogen heeft wel wat weg van e…

Raskatten: de grote en lieve ragamuffinRaskatten: de grote en lieve ragamuffinDe ragamuffin is een raskat die in Nederland niet erg bekend is. Er zijn in Nederland ook maar weinig cattery's waar ze…
Vlooienbandje voor de kat: hoe te gebruiken?Vlooienbandje voor de kat: hoe te gebruiken?Katten kunnen last krijgen van vlooien. Je merkt dit vaak doordat je kat zich steeds aan het krabben is. Er zijn verschi…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Regis2007, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0/bewerkt)
 • https://www.purina.co.uk/cats/cat-breeds/library/australian-mist
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Australian_Mist
 • Tory Banners – catteryhouder UK
 • http://www.aacarmar.com.au/index.php/general-information
 • Tui
 • Afbeelding bron 1: Earth68, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Martin Bahmann, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Regis2007, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 24-08-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.